Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо питань перенесення збитків при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування (лист ДПС від 19.05.2021 р. № 1910/ІПК/99-00-21-02-02-06)

Щодо питань перенесення збитків при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування (лист ДПС від 19.05.2021 р. № 1910/ІПК/99-00-21-02-02-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 19.05.2021 р. № 1910/ІПК/99-00-21-02-02-06

Державна податкова служба України розглянула звернення з питань перенесення збитків при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, товариство у 1996 році придбало на аукціоні державне майно, а саме готельний комплекс та допоміжні будівлі. За роки діяльності товариства були проведені роботи по реконструкції приміщень та будівництво нових приміщень готельного комплексу, що призвело до збільшення площі приміщень готелю. Товариство розпочало будівництво багатоквартирного житлового будинку на яке закуповується велика кількість будівельних матеріалів за кошти засновників товариства, які своїми внесками збільшили розмір статутного капіталу. В результаті чого виникли бухгалтерські збитки від господарської діяльності під час перебування товариства на спрощеній системі оподаткування.

Товариство повідомляє, що після здачі об'єкта в експлуатацію буде здійснюватись продаж квартир, дохід від даної діяльності вже буде обліковуватись на загальній системі оподаткування.

У платника виникло питання щодо перенесення збитків минулих періодів під час перебування на спрощеній системі оподаткування при переході на загальну систему оподаткування.

Відповідно до пп. 1 п. 297.1 ст. 297 Кодексу платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів, зокрема, податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених абзацами другим і третім пп. 133.1.1 та пп. 133.1.4 п. 133.1 ст. 133 цього Кодексу.

Згідно з пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Отже, об'єкт оподаткування податком на прибуток розраховують шляхом коригування фінансового результату до оподаткування звітного періоду, визначеного у бухгалтерському обліку, на податкові різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Об'єкт оподаткування податком на прибуток за звітний період визначається у Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. N 897 (зі змінами та доповненнями) (далі - Декларація), як різниця між значеннями рядків 02 Декларації "Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, -)" та рядка 03 Декларації "Різниці, які виникають відповідно до Податкового кодексу України (+, -)" та відображається у рядку 04 Декларації.

При цьому, якщо рядок 04 Декларації за звітний податковий рік має від'ємний показник, тобто виникає від'ємне значення об'єкта оподаткування, визначене у податковому обліку, платник податку має право формувати різницю, на яку зменшує об'єкт оподаткування податком на прибуток у наступних звітних періодах.

Так, згідно з вимогами пп. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 Кодексу фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років.

Тобто, платник податку на прибуток, який перейшов зі спрощеної системи оподаткування на загальну, не може зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму збитку, визначеного у фінансовій звітності відповідно до правил бухгалтерського обліку за період перебування його на спрощеній системі оподаткування.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям