Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.05.23
3320 2

Податковий борг. З чого почати? Інструкція та перша швидка допомога у вирішенні питання.

Седляр Оксана Головний бухгалтер "ТАКСЕР"

Автор: Оксана Седляр, головний бухгалтер компанії Таксер.

Що ж, ми поговорили про виправлення помилок із сплати податків та подання звітності ФОП. Сьогодні хочу розповісти, що ж робити, коли ви виявили наявність податкового боргу? 

Одразу хочу зауважити, що останні роки це досить поширена ситуація. Зустрічається це дуже часто не лише через помилки чи небажання сплатити податок підприємцем, а й через карантинні звільнення від сплати тих чи інших податків, зборів та звільнення на час дії військового стану.  Таким чином, маючи пільги ФОП часто плутається в періодах, сумах, забуває показати несплату в звітності та цим нараховує собі лишні зобов’язання. Та не лише ФОП може стати винуватцем виникнення боргу, не виключені помилки зі сторони податкової.

Уявимо ситуацію, що ваша звітність надана, податок ніби сплачений та відкривши “Розрахунки з бюджетом” ви раптом бачите, що у вас є борг з податку чи збору.  Що ж робити та з чого починати? Розповім, як я дію в цьому випадку:

1. проводжу аудит розрахунків з бюджетом, перевіряю платежі та їх відображення в системі. Знаходжу період виникнення боргу. Якщо якийсь з платежів не було зараховано, чи зараховано на рахунок іншого податку, то повертаємось до допису про повернення помилково чи надмірно сплачених податків.

2. відкриваю звітність за цей період та перевіряє правильність її заповнення. За умови виявлення помилки в звітності, надаю уточненку, виправляючи помилку. Згодом податкова виправляє розрахунки згідно уточнюючого звіту.

Дуже часто вже на цьому єтапі ФОП виявляє помилку. Якщо ж ні, то йдемо далі. Інформую вас, що за допомогою Таксер ви можете подивитися інформацію про стан розрахунків з бюджетом по всіх податках та зборах, включаючи інформацію про заборгованість.

3. Ви впевнились, що сплата податків та надана звітність не мають помилок. Та розумієте, що помилка на боці податкової. Тоді ви:

3.1. телефонуєте в податкову за місцем реєстрації та намагаєтесь виправити помилку в телефонному режимі.

3.2. якщо телефонна розмова не виправила ситуацію, то пишите лист в податкову  з проханням виправити помилку та зняти зайві зобов’язання з вашого ФОП. Надіслати лист можна через Кабінет платника податків, меню “Листування з податковою” або надіслати поштовим відправленням, подати в канцелярію податкової особисто.

3.3 якщо довгий час, більше ніж місяць, ви не отримаєте відповіді на лист, чи відповідь незадовільна, тобто дії податкової не відповідають діючому законодавству, то останнім кроком є написання скарги про неправомірне нарахування та небажання виправлення помилки. Спосіб подання скарги такий самий, як в п.3.2 цього допису. 

 

Також, хочу поділитися з вами прикладом листа на зняття єдиного податку, що було помилково нараховано податковою за 2022 р. 

1593(2).jpg

Заяву, що наведена вище, радимо доповнити Додатками, та зазначити це в ній:

  • декларація платника єдиного податку 
  • квитанція №2 до звіту зазначенного вище
  • скриншот із кабінету платника податків

Сподіваюсь цей алгоритм та надана інструкція буде вам в нагоді. Якщо  є питання, або бажання поділитися власним досвідом з цього питання – чекаю вас в коментарях.  

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталія
05.06.23 14:10

Волонтер Мария Барабаш лично побывала в МВФ и беседовала на тему требований и условий МВФ по выдаче траншей Украине. Никаких требований кроме выплаты прОцентов.Оказывается условия прописывает страна-заемщик! То есть власть Украины!В МВФ по протоколу запрещено обсуждать бюджеты, внутреннюю политику страны-заемщика! Ничего, кроме бизнеса - суммы транша  и прОцентов!Почему постоянно врут?  👉 - Почему недавно врал Гетманцев с трибуны ВР, что МВФ требует налоговых проверок, повышения тарифов, цен на нефтепродукты? Та МВФ - по барабану и до лампочки! 👉 - В чем интерес власти, не занимающейся сокращением Расходов на содержание чиновников в стране, которая за 30 лет не смогла даже подготовить ВСУ перед вторжением?

Відповісти Оцінити 15

Ответить
  • Оксана
15.06.23 16:17

Наталія, это что-то не по адресу. Мы не обсуждаем МВФ, Гетманцева и Барабаш, кем бы она не была. Не интересно. Спасибо за внимание!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям