Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо подання уточнюючої податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування у 2014 році діяльність не проводилась, але авансові платежі, що були розраховані та сплачені згідно попередньої декларації, не були відображені у звітній декларації (лист ДФС від 12.12.2017 р. № 2956/П/99-99-13-01-02-14/ІПК)

Щодо подання уточнюючої податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування у 2014 році діяльність не проводилась, але авансові платежі, що були розраховані та сплачені згідно попередньої декларації, не були відображені у звітній декларації (лист ДФС від 12.12.2017 р. № 2956/П/99-99-13-01-02-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 12.12.2017 р. № 2956/П/99-99-13-01-02-14/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула звернення на отримання індивідуальної податкової консультації щодо подання уточнюючої податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування у 2014 році діяльність не проводилась, але авансові платежі, що були розраховані та сплачені згідно попередньої декларації, не були відображені у звітній декларації, та повідомляє.

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) фізичні особи - підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. N 859 (у редакції наказів Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року N 821 та від 06.06.2017 р. N 556) (далі - Декларація).

У розділі І Декларації "Загальні відомості" фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування у рядку 1 "Тип декларації" вказує позначку (х) - уточнююча та у рядку 2 - звітний (податковий) період, що уточнюється.

Крім того, уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання фізичних осіб - підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється у розділі VII "Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах" Декларації, в якому вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб або військового збору у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Отже, з метою відображення в уточнюючій податковій декларації авансових платежів, що були розраховані та сплачені згідно попередньої декларації, та не були відображені у звітній Декларації, розділ VII "Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах" Декларації заповнюється таким чином:

- у рядку 24 "Сума податку та/або збору, які підлягали перерахуванню до бюджету або поверненню, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка" Декларації проставляється показник з рядка 22.1 або рядка 22.2 або рядка 23.1 з Декларації попереднього звітного періоду, який уточнюється;

- у рядку 25 "Уточнені суми податкових зобов’язань або сума до повернення за звітний (податковий) період, у якому виявлена помилка" Декларації відображається сума авансових платежів, що були розраховані та сплачені згідно попередньо поданої Декларації, та не були відображені у звітній Декларації;

- значення рядка 26.2 "Зменшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету" Декларації розраховується за такою формулою:

Значення рядка 25 - Значення рядка 24 = Значення рядка 26.2 (вказується без знака "-").

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям