Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо правомірності формування податкового кредиту за операцією із ввезення на митну територію України товару, раніше експортованого за межі митної території України та повернутого нерезидентом, за умови, що розмитнення такого товару відбулося в митному режимі імпорту (із оформленням митної декларації ІМ-40) зі сплатою ПДВ під час митного оформлення за ставкою 20 % (лист ДПС від 28.01.2020 р. N 320/6/99-00-07-03-02-06/ІПК)

Щодо правомірності формування податкового кредиту за операцією із ввезення на митну територію України товару, раніше експортованого за межі митної території України та повернутого нерезидентом, за умови, що розмитнення такого товару відбулося в митному режимі імпорту (із оформленням митної декларації ІМ-40) зі сплатою ПДВ під час митного оформлення за ставкою 20 % (лист ДПС від 28.01.2020 р. N 320/6/99-00-07-03-02-06/ІПК)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 28.01.2020 р. № 320/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо правомірності формування податкового кредиту за операцією із ввезення на митну територію України товару, раніше експортованого за межі митної території України та повернутого нерезидентом, за умови, що розмитнення такого товару відбулося в митному режимі імпорту (із оформленням митної декларації ІМ-40) зі сплатою ПДВ під час митного оформлення за ставкою 20 %, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статті 1 розділу І Кодексу).

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані Кодексом.

Пунктом 44.1 статті 44 розділу II Кодексу визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших Показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Правила формування податкового кредиту визначено статтею 198 розділу V Кодексу.

Згідно з підпунктом "ґ" пунктом 198.1 статтею 198 Кодексу до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з ввезення товарів на митній території України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Для операцій із ввезення товарів на митну територію України датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями (пункт 187.8 статті 187 Кодексу).

При цьому, згідно з підпунктом 198.8 статті 198 Кодексу суми сплаченого податку не підтверджені митними деклараціями, не відносяться до податкового кредиту.

Таким чином, у разі якщо товари, які були повернуті нерезидентом, були розмитнені платником у митному режимі імпорту з оформленням митної декларації типу ІМ-40 із сплатою ПДВ під час митного оформлення, платник податку має право на включення таких сум податку до складу податкового кредиту за умови дотримання вимог щодо формування податкового кредиту, встановлених Кодексом.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям