Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.01.22
10453 6

До уваги тих, хто має справи з тютюновими виробами та РЕС!

Олексій Павленко Податковий експерт журналу «Податки & бухоблік».

Я – Павленко Олексій, експерт журналу «Податки & бухоблік», спеціаліст з питань справляння ПДВ, акцизного податку (зокрема акцизу з реалізації пального, алкогольних та тютюнових товарів) та з питань ліцензування операцій з підакцизними товарами. Автор більше, ніж 1500 публікацій у бухгалтерських виданнях. Постійний консультант гарячої лінії Factor-Media майже 10 років.

Сьогодні я стисло поінформую про новини-2022 для тих, хто має справи з тютюновими виробами та РЕС.

 

Що діє з 1-го січня

            МРЦ.  З 01.01.2022 було значно розширено перелік тютюнової продукції та осіб, на які розповсюджуються максимальні роздрібні ціни (МРЦ). 

            До 2022 року, нагадаю, під МРЦ підпадали лише сигарети, цигарки та сигарили. Тепер МРЦ-список доповнено рештою тютюнових виробів. Зокрема: сигарами, тютюном, усілякими його різновидами та замінниками (ТВЕН, тютюновими екстрактами та есенціями тощо) та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах (РЕС)

На упаковках цієї решти виробів до 2024 року МРЦ можна не зазначати!

            Тепер виробники та імпортери усіх видів тютюнових виробів та РЕС зобов’язані декларувати МРЦ! Декларація про МРЦ (затверджена наказом Мінфіну від 25.03.2015 № 359) подається виробником або імпортером таких товарів до ДПС не пізніше 10 та 25 числа місяця! 

            МРЦ тепер мають значення не тільки для цілей роздрібного продажу тютюнових виробів та РЕС, але й для оподаткування цих товарів ПДВ! А згодом (див. нижче) — й роздрібним акцизом!

            Для роздрібних торговців спеціально нагадую про штраф за ст. 17 Закону від 19.12.1995 № 481/95-ВР за реалізацію тютюнових виробів за цінами, вищими від встановлених МРЦ, збільшеними на суми роздрібного акцизу — у розмірі 100 % вартості наявних у госпсуб’єкта тютюнових виробів, але не менше 10000 гривень. Адже тепер цей штраф можна відхватити не тільки за сигаретами, цигарками та сигарилами, а й за рештою тютюнових виробів (які вироблені з 01.01.2022)! 

            А оскільки МРЦ на упаковках цієї решти зараз може не бути, то роздрібним торговцям доведеться дізнаватися про МРЦ конкретного товару самостійно, орієнтуючись при цьому на дату його виготовлення чи імпорту. До речі, на вебпорталі ДПСУ діє сервіс «Інформація про максимальні роздрібні ціни виробників та імпортерів підакцизних товарів (продукції)»: http://tax.gov.ua/cigars 

            ПДВ. З 01.01.2022 було суттєво змінено механізм оподаткування ПДВ постачань тютюнових виробів та РЕС. Тепер ПДВ повинні сплачувати лише виробники, деякі їх торгові дома, а також імпортери тютюнових виробів та РЕС, для решти продавців цих товарів діє пільга (див. п. 197.27 ПКУ). Щодо зміни механізму справляння з 01.01.2022 ПДВ з постачання та імпорту тютюнових виробів і РЕС та цілої низки з цим пов’язаних нюансів (у першу чергу для роздрібних торгівців) читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 3. 

 

ІІ. Що очікується 

            Роздрібний акциз (з «дати ікс» по-новому). На терені роздрібного акцизу, що сплачується з реалізації тютюнових виробів та РЕС, на нас чекають дуже серйозні зміни. Ці зміни приурочені до дати синхронного вступу в силу відповідних змін до Бюджетного кодексу України та до ПКУ[1]. Назвемо її «дата ікс», тому що коли конкретно ця дата «вистрілить» ще невідомо: відповідний законопроект від 01.07.2021 № 5719 ще у ВРУ «напрацьовує лежачий статус» до другого читання. Але, гадаємо, що назад шляху вже немає.

            З «дати ікс» платниками роздрібного акцизу стануть лише виробники та імпортери тютюнових виробів та РЕС. А усі роздрібні торговці цими товарами (якщо вони одночасно не є також їх виробниками чи імпортерами) з цієї дати вже не будуть платниками роздрібного акцизу

            Для цих нових платників, тобто – виробників та імпортерів, стануть іншими і об’єкт, і база оподаткування (нею буде МРЦ), і, навіть – дата визначення податкового зобов’язання з роздрібного акцизу! 

            Судячи з усього, максимальна ціна, за якою виробники та імпортери (а також роздрібні торговці) після цих змін зможуть реалізовувати тютюнові вироби та РЕС складе 105% МРЦ (МРЦ плюс роздрібний акциз). А фактична ціна реалізації для виробників та імпортерів буде: договірна вартість з урахуванням усіх податків[2] плюс сума роздрібного акцизу (5% х МРЦ).

            Докладніше щодо згаданих змін читайте у найближчих номерах «Податки & бухоблік».

            Нагадаю, що зміни з 2022 року також відбулися і в  частині ліцензування операцій з підакцизними товарами (зокрема й з тютюновими виробами та РЕС).

            Увага! У разі необхідності отримання консультацій з питань справляння акцизу та ліцензування операцій з пальним, тютюновими, алкогольними виробами та іншими підакцизними товарами звертайтеся за посиланням: https://buhgalter911.com/user/consultations/add/

 

[1]              Маю на увазі ту частку «акцизних» змін до ПКУ, які вже є у Законі від 30.11.2021 № 1914-ІХ, але ще не діють і чекають відповідних змін до Бюджетного кодексу. 

[2]              Але без роздрібного (!) акцизу.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аделина
21.01.22 14:21

На даній момент на 21.01.22 , розничная цена сигарет это  минимальная цена +5%??? это так!???

Ответить
  • Олексій
21.01.22 16:41

Аделина, Не мінімальна, а максимальна розрібна ціна (МРЦ), що зазначена, на пачці плюс 5 % роздрібного акцизу.
Це максимальна ціна продажу сигарет, яку не можна перевищувати

Ответить
  • Вікторія
23.01.22 03:19

Підкажіть, будь ласка, яка штрафна санкція у разі продажу тютюнових виробів через РРО з ПДВ, на які були встановлені МРЦ до 01.01.2022? І чи коректне формування податкових накладних з реалізації таких тютютнових виробів може нівелювати ці штрафні санкції?

Ответить
  • Олексій
24.01.22 10:04

Вікторія, 
Щодо ПДВ-проблеми ми писали в "Податки & бухоблік", 2022, № 5, публікація "Якщо тютюнові вироби продали з ПДВ".
https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/january/issue-5/article-118950.html
Якщо ви коректно сформуєте податкові накладні, або проведете відповідні виправлення, то, гадаю, штрафних санкцій не буде. Але не виключаю проблему з застосуванням санкції за п. 1 ст 17 Закону про РРО, адже ставки та суми ПДВ є обов'язковими реквізитами чека. Тож, можливо, є небезпека, що податківці можуть не визнати такий чек розрахунковим документом Задав це питання спеціалісту з питань РРО

Ответить
  • Вікторія
25.01.22 00:15

Олексій, вдячна за відповідь. Чекатиму ще на відповідь спеціаліста з питань РРО

Ответить
  • Олексій
25.01.22 11:52

РРО-спеціаліст відповів, що штрафують за відсутність у чеку обов'язкового реквізиту, а тут він є, хоча й не коректний.
Але мене усе-таки замучує у цій консультації в ЗІР не зовсім зрозуміла фраза щодо "недотримання сфери призначення":
"Документ не є розрахунковим у разі відсутності в ньому хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення. 
https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=30119

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям