Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.04.23
4651 12

Повернення помилково чи надмірно сплачених сум до бюджету

Седляр Оксана Головний бухгалтер "ТАКСЕР"

Автор: Оксана Седляр, головний бухгалтер компанії Таксер.

Майже кожен ФОП стикався з тим, що колись помилково перерахував в бюджет надмірну суму податкі чи, наприклад, сплатив податки не на той рахунок.

Сьогодні постараюсь розкрити цю тему досить глибоко і відповісти на всі хвилюючі питання для ФОП.

Коли податки сплачено надмірно, то тут є три варіанти виходу з ситуації:

  • залишити переплату та використати її в рахунок майбутніх платежів з цього податку. Тобто маючи, наприклад, переплату з ЄП в розмірі 1000,00 грн, вам достатньо наступні сплати податків зменшити на суму переплати, тобто саме на 1000,00 грн.
  • перерахувати ці кошти на погашення зобов’язань або боргу з іншого податку
  • повернути надмірно сплачену суму податку.

Коли податки сплачено помилково, шляхів два:

  • перерахувати ці кошти на рахунок податку з якого очікується виникнення зобов'язань в майбутньому, тобто на вірні реквізити
  • повернути надмірно сплачену суму податку.   

Далі ближче і саме про повернення. 

Перше: про повернення податків. 

Щоб повернути помилково або надміру сплачені грошові зобов’язання та пені, платник податків повинен подати до податкової «‎Заяву про повернення помилково або надміру сплачених грошових зобов’язань і пені» у довільній формі, де слід зазначити напрям перерахування коштів:

  • на рахунок платника податків у банку, небанківському надавачу платіжних послуг;
  • на єдиний рахунок (у разі його використання);
  • на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • повернення у готівковій формі коштів у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, небанківському надавачу платіжних послуг.

Зауважте, що податкова наголошує на тому, що у разі наявності податкового боргу повернення помилково або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на рахунок такого платника податків проводиться лише після повного погашення податкового боргу. 

ФОП також повинен пам'ятати, що повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливо лише протягом 1095 днів від дати їх сплати.

Завершуючи цей розділ свого допису, хочу порадувати підприємців та наголосити на тому, що «‎Заяву про повернення помилково або надміру сплачених грошових зобов’язань і пені» можна надати в електронному виді за кодом документа F1302001.

Друге: про повернення ЄСВ.

Для повернення ЄСВ платник податків повинен подати до податкової іншу заяву, а саме «‎Заяву про повернення коштів з рахунків 3556» (Додаток 1  до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів).

Доречі, для повернення ЄСВ за працівників, надається ця ж сама заява.

Про неприємне: цю заяву можна подати в Кабінеті платника податків лише через меню «Листування з ДПС».

Сподіваюсь, що наразі вам все зрозуміло в цьому дописі і в питанні повернення помилково сплачених коштів. В разі виникнення питань, чекаю вас в коментарях або в підтримці нашого сервісу.  

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галина
19.04.23 20:34

руге: про повернення ЄСВ.

Для повернення ЄСВ платник податків повинен подати до податкової іншу заяву, а саме «‎Заяву про повернення коштів з рахунків 3556» (Додаток 1  до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів).


Доречі, для повернення ЄСВ за працівників, надається ця ж сама заява.


Про неприємне: цю заяву можна подати в Кабінеті платника податків лише через меню «Листування з ДПС».


Сподіваюсь, що наразі вам все зрозуміло в цьому дописі і в питанні повернення помилково сплачених коштів. В разі виникнення питань, чекаю вас в коментарях або в підтримці нашого сервісу. 


З неприємного: Без перевірки ЄСВ не повертають. Марно писать заяву

Ответить
  • Оксана
20.04.23 11:03

У разі надходження Заяви самостійний структурний підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, у строк не більше ніж десять робочих днів з дати надходження до територіального органу ДПС Заяви проводить перевірку наданої платником інформації та формує висновок про повернення коштів з рахунків 3556 (далі – Висновок) за формою згідно з додатком 2 до Порядку або приймає рішення про відмову у задоволенні Заяви (п. 9 Порядку).

Згідно з нормами п. 12 Порядку у разі якщо за результатами розгляду Заяви встановлено правомірність повернення коштів самостійний структурний підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, формує та реєструє в Журналі реєстрації заяв про повернення надміру або помилково сплачених коштів Висновок, який засобами інформаційно-телекомунікаційної системи діловодства (або у паперовій формі) надсилає до самостійного структурного підрозділу територіального органу ДПС, на який покладено функцію ведення бухгалтерського обліку.

На підставі Висновку та за умови наявності поточних надходжень за день на рахунку 3556 за відповідним символом звітності, у строк не пізніше ніж три робочих дні з дня його отримання самостійний структурний підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію ведення бухгалтерського обліку, засобами системи дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства – Казначейство» формує у встановленому порядку розрахунковий документ на повернення коштів з рахунку 3556, на який їх було сплачено, та подає його до відповідного головного управління Державної казначейської служби України в Автономній Республіці Крим, області, місті Києві, Севастополі, яке виконує розрахунковий документ територіального органу ДПС за рахунок поточних надходжень за день на відповідний рахунок 3556 (п. 13 Порядку).

Якщо в вашому випадку податкова просить вас пройти перевірку для повернення коштів, а ви цього не хочете та взагалі не хочете контактувати з податковою, то використайте переплату в рахунок майбутніх платежів, або пройдіть ту перевірку. 

Ответить
  • Олег
20.04.23 11:56

ФОП 3 група  платник ПДВ. 30 грудня 2022р. подана заява прозакриття . В органах казначейства  на рахунку по сплаті  ПДВ залишились кошти . Чи можливо їх повернути на власний рахунок  ?

Ответить
  • Оксана
20.04.23 14:10

Олег, практика такова, що в випадку, коли ФОП ліквідується, податкова попросить пройти перевірку для повернення надмірно сплачених коштів. 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
20.04.23 21:54

Ситуация по ЕСВ по 3-м ФОПам (заявления писались в январе 2022):
По двум ФОПам деньги вернулись полностью (как указано было в заяве) примерно в середине февраля 2022, по третьему ФОПу был долг по ЕСВ и штраф за несвоевременную уплату за предыдущие периоды – деньги вернулись позже, за вычетом суммы штрафа и пени

Ответить
  • Алиса
21.04.23 15:59

Сомневающийся Sкептиk, а можете сказать это "позже" какой срок примерно? 

Ответить
  • Оксана
21.04.23 14:04

Сомневающийся Sкептиk, интересный случай с последним. Спасибо, что поделились.  

Ответить
  • Людмила
21.04.23 15:40

Добрий день, а мені в податковій сказано було, що протягом періоду воєнного стану переплатИ по ЄСВ  ,взагалі, не повертають

Ответить
  • Оксана
24.04.23 10:38

Людмила, Вам прийшла відмова чи то ви заздалегіть намагались уточнити можливість повернення? 
Питайте на що вони посилаються, якщо це відмова?
Якщо то ви заздалегіть уточнювали, то надавайте заяву та не звертайте на ту відповідь увагу, бо ніяких офіційних заяв від податкової та інших огранів, щодо неможливості повернення коштів в умовах воєнного стану не було. 

Ответить
  • Алиса
21.04.23 15:58

Людмила, а на що посилалися? маю на увазі є конкретика по ст./пунктам законів/постанов?

Ответить
  • Олександр
15.01.24 17:59

Автор матеріалу написав - "Тобто маючи, наприклад, переплату з ЄП в розмірі 1000,00 грн, вам достатньо наступні сплати податків зменшити на суму переплати, тобто саме на 1000,00 грн."
А ПКУ каже інше:
"295.6. Суми єдиного податку, сплачені відповідно до абзацу другого пункту 295.1 і пункту 295.5 цієї статті, підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку."

Ответить
  • Олександр
15.01.24 19:12

Розібрався, заява пишеться коли ФОП іде у відпустку...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям