Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізичної особи - підприємця (лист ДПС від 15.06.2021 р. № 2429/ІПК/99-00-04-03-03-06)

Щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізичної особи - підприємця (лист ДПС від 15.06.2021 р. № 2429/ІПК/99-00-04-03-03-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 15.06.2021 р. № 2429/ІПК/99-00-04-03-03-06

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізичної особи - підприємця і в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у своєму зверненні зазначив, що є фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку другої групи. Вид діяльності - надання стоматологічних послуг.

Платник податків просить надати роз'яснення, як правильно враховувати (у трактуванні вимог пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу) основного працівника лікаря-стоматолога, який в той же час працює як внутрішній сумісник на посаді лікаря-стоматолога-хірурга як одну особу, що перебуває у трудових відносинах з підприємцем чи як дві.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлені главою 1 розділу XIV Кодексу.

Фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 Кодексу, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою (п. 291.3 ст. 291 Кодексу).

До другої групи платників єдиного податку належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу).

Одночасно слід зазначити, що згідно з абзацом другим ст. 21 Кодексу законів про працю України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Тобто чинним законодавством про працю передбачено можливість працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Враховуючи зазначене, оскільки пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу встановлено обмеження щодо кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку, а не кількості укладених трудових договорів з однією фізичною особою (найманим працівником), то у разі укладання з одним із найманих працівників двох трудових договорів (угод) як з основним працівником і як з внутрішнім сумісником, фізична особа - підприємець рахує такого найманого працівника як одну особу, незалежно від кількості укладених з ним трудових договорів (угод).

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям