Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо перевірки держреєстраторами документів, які подаються для проведення держреєстрації (лист Мінюсту від 07.10.2016 р. № 34529/28207-0-33-16/8.4)

Щодо перевірки держреєстраторами документів, які подаються для проведення держреєстрації (лист Мінюсту від 07.10.2016 р. № 34529/28207-0-33-16/8.4)

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 07.10.2016 р. № 34529/28207-0-33-16/8.4

Щодо перевірки держреєстраторами документів, які подаються для проведення держреєстрації

За результатами розгляду листів <...> Міністерство юстиції України в межах компетенції повідомляє щодо перевірки державними реєстраторами документів, що подаються заявниками для проведення реєстраційних дій.

Згідно з Положенням про Міністерство юстиції України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 року N 228 <...>, Міністерство юстиції України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема у сфері державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (далі - Закон про реєстрацію) відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація), регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Частиною першою статті 4 Закону про реєстрацію встановлено, що державна реєстрація базується, зокрема, на принципах обов'язковості державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР); публічності державної реєстрації в ЄДР та документів, що стали підставою для її проведення; врегулювання відносин, пов'язаних з державною реєстрацією, та особливостей державної реєстрації виключно цим Законом; державної реєстрації за заявницьким принципом; внесення відомостей до ЄДР виключно на підставі та відповідно до Закону про реєстрацію.

Повноваження державного реєстратора визначені частиною другою статті 6 Закону про реєстрацію.

Порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, визначений статтею 25 Закону про реєстрацію.

Відповідно до статті 25 Закону про реєстрацію державний реєстратор перевіряє подані йому документи на наявність підстав для зупинення розгляду або відмови у державній реєстрації.

Перелік підстав для зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації юридичної особи, встановлений частиною першою статті 27 Закону про реєстрацію.

Частиною першою статті 28 Закону про реєстрацію встановлений вичерпний перелік підстав для відмови у державній реєстрації юридичної особи.

Відмова у державній реєстрації та зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації, з підстав, не передбачених зазначеними вище статтями, не допускається.

Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України та його територіальних органів або до суду (частина перша статті 34 Закону про реєстрацію).

Також повідомляємо, що 5 вересня 2016 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів" (реєстр. N 5067) <...>).

Зазначений вище проект Закону покликаний врегулювати проблемні питання захисту прав власності та закріпити в законодавстві дієві механізми запобігання протиправному поглинанню та захопленню підприємств.

Крім того, зазначаємо, що відповідно до Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року N 375, Мінфін є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує єдину державну податкову політику.

Отже, для розгляду питань, пов'язаних з функціонуванням Єдиного реєстру податкових накладних, рекомендуємо звертатись до Міністерства фінансів України.

Разом з тим зазначаємо, що листи Міністерства юстиції України не встановлюють норм права, а мають інформаційний характер.

 

Перший заступник Міністра

Н. Севостьянова

 

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям