Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно отнесения производства мицелия компостного грибов к сельскохозяйственным видам деятельности

Относительно отнесения производства мицелия компостного грибов к сельскохозяйственным видам деятельности



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 28.03.2013 р. N 7450/7/15-3317-19


   
   Державна податкова служба України розглянула лист ДПС у Тернопільській області від 21.02.2013 р. N 1949/8/15-214/55 щодо віднесення виробництва міцелію компостного грибів до сільськогосподарських видів діяльності та повідомляє.
   
   Згідно з п. 209.1 ст. 209 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського господарства та відповідає критеріям, встановленим у пункті 209.6 цієї статті Кодексу, може обрати спеціальний режим оподаткування.
   
   Відповідно до п. 209.6 ст. 209 Кодексу сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 % від вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно.
   
   Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у групах 1 - 24, 4101, 4102, 4103, 4301 УКТЗЕД згідно із Законом України від 05.04.2001 р. N 2371-III "Про Митний тариф України" (далі - Закон N 2371), якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються) безпосередньо платником податку - суб'єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку - їх виробником (п. 209.7 ст. 209 Кодексу).
   
   Необхідно зазначити, що інформація про міцелій грибів відображається згідно із Законом N 2371 у розділі II "Продукти рослинного походження", група товару 06 "Живі дерева та інші рослини, цибулини, коріння та інші аналогічні частини рослин; зрізані квіти і декоративна зелень", підгрупа по коду 0602 - "Інші живі рослини (включаючи їх коріння), живці та підщепи, міцелій грибів", код товару 0602901000 - міцелій грибів.
   
   Відповідно до пп. 209.15.2 ст. 209 Кодексу діяльність у сфері сільського господарства включає: виробництво продукції рослинництва, а саме рослинних культур, а також вирощування фруктів та овочів, квітів та декоративних рослин (у відкритих або закритих ґрунтах), грибів, насіння, прянощів, саджанців та водоростей, а також їх обробку, переробку та/або консервацію.
   
   Дія спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства поширюється на: вирощування міцелію та грибів, збирання лісових грибів (пп. 209.17.2 п. 209.17 ст. 209 Кодексу).
   
   Обробка чи переробка продукції, одержаної в результаті діяльності платника податку у сфері сільського та лісового господарства і рибальства, вважається діяльністю у сфері сільського та лісового господарства і рибальства за умови, якщо така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку (крім їх придбання в інших осіб) (п. 209.16 ст. 209 Кодексу).
   
   Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 30 "Біологічні активи", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 18.11.2005 р. N 790 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.12.2005 р. за N 1456/11736, біологічний актив - це рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди.
   
   Сільськогосподарська діяльність - процес управління біологічними перетвореннями з метою отримання сільськогосподарської продукції та/або додаткових біологічних активів.
   
   Біологічні перетворення - процес якісних і кількісних змін біологічних активів.
   
   Сільськогосподарська продукція - актив, одержаний у результаті відокремлення від біологічного активу, призначений для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.
   
   З огляду на викладене, дія спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства поширюється на вирощування міцелію та грибів, збирання лісових грибів. Операції з поставки такої продукції необхідно відображати в декларації з податку на додану вартість (скороченій).
   
   Міцелій компостний, до складу якого згідно з технічними умовами входить біологічний актив - імпортована сировина міцелію гриба печериці, солома зернових культур, кінський послід, курячий послід, вода, гіпс, плівка поліетиленова термоусадна, вже є біологічним активом міцелію компостного із покупних сировини та матеріалів та не відноситься до продовольчої групи товарів, на підтримку якої направлено застосування спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств.
   
   Таким чином, міцелій компостний не є сільськогосподарським товаром у розумінні Податкового кодексу, тому операції з його постачання слід відображати в декларації з податку на додану вартість, за якою здійснюється сплата податку на додану вартість до бюджету.
   
    Заступник Голови
   
А. Ігнатов

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям