Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо здійснення діяльності "муніципальна няня" фізичною особою - підприємцем (лист ДФС від 07.06.2019 р. № 2611/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

Щодо здійснення діяльності "муніципальна няня" фізичною особою - підприємцем (лист ДФС від 07.06.2019 р. № 2611/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 07.06.2019 р. № 2611/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), розглянула запит щодо здійснення діяльності "муніципальна няня" фізичною особою - підприємцем та з урахуванням фактичних обставин, викладених у запиті, в межах компетенції повідомляє таке.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року N 68 затверджено Порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня" (далі - Порядок N 68).

Згідно з п. 2 Порядку N 68 муніципальна няня - будь-яка фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) / юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (загальна система) встановлений ст. 177 ПКУ.

Порядок застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності регулюється главою 1 розділу XIV ПКУ.

Відповідно до пп. 1 п. 291.4 ст. 291 ПКУ до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень.

До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, згідно з пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1 500 000 гривень.

До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень (пп. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ).

Умови, відповідно до яких суб'єкт господарювання не може бути платником єдиного податку, зазначені у п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Враховуючи зазначене вище, надання послуг "муніципальної няні" може здійснюватися фізичною особою - підприємцем як на загальній системі оподаткування так і платниками єдиного податку на 2 групі або на 3 групі, за умови дотримання вимог застосування спрощеної системи оподаткування, передбачених ПКУ.

Слід зазначити, що доходи, отримані фізичною особою - підприємцем від здійснення підприємницької діяльності з надання послуг "муніципальної няні" підлягають оподаткуванню безпосередньо фізичною особою - підприємцем в залежності від обрання системи оподаткування.

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" зі змінами та доповненнями фізичні особи - підприємці звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягай віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року N            1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Водночас повідомляємо, що відповідно до п. 69.1 ст. 69 ПКУ банки та інші фінансові установи відкривають поточні та інші рахунки платникам податків, зокрема, фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за наявності документів, виданих контролюючими органами, що підтверджують взяття їх на облік у таких органах, та фізичним особам - підприємцям на підставі виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань чи інформації з цього реєстру, отриманої банком відповідно до закону, із зазначенням даних про взяття на облік в контролюючих органах як платника податків.

Отже, банки та інші фінансові установи відкривають поточні та інші рахунки фізичним особам - підприємцям для здійснення підприємницької діяльності. З питання використання банківських карток Ви можете звернутись до Національного банку України.

Зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям