Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо індексації зарплати працюючого студента (лист Мінсоцполітики від 14.08.2018 р. № 14/0/216-18)

Щодо індексації зарплати працюючого студента (лист Мінсоцполітики від 14.08.2018 р. № 14/0/216-18)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 14.08.2018 р. № 14/0/216-18

Щодо індексації зарплати працюючого студента

Директорат стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Міністерства соціальної політики розглянув лист редакції газети «Оплата Праці» стосовно індексації заробітної плати і повідомляє.

Відповідно до пункту 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами) (далі — Порядок), визначено, що у разі коли особа працює та отримує інший грошовий дохід, насамперед індексується оплата праці. Якщо така особа працює і одночасно навчається за денною формою навчання або з відривом від виробництва у клінічній ординатурі, аспірантурі і докторантурі, насамперед індексується стипендія.

При цьому пунктом 8 Порядку передбачено, що стипендіатам із числа учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів, які навчаються за денною формою навчання або з відривом від виробництва і одночасно працюють, на їх вимогу професійно-технічні та вищі навчальні заклади видають довідку про розмір і строк призначення стипендії, на підставі якої проводиться індексація заробітної плати за місцем роботи таких стипендіатів у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням одержаної проіндексованої стипендії.

Пунктом 102 Порядку передбачено, що для працівників, яких прийнято на роботу, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

Крім того, якщо працівника прийнято на роботу не з початку місяця, а з середини, при індексації заробітної плати слід застосовувати пункт 4 Порядку, яким передбачено, що у разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

Наводимо приклад розрахунку індексації заробітної плати учня, який одночасно навчається і працює.

Враховуючи, що заробітна плата проводиться в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням одержаної проіндексованої стипендії, індексації підлягає 1272 грн. (1762 грн. - 490 грн., де 1762 грн. — розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, 490 грн. — розмір проіндексованої стипендії у червні 2018 року).

Сума індексації за повністю відпрацьований місяць складала 85,22 грн. (1272 грн. х 6,7 : 100, де 6,7 % — величина приросту індексу споживчих цін у червні 2018 року, якщо останнє підвищення тарифних ставок (окладів) відбулося у вересні 2017 року).

Оскільки учня було прийнято на роботу з 11 червня 2018 року, сума індексації мала виплачуватись за фактично відпрацьовані дні, тобто 85,22 грн. : 20 роб. дн. х 14 відпр. дн. = 59,65 грн.Отже, за місцем роботи учень мав отримати суму індексації у розмірі 59,65 грн.

Одночасно повідомляємо, що із січня 2018 року розмір мінімальної заробітної плати становить 3723 грн., тобто розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Керівник експертної групи з питань рівня життя та соціальних стандартів                                                                   Н. Підлужна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям