Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку виправлення помилки, допущеної у податкових накладних (лист ДФС від 06.08.2019 р. № 3675/6/99-99-12-02-01-15/ІПК)

Щодо порядку виправлення помилки, допущеної у податкових накладних (лист ДФС від 06.08.2019 р. № 3675/6/99-99-12-02-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 06.08.2019 р. № 3675/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула лист Товариства щодо порядку виправлення помилки, допущеної у податкових накладних, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

У своєму листі платником податку повідомлено про реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) податкових накладних, в яких ним допущено помилку в індивідуальному податковому номері (далі - ІПН) отримувача (покупця), який на сьогодні вже не є платником податку на додану вартість (далі - ПДВ).

Платника податку цікавить питання щодо можливості коригування зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних, в яких ним допущено помилку в ІПН отримувача (покупця), який на сьогодні вже не є платником ПДВ.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статті 1 Кодексу).

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані Кодексу.

При цьому пунктом 44.1 статті 44 Кодексу визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Згідно з пунктом 201.10 статті 201 Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Податкові накладні та розрахунки коригування складаються за формою та у порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. N 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 р. за N 137/28267 (зі змінами).

Пунктом 192.1 статті 192 Кодексу передбачено можливість складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі допущення платником податку помилок при її складанні, при цьому розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Враховуючи те, що на сьогодні отримувач (покупець), ІПН якого платником податку зазначено у зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних, не є платником ПДВ, такий отримувач (покупець) не має змоги зареєструвати в ЄРПН розрахунки коригування до таких податкових накладних, що передбачають зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до статті 192 Кодексу.

Поряд з цим інформуємо, що чинним законодавством не передбачено виключення з ЄРПН зареєстрованої платником податку податкової накладної за зверненням такого платника податку.

Разом з цим, згідно пункту 20 Порядку ведення ЄРПН, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. N 1246, зі змінами у разі надходження до ДФС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених пунктом 12 цього Порядку (крім абзацу десятого), або їх реєстрація скасовується. При цьому датою реєстрації або скасування реєстрації вважається день, зазначений в такому рішенні, або день набрання законної сили рішенням суду.

Для забезпечення правильності ведення податкового обліку платникам податків необхідно чітко дотримуватись норм чинного законодавства з питань оподаткування та правил ведення бухгалтерського обліку, у тому числі при складанні та реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям