Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Расчеты ГАК с оптовыми поставщиками нефтепродуктов и минеральных удобрений

Расчеты ГАК с оптовыми поставщиками нефтепродуктов и минеральных удобрений

Печатная Форма: Расчеты ГАК с оптовыми поставщиками нефтепродуктов и минеральных удобрений

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.05.1999 р. N 7435/7/16-1220-26


   
   ДПАУ розглянула лист ДАК щодо розрахунків з оптовими постачальниками нафтопродуктів та мінеральних добрив і повідомляє.
   
   Відповідно до розпорядження КМУ від 16.11.98 р. N 945-р Держкомрезерву України дозволено відпустити ДАК зерно для розрахунків за поставлені ПММ для забезпечення комплексу весняно-польових і збиральних робіт на договірних умовах у порядку тимчасового позичання зі сплатою щомісяця 2 % його вартості та за умови надання відповідних гарантій.
   
   Постановою КМУ від 25.08.98 р. N 1338 "Про забезпечення сільського господарства хімічними засобами захисту рослин у 1998 - 1999 роках" дозволено ДАК з метою оновлення запасів продовольчого зерна державного резерву реалізувати зерно пшениці та жита, виділеного з державного резерву, а отримані кошти спрямувати на закупівлю зареєстрованих хімічних засобів захисту рослин.
   
   Постановою КМУ від 18.12.98 р. N 2002 "Про проведення розрахунків Державною акціонерною компанією "Хліб України" за мінеральні добрива, одержані від компанії Держрезерву, дозволено відпустити ДАК продовольче зерно у визначеній кількості на договірних умовах у порядку тимчасового позичання із щомісячною сплатою 2 % його вартості та за умови надання відповідних гарантій щодо повернення зерна для проведення розрахунків з компанією за мінеральні добрива.
   
   Постановою КМУ від 11.12.98 р. N 1962 "Про внесення доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 1998 року N 1395" встановлено, що Держрезерву передати ДАК пшеницю для забезпечення зворотного викупу векселів та проведення повних розрахунків з оптовими постачальниками мінеральних добрив, поставлених сільгосптоваровиробникам відповідно до постанови КМУ від 03.09.97 р. N 977 "Про умови забезпечення мінеральними добривами потреб сільського господарства під урожай 1998 року". Відпуск зерна здійснити на договірних умовах у порядку тимчасового позичання зі сплатою щомісячно 2 % його вартості та на умовах надання відповідних гарантій.
   
   Виходячи з викладеного, ДПАУ вважає, що відповідно до пп. 1.11.2 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" проведені операції належать до товарного кредиту, який передбачає передачу резидентом або нерезидентом у власність юридичним чи фізичним особам товарів на умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк та під процент.
   
   Товарний кредит передбачає передання права власності на товари (результати робіт, послуг) покупцю (замовнику) у момент підписання договору або в момент фізичного отримання товарів (робіт, послуг) таким покупцем (замовником) незалежно від часу погашення заборгованості.
   
   Отже, ДПАУ вважає, що при здійсненні таких операцій до складу валових витрат ДАК зараховуються відсотки, сплачені Держкомрезерву за позичене зерно.
   
   Щодо питання оподаткування ПДВ, то зважаючи на те, що відповідно до п. 1.4 ст. 1 Закону України "Про податок на додану вартість" продаж товарів - будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів, операції із запозичення зерна у Держкомрезерві та повернення його зерном підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах. При цьому базою оподаткування є вартість зерна, яке передається.
   
   Заступник Голови
   Г. Оперенко
   

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям