Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних (лист Мінсоцполітики від 29.06.2021 р. № 3565/0/290-21/45)

Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних (лист Мінсоцполітики від 29.06.2021 р. № 3565/0/290-21/45)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 29.06.2021 р. № 3565/0/290-21/45

Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних

Механізм обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за соціальним страхуванням визначає Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (зі змінами) (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Пунктом 27 Порядку передбачено, що у разі коли застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж календарний місяць за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку.

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС (пункт 32 Порядку).

Отже, при розрахунку середньої заробітної плати враховується заробітна плата, нарахована за розрахунковий період, на яку нарахований єдиний внесок та яка включена до звіту.

Враховуючи зазначене, у наведеному випадку враховується заробітна плата, нарахована за розрахунковий період 19.04 - 16.05.2021, на яку нарахований єдиний внесок, включена до звіту.

Водночас повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

 

Заступник начальника
Управління - начальник відділу

Олена БОБРИК

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям