Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку коригування податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних при зарахуванні попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати товарів/послуг за іншим договором (лист ДФС від 06.06.2017 р. № 493/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку коригування податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних при зарахуванні попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати товарів/послуг за іншим договором (лист ДФС від 06.06.2017 р. № 493/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 06.06.2017 р. № 493/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про оподаткування ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку коригування податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних при зарахуванні попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати товарів/послуг за іншим договором та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у листі, покупцем за договором з постачальником було здійснено попередні оплати, на дату яких постачальником складено податкові накладні. В подальшому між підприємствами було досягнуто домовленість про залік попередніх оплат за цим договором в рахунок оплати товарів/послуг за іншими договорами без повернення таких оплат на поточний рахунок покупця.

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Відповідно до частини другої статті 604 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється за домовленістю сторін про заміну первісного зобов'язання новим зобов'язанням між тими ж сторонами (новація).

Отже, Якщо продавцем - платником ПДВ на дату отримання попередніх (авансових) оплат за одним договором були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі за домовленістю сторін такі попередні (авансові) оплати зараховуються в рахунок оплати товарів/послуг за іншими договорами, то постачальник - платник ПДВ має право скласти розрахунки коригування до податкових накладних, складених на дату отримання таких попередніх (авансових) оплат, та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

Складання таких розрахунків здійснюється на дату підписання документів, на підставі яких кошти, отримані за одним договором, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами.

Такі розрахунки коригування до податкових накладних відповідно до пункту 192.1 статті 192 ПКУ підлягають реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг. Зареєстровані в ЄРПН розрахунки коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов’язань, а для отримувача - покупця - підставою для зменшення податкового кредиту.

При цьому якщо за іншими договорами товари/послуги уже були поставлені та на дату такої поставки ("першої події") постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, то за фактом зарахування попередніх оплат за одним договором в рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами податкові накладні постачальником не складається.

Якщо на дату підписання документа про зарахування попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами такі товари/послуги поставлені не були, то на дату підписання таких документів продавець - платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкові накладні на суми попередніх оплат за договором ("перша подія") і зареєструвати їх в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Такі податкові накладні є для покупця товарів/послуг підставою для віднесення сум податку, зазначених у них, до податкового кредиту.

Крім цього, повідомляємо, що згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання (стаття 36 ПКУ) та повинні самостійно визначати відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям