Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Бухгалтер 911, март, 2022/№10
Печатать

Форс-мажор та інші воєнні новини

Мирошниченко Виталина, налоговый эксперт
ТПП для всіх «оптом» засвідчила настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) в Україні з 24 лютого 2022 року.

Війна — це форс-мажор

Тут можна завантажити офіційний лист про засвідчення форс-мажору: https://ucci.org.ua/uploads/files/621cba543cda9382669631.pdf.

Що це означає? Це означає, що не треба персонально звертатися до ТПП за цим документом. Форс-мажор вже засвідчено для всіх.

Як застосовується форс-мажор?

Форс-мажор застосовується, тільки коли він впливає на виконання конкретного зобов’язання. Що це означає?

Наприклад, у договорі обумовлено поставку товару вантажним транспортом. Водночас через війну пересування вантажним транспортом територією України неможливе через загрозу життю та комендантські години. У цьому випадку спрацьовує форс-мажор.

Від чого звільняє форс-мажор?

Форс-мажор звільняє від відповідальності (штрафів, пені тощо), але не від виконання зобов’язань за договором. Тобто зобов’язання доведеться виконати, коли форс-мажор закінчиться.

У відносинах з контрагентами слід користуватися договором. Зазирніть до нього. Напевно, там ви знайдете форс-мажорне застереження й порядок дій.

Наприклад, те, що сторона, на яку впливає форс-мажор, повинна повідомити про це іншій стороні в письмовій формі в певний строк. Також може бути зазначено, що граничний термін виконання зобов’язання сторони під впливом форс-мажору переноситься на день закінчення форс-мажору (тобто, по суті, дається відстрочення виконання зобов’язань, але не звільнення від них).

А якщо в договорі немає жодного застереження? На форс-мажорні обставини все одно можна посилатися. Для цього існують положення ст. 218 ГКУ, ст. 617 ЦКУ, ч. 2 ст. 141 Закону про ТПП.

До речі, податківці теж запевняють, що штрафні санкції та пеня, що наразі автоматично відображаються в ІКП за порушення податкового законодавства (наприклад, за несвоєчасне подання податкової звітності), будуть визнані безнадійними і списані (п.п. 101.2.4 ПКУ).

Те ж саме стосується і ліцензій. Якщо ви не сплатили своєчасно за ліцензію або термін дії ліцензії закінчився, її все одно не анулюють. Це стосується алко-ліцензій, тютюнових ліцензій та ліцензій на торгівлю пальним1.

1 https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576193.html

Що ще дозволили протягом війни?

1. Відкривати нові рахунки у банках та використовувати їх. При цьому банк повинен направляти в ДПС повідомлення про відкриття рахунку, але може не чекати на відповідь податківців. Якщо ДПС не направила повідомлення про відмову у взятті рахунка на облік, такий рахунок вважається взятим на облік за мовчазною згодою2. Тобто його можна використовувати.

2 https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576193.html

2. Усі перевірки (документальні, фактичні та камеральні) призупинено на час війни (військового стану)3. Як ті, що були початі до 24.02.2022 р., так і ті, які мали розпочатися у період з 24 лютого 2022 року та та не були розпочаті.

3 https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576218.html

3. Готівку з карток можна можна буде знімати просто в магазинах (сума до 6000 грн, можна зняти декілька разів). Магазинам дозволили не проводити інкасацію4.

4 https://t.me/getmantsevdanil/2500

4. Якщо пальне відчужене або вилучене в умовах воєнного стану на потреби ЗСУ, то воно вважається втраченим унаслідок форс-мажорних обставин. У такому разі таке відчуження не є реалізацією пального (якщо відшкодування не було). Податкове зобов’язання з акцизного податку не виникає5.

5 https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576261.html

5. Фонд соцстраху продовжує виплати6. Наразі профінансовано надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями по 14 лютого (100 %). Кошти направлено до Держказначейства, звідки вони будуть перераховані роботодавцям. Строки опрацювання заяв-розрахунків наразі може бути збільшено.

6 http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/980991

Оперативну інформацію щодо оплати лікарняних і перерахування коштів безпосередньо на рахунки роботодавців можна знайти в телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.

6. Служба зайнятості продовжує виплати безробітним7.

7 https://www.dcz.gov.ua/novyna/uvaga-1

7. З 01.03.2022 р. строк дії закордонних паспортів громадян України може продовжуватись на 5 років (постанова КМУ від 28.02.2022 № 170). До паспортів батьків або законних представників здійснюється вклеювання фотокартки дітей із зазначенням їх персональних даних. Ця інформація посвідчує їхню особу та підтверджує громадянство України.

Продовження строку дії паспортів, вклеювання фотокарток дитини до паспортів батьків або законних представників здійснюють територіальні органи/територіальні підрозділи ДМС, а також посольства та консульські установи України.

8. Пенсії буде виплачено вчасно. Якщо пенсіонер отримує пенсію за місцем проживання та змінив його, йому треба звернутися до ПФУ із заявою. Йому перекажуть кошти за новим місцем проживання без відкриття рахунку. Подати заяву до ПФУ можна особисто, електронною поштою чи в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям