Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.04.17
6978 3 Печатать

Обов'язок підприємства щодо створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обов'язком працевлаштовувати їх на ці робочі місця. Він покладається на органи працевлаштування

(ВАСУ, справа № К/800/15263/16, від 30.11.2016)

Фабула судового акту:   Тема не нова, - відповідно до чинного законодавства підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі, спеціальні робочі місця. У випадку недотримання цих вимог передбачена можливість застосування до роботодавців відповідних адміністративно-господарських санкцій.  Ця судова справа класично зображує випадок помилкового розуміння цього законодавства як органами Фонду соціального захисту інвалідів, так і судами першої та апеляційної інстанцій.

Обласне відділення цього Фонду (позивач) звернулось до суду з позовом до ТОВ (відповідач), в якому просило стягнути з нього на користь  Фонду  адміністративно-господарські санкції за незайняті робочі місця призначені для працевлаштування інвалідів в розмірі 19408,33 грн.

Постановою суду першої інстанції, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду, позов був задоволений у повному обсязі. Задовольняючи позовні вимоги, виходили з того, що відповідачем не виконано вимог Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" щодо створення робочих місць для інвалідів та вжиття заходів для їх працевлаштування.

ВАСУ  вказані судові рішення у справі скасував, прийняв нову постанову, якою у позові Фонду відмовив.

Приймаючи таке рішення у, ВАСУ зазначив, що  на підприємства, установи, організації, у тому числі, підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, покладено обов'язок по перше: виділити та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, по друге: надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, по третє: якщо середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, сплатити відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції.

При цьому обов'язок підприємства щодо створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обов'язком підбирати і працевлаштовувати інвалідів на створені робочі місця. Такий обов'язок покладається на органи працевлаштування, що перелічені в частині першій статті 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»

Довідка: доцільно звернути увагу, що саме таку правову позицію неодноразово висловлював Верховний Суд України, зокрема, у постановах від 02.04.2013 у справі № 21-95а13 та від 16.04.2014 у справі № 21-81а13.

По материалам Интернет-ресурс «Протокол»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
07.04.17 06:12

Постановою суду першої інстанції, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду, позов був задоволений у повному обсязі. Задовольняючи позовні вимоги, виходили з того, що відповідачем не виконано вимог Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" щодо створення робочих місць для інвалідів та вжиття заходів для їх працевлаштування.================== СУД ПЕРВЫХ ДВУХ ИНСТАНЦИЙ ПРАВ. ВЫПИСАН ЕДИНСТВЕННО ВОЗМОЖНЫЙ ШТРАФ. АНАЛОГ ГЕНДЕРНЫХ КВОТ. И С КАКИХ ПОР ОБЯЗАННОСТЬ ПО ПОДБОРУ КАДРОВ ВОЗЛАГАЕТСЯ НА ТРЕТЬЕ ЛИЦО. ИСХОДЯ ИЗ СУДЕБНОГО РЕШЕНИЯ ВАСУ ПРЕДПРИЯТИЕ ОБЯЗАНО ПРИНЯТЬ ЛЮБОГО, КОГО ПРИШЛЕТ ЛИЦО , ОТВЕТСТВЕННОЕ ЗА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ. ВЕДЬ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ТРУДОУСТРОЙСТВО НА СОЗДАНОМ РАБОЧЕМ МЕСТЕ, А СЛЕДОВАТЕЛЬНО И ПРАВЕ ЛЕЖИТ НА ТРЕТЬЕМ ЛИЦЕ, А НЕ НА ПРЕДПРИЯТИИ.

Ответить
  • Ева
07.04.17 07:13

Одно из моих предприятий было в такой ситуации, если не ошибаюсь, в 2008г. Мы не выполнили "норматив" и Фонд подал на нас документы в Прокуратуру (тогда иск в суд подавался через них). Нас вызвали для дачи пояснений. И мы завалили Прокуратуру документами подтверждающими, что мы сделали все от нас зависящее: создали рабочее место, подали заявку в центр Занятости, дали объявление о вакансии в газету и в Интернете. Но так как нам был нужен специалист по биржевым операциям (а не уборщица), то не нашлось подходящей кандидатуры, Прокуратура встала на нашу сторону (спасибо нашему юристу) и до суда не дошло.

Ответить
  • Виктор
08.04.17 00:01

Помогу закрыть норматив. 2-я группа.viktorboyko82@ukr.net

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям