Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (лист ДПС від 16.01.2021 р. № 196/ІПК/99-00-21-03-02-06)

Щодо порядку застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (лист ДПС від 16.01.2021 р. № 196/ІПК/99-00-21-03-02-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 16.01.2021 р. № 196/ІПК/99-00-21-03-02-06

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі - Кодекс) та, керуючись статтею 52 розділу II Кодексу, повідомляє.

Як викладено у зверненнях, Товариство надає медичним закладам послуги з:

проведення робіт з монтажу (реконструкції) системи киснепостачання;

капітального ремонту системи киснепостачання;

ремонту та технічного обслуговування медичних виробів та обладнання, що використовується для надання допомоги пацієнтам, хворим на COVID-19,

а також здійснює постачання витратних матеріалів для монтажу (реконструкції) системи киснепостачання.

Щодо звернення 1

Законом України від 17 березня 2020 року N 530-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (далі - Закон N 530) (зі змінами та доповненнями) доповнено пунктами 21, 31 розділ IX "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 25 грудня 2015 року N 922-VIII "Про публічні закупівлі", зокрема, дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) (далі - Закон N 922). Перелік таких товарів, робіт чи послуг та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

За результатами такої закупівлі в електронній системі закупівлі замовник оприлюднює звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 цього Закону.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. N 225 "Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України" затверджено перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.

Цей Порядок визначає правила проведення замовником закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України.

Таким чином, проведення замовником закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України, здійснюється у відповідності з вимогами Закону N 530, а не Закону N 922.

Щодо порядку проведення закупівель та переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України ДПС рекомендує додатково отримати висновок у Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статті 1 Кодексу).

Правові основи оподаткування податком на додану вартість встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Кодексу.

Відповідно до підпункту "б" пункту 185.1 статті 185 Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.

Постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений Кодексом термін та надати покупцю за його вимогою (пункти 201.1 та 201.10 статті 201 Кодексу).

Операції, які звільняються від сплати податку на додану вартість, визначені в статті 197 Кодексу і в пунктах підрозділу 2 розділу XX Кодексу. Операції, які не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість, визначені статтею 196 і пунктом 31 підрозділу 2 розділу XX Кодексу.

Отже, оскільки операції з виконання робіт, надання послуг, а саме: проведення робіт з монтажу (реконструкції) системи киснепостачання, капітальний ремонт системи киснепостачання, ремонт та технічне обслуговування медичних виробів та обладнання, що використовується для надання допомоги пацієнтам, хворим на COVID-19, не зазначені в статтях 197, 196 Кодексу і в пунктах підрозділу 2 розділу XX Кодексу, операції з їх постачання покупцям не звільняються від оподаткування ПДВ, а оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Що стосується операцій з постачання витратних матеріалів для монтажу (реконструкції) системи киснепостачання, то у разі, якщо такі матеріали включені до Переліку N 224, їх постачання звільняється від оподаткування податком на додану вартість, якщо, ні, то операції з постачання таких матеріалів оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Щодо звернення 2

Згідно з пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу (з урахуванням внесених змін) тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, від оподаткування податком на додану вартість звільняються такі операції:

з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України;

з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

У разі здійснення операцій, звільнених відповідно до цього пункту, положення пункту 198.5 статті 198 Кодексу та положення статті 199 Кодексу не застосовуються щодо таких операцій.

Норми цього пункту застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 року.

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року N 224 зі змінами та доповненнями (далі - Перелік N 224).

Головним критерієм для застосування пільги з оподаткування, встановленої пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, є включення товару до Переліку N 224 та відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені в Переліку N 224. Коди згідно з УКТ ЗЕД наводяться у Переліку N 224 довідково.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2020 р. N 1033 "Про внесення змін до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. N 224 і 225" доповнено Перелік N 224 розділом "Системи постачання медичних газів, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" з товарними позиціями, зокрема:

система киснепостачання; киснева станція; кисневий генератор та/або компресор; рампа киснева; редуктор кисневий згідно з кодами УКТ ЗЕД 8414, 9019 20 00 00, 9020 00 00 00.

Таким чином, від оподаткування ПДВ згідно з пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу звільняються ті товари, назва яких відповідає назві товарів (медичних виробів, основних компонентів), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарських засобів, що включені до Переліку N 224, та за умови дотримання вимог, встановлених у примітках до Переліку N 224.

Якщо товари не включені до Переліку N 224 або не відповідають вимогам, встановленим таким переліком, то операції з постачання таких товарів оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Щодо відповідності того чи іншого товару назві товару, зазначеній в Переліку N 224, ДПС пропонує звернутись до Міністерства охорони здоров'я України.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).

______

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям