Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про оподаткування ПДВ (лист ДФС від 27.06.2018 р. № 2869/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Про оподаткування ПДВ (лист ДФС від 27.06.2018 р. № 2869/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 27.06.2018 р. № 2869/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про оподаткування ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо особливостей складання підприємством роздрібної торгівлі податкових накладних за операціями з реалізації подарункових карток та розрахунків коригування до податкових накладних у разі оплати такими картками продукції/послуг та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ, повідомляє.

Відповідно до пункту 187.1 статті 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений ПКУ термін (пункт 201.1 статті 201 ПКУ).

Перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, зазначено у підпунктах "а" - "і" пункту 201.1 статті 201 ПКУ, зокрема такими реквізитами є:

опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі - ДКПП); платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування УКТ ЗЕД в Україні запроваджено Пояснення до УКТ ЗЕД, затверджені наказом Державної фіскальної служби України від 09.06.2015 р. N 401.

Класифікація товарів згідно з УКТ ЗЕД здійснюється з урахуванням Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД, відповідних приміток до розділів та груп, текстового опису товарних позицій та тих характеристик товару, які є визначальними для класифікації, а саме: склад товару, спосіб його приготування, призначення, маркування, пакування щодо, а також з урахуванням поданих документів, результатів митного огляду та, у разі потреби, результатів лабораторних досліджень конкретного товару.

Отже, у разі реалізації платником податку подарункової картки податкові зобов'язання з ПДВ визначаються на дату сплати коштів за таку подарункову картку ("перша подія"). Обмін такої картки на товари/послуги для цілей оподаткування ПДВ буде "другою подією", яка не зумовлює податкових наслідків в частині визначення податкових зобов'язань з ПДВ.

При цьому з огляду на те, що подарункові картки можуть бути виготовлені, зокрема, з паперу або пластику та містити магнітну полосу, то у податковій накладній, складеній на дату реалізації такої картки ("перша подія"), зазначається код згідно з УКТ ЗЕД та номенклатура подарункової картки.

Статтею 192 ПКУ визначено порядок коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту платників у разі зміни суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг. Таке коригування здійснюється на підставі розрахунків коригування до податкових накладних, зареєстрованих платником в ЄРПН.

Крім того, розрахунок коригування до податкової накладної складається також і у випадках, зокрема, зміни номенклатури товарів/послуг, яка також передбачає зміну коду згідно з УКТ ЗЕД чи коду ДКПП.

Враховуючи викладене, на дату фактичного отримання продукції або послуг в обмін на подарункову картку ("друга подія") номенклатура та код товару згідно з УКТ ЗЕД, зазначені у податковій накладній, виправляються шляхом складання постачальником товарів/послуг розрахунку коригування до такої податкової накладної, в якому:

зі знаком "-" зазначаються показники щодо номенклатури та коду згідно з УКТ ЗЕД подарункової картки. При цьому у графі 1 такого розрахунку коригування в обов’язковому порядку вказується N за порядком рядка податкової накладної, що коригується (номенклатура якого анулюється);

зі знаком "+" в окремих рядках зазначаються показники номенклатури товарів/послуг, що додаються (нові товарні позиції) товарів/послуг, які фактично придбаваються за рахунок такої картки. У графі 1 розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.

При цьому у розрахунку коригування зазначається причина коригування - "Зміна номенклатури".

Згідно зі статтею 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям