Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо відображення доходу у податковому розрахунку за формою № 1ДФ (лист ДПС від 21.08.2020 р. № 3550/ІПК/99-00-04-05-03-06)

Щодо відображення доходу у податковому розрахунку за формою № 1ДФ (лист ДПС від 21.08.2020 р. № 3550/ІПК/99-00-04-05-03-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 21.08.2020 р. № 3550/ІПК/99-00-04-05-03-06

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення щодо відображення доходу у податковому розрахунку за формою N 1ДФ та в межах компетенції повідомляє.

Підприємство, з метою розуміння вживання ознак доходів, запитує:

- під якою ознакою доходу відобразити суму доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір оренди земельної частки (паю) по сертифікатах на право на земельну частку (пай);

- під якою ознакою доходу відобразити суму доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір оренди землі по державних актах на право власності на земельну ділянку;

- під якою ознакою доходу відобразити суму доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір оренди з цільовим призначенням "особисте селянське господарство";

- під якою ознакою доходу відобразити суму доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір оренди землі за витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності;

- під якою ознакою доходу відобразити суму доходу, нарахованою (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис).

Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 N 4 затверджено Порядок заповнення та подання податковими агентами Податковою розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) (далі - Порядок).

Щодо ознак доходів, під якими потрібно відобразити суму доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір:

оренди з цільовим призначенням "особисте селянське господарство";

про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку, дохід від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис згідно п. 170.1 ст. 170 розділу IV Кодексу (пп. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 розділу IV Кодексу) відображається податковим агентом у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу "195". Тобто під зазначеною ознакою відображається дохід від надання в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис земель сільськогосподарського призначення.

Враховуючи зазначене, податковий агент (юридична особа, її відокремлений підрозділ), що нараховує (виплачує) доходи фізичній особі за договорами оренди з цільовим призначенням "особисте селянське господарство" та про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), відображає такі доходи у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу "195".

Щодо ознак доходів, під якими потрібно відобразити суму доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір:

оренди земельної частки (паю) по сертифікатах на право на земельну частку (пай);

оренди землі по державних актах на право власності на земельну ділянку;

оренди землі за витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності

Дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду (п. 170.1 ст. 170 розділу IV Кодексу (пп. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 розділу IV Кодексу)) відображається податковим агентом у податковому розрахунку за формою N 1ДФ під ознакою доходу "106". Тобто дохід від надання земельної частки (паю), земельної ділянки не сільськогосподарського призначення в лізинг, оренду або суборенду відображається під ознакою доходу "106".

Оскільки з вашого звернення не має можливості визначити, яке призначення мають землі, зазначені у запитаннях щодо визначення ознак доходів, під якими потрібно відобразити суму доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суму утриманого з них податку орендодавцям, з якими укладений договір оренди земельної частки (паю) по сертифікатах на право на земельну частку (пай), оренди землі по державних актах на право власності на земельну ділянку, оренди землі за витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, то з метою уникнення неоднозначного тлумачення норм податкового законодавства у частині оподаткування доходів фізичних осіб кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушених питань.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям