Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно особенностей налогообложения операций по предоставлению услуг аренды транспортных средств

Относительно особенностей налогообложения операций по предоставлению услуг аренды транспортных средств



   
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 07.06.2013 р. № 836/10/06-4-06
   
   Про надання роз'яснення

   Головне управління Міндоходів у м. Києві на виконання завдання Міністерства доходів і зборів України від 05.06.2013р. № 7053/7/99-99-19-04-02-17 розглянуло ваш лист <…> і в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами та доповненнями, далі — ПКУ) податкова консультація — допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   При цьому, згідно із ст. 52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Враховуючи, що податкова консультація надається платнику для правильності застосування норм податкового законодавства у його податковому обліку, то платники податків, які входять до вашого об'єднання, можуть отримати детальну відповідь від державної податкової інспекції за місцем реєстрації, за умови самостійного надання відповідного запиту та додаткової інформації щодо визначення конкретних обставин справи, з якими пов'язано виникнення проблемних питань, як це і передбачено ст. 52 ПКУ.
   
   Одночасно ГУ Міндоходів у м. Києві повідомляє, що в кожній районній державній податковій інспекції міста Києва функціонують Центри обслуговування платників податків, в яких надаються, зокрема, і консультаційні послуги з питань практичного застосування норм Податкового кодексу.
   
   Стосовно особливостей оподаткування операцій з надання послуг оренди транспортних засобів слід зазначити наступне.
   
   Підпунктом «б» п. 185.1 ст. 185 ПКУ визначено, що об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.
   
   Місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і 186.3 цієї статті (п. 186.4 ст. 186 ПКУ).
   
   Відповідно до п. 186.3 ст. 186 ПКУ місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.
   
   До таких послуг, зокрема, належать:
   
   надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів (пп. «г» п. 186.3 ст. 186 ПКУ);
   
   надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті (пп. «є» п. 186.3 ст. 186 ПКУ).
   
   Таким чином, місцем постачання послуг з оренди транспортних засобів є місце реєстрації постачальника таких послуг.
   
   Таким чином, у разі, якщо продаж послуг з оренди автомобілів за межами території України здійснюється агентом — резидентом (платником ПДВ), то місцем постачання таких послуг є митна територія України і вони підлягають оподаткуванню на загальних підставах за основною ставкою ПДВ.
   
   Крім цього, враховуючи, що операції з оренди транспортних засобів не перераховані у п. 186.3, то об'єктом оподаткування ПДВ буде і агентська винагорода, яку отримує агент.
   
   Заступник начальника Головного управління Міндоходів у м. Києві
О. В. Оніщенко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям