Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.05.18
15862 39 Печатать

Реквизит «Выдать» РКО заполнять обязательно

Письмо ГФС от 07.05.2018 г. № 2026/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Приходный кассовый ордер (ПКО), расходный кассовый ордер (РКО) и расходные ведомости бухгалтер заполняет любым способом, который обеспечивает надлежащее хранение этих записей в течение установленного для хранения документов срока. В кассовых ордерах он указывает основание для их составления и перечисляет приложенные к ним документы.

В РКО реквизиты «Получил», «Дата», «Сумма», «Подпись получателя», данные документа, удостоверяющего личность получателя, и в ПКО «Принято от» он не заполняет, если такие ордера оформил на общую сумму кассовых операций, которые провело предприятие. Другие реквизиты в кассовых ордерах и расходных ведомостях заполнять обязательно.

То есть реквизит РКО «Выдать», в котором отмечают ФИО лица, которому выдали наличные из кассы, заполнять обязательно.

Если у Вас есть вопросы, связанные с заполнением кассовых ордеров - обращайтесь к экспертам Службы Спасения Бухгалтера.

По материалам Головбух

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лера
14.05.18 09:30

Якщо ВКО оформляється на загальну суму готівки, що видається, наприклад: за видатковою відомістю працівникам підприємства, то у реквізиті «Видати» вказуємо ПІБ касира , а там де  одержав (суму прописом),підпис одержувача одержувача, теж потрібно прописувати, що касир отримав ? бо я ці рядки не заповнюю, ЯВЛ помилкою чи ні?це ж зп працівників.
Капец уже как полгода почти прошло а людей так путают что один капец
а ще може хтось підскаже у ВКО та й ПКО там де  № з/п
Зазначається реєстраційний номер ВКО та ПКО у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів наприклад реєстраційний номер ПКО 25, тоді №з/п теж буде 25, ВКО 31 тоді №з/п 31? Мучає мене це питаннячко

Ответить
  • Соня
14.05.18 09:41

получается, что В РКО реквизиты «Получил», «Дата», «Сумма», «Подпись получателя», данные документа если такой ордер оформлен на общую сумму кассовых операций Заполнять? если там где выдать пишу фамилию кассира?

Ответить
  • Лорик
14.05.18 09:50

Если ордер оформляю на общую сумму пишу: Згідно відомості № від ____ . Кассира не пишу, а то получается что кассир всю сумму получил.

Ответить
  • Злюка
14.05.18 10:01

Боже,який дурень   пише такі інструкції. Завжди все було зрозуміло і просто . А тепер вирішили все зніг на голову перевернути. Якщо виходити з того що на зарплату треба  писати  ПІБ касира ,то і на відрядження теж  тоді (по їх логіці) треба вказувати " видано касиру Івановій для оплати відрядження  працівнику Сидорову... Маячня...

Ответить
  • Яна
14.05.18 10:37

Злюка, який дурень це написав відомо на 100%:
Джумік Олександр Володимирович - Головний економіст Департаменту грошового обігу Національного банку України
Зайвенко Віктор Петрович - Директор Департаменту грошового обігу Національного банку УкраїниОни за все в ответе.

Ответить
  • ООО
14.05.18 10:06

подскажите пожалуйста что писать в ведомости по з/п вверху там где структурний підрозділ підприємства/установи/організації ?

Ответить
  • mussel
14.05.18 10:20

Если зарплату выдает директор, то писать в графе выдано фио директора?

Ответить
  • Каламбур
14.05.18 10:31

Видати: Зарплата за 1 - 15 мая 2018 г.

Ответить
  • sv
14.05.18 11:35

https://news.dtkt.ua/state/cash-handling/44401

ДФСУ у підкатегорії 109.15 ресурсу "ЗІР"  нагадує, що видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами (додаток 3) або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником. До видаткових ордерів можуть додаватися заява на видачу готівки, розрахунки тощо.

Формою видаткового касового ордеру (додаток 3 до Положення № 637) передбачено рядок «Видати» з розшифровкою «(прізвище, ім’я, по батькові)». 

У разі видачі зарплати за видатковою відомістю касиром або іншою особою, на яку за письмовим наказом керівника покладаються обов’язки, установлені для касирів, у рядку «Видати» касового ордеру, що оформляється на загальну суму проведених касових операцій (видачі готівки за видатковою відомістю) вказуються прізвище, ім’я, по батькові особи, відповідальної за здійснення вказаної господарської операції і правильність її оформлення.

Ответить
  • Евгений
14.05.18 11:50

sv,В РКО реквизиты «Получил», «Дата», «Сумма», «Подпись получателя», данные документа, удостоверяющего личность получателя, и в ПКО «Принято от» он не заполняем?

Ответить
  • sv
14.05.18 12:50

Евгений, нет, не заполняем.
https://news.dtkt.ua/state/cash-handling/40719

Нацбанк у листі від 14.09.2016 р. №50-0004/77077 нагадує, що на сьогодні порядок ведення касових операцій для підприємств і організацій визначено у Положенні №637. Це Положення визначає порядок ведення касових операцій юридичними особами (крім банків) незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, а також форми касових документів, що застосовуються ними. Типові форми касових документів наведені у додатках до Положення.

Відповідно до норм п'ятого абзацу п. 3.10 глави 3 Положення у касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, спеціальними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі тощо), реквізит "Одержав" (видаткового касового ордеру) або "Прийнято від" (прибуткового касового ордеру) не заповнюється.

У разі приймання від фізособи до каси підприємства готівки за прибутковим касовим ордером у рядку "Прийнято від" касового ордеру зазначається прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, яка отримує товар (роботи, послуги), що відповідає вимогам законодавства України

Нацбанк у листі від 14.09.2016 р. №50-0004/77077 нагадує, що на сьогодні порядок ведення касових операцій для підприємств і організацій визначено у Положенні №637. Це Положення визначає порядок ведення касових операцій юридичними особами (крім банків) незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, а також форми касових документів, що застосовуються ними. Типові форми касових документів наведені у додатках до Положення.

Відповідно до норм п'ятого абзацу п. 3.10 глави 3 Положення у касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, спеціальними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку

Ответить
  • Бяка
14.05.18 15:47

sv,
положение №637 уже полгода как не действует

Ответить
  • sv
14.05.18 17:43

Бяка, ЗІР, Коротка:
     Прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові касові ордери і видаткові відомості заповнюються бухгалтером (відповідальною особою установи/підприємства, на яку покладено обов’язок з оформлення цих документів) у будь-який спосіб, який забезпечив би належне збереження цих записів протягом установленого для зберігання документів терміну.
Повна:
     Відповідно до п. 32 розд. III Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148, прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові касові ордери і видаткові відомості заповнюються бухгалтером (відповідальною особою установи/підприємства, на яку покладено обов’язок з оформлення цих документів) у будь-який спосіб, який забезпечив би належне збереження цих записів протягом установленого для зберігання документів терміну.
     У касових ордерах зазначається підстава для їх складання і перелічуються додані до них документи. Видача касових ордерів і видаткових відомостей на руки особам, які вносять або одержують готівку, забороняється.
     Приймання і видача готівки за касовими ордерами проводиться тільки в день їх складання.
     Виправлення в касових ордерах та видаткових відомостях забороняються.
     Реквізити у видатковому ордері «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача (які заповнюються отримувачем готівки) та в прибутковому ордері «Прийнято від» не заповнюються в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених установою/підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі). Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов’язковими до заповнення.

Ответить
  • МС
14.05.18 23:07

sv, 1000%
 в ЗІР сейчас аж 4 вопроса "Яким чином заповнюються прибуткові касові ордери і квитанції до них та видаткові касові ордери і видаткові відомості?" с  идентичными актуальными ответами, в которых: "Реквізити у видатковому ордері «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача (які заповнюються отримувачем готівки) та в прибутковому ордері «Прийнято від» не заповнюються в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених установою/підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі). Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов’язковими до заповнення." - наверное, уже замучили их этим вопросом, а на самом деле как не надо было в РКО на выплату з/п по ведомости заполнять эти поля, так и сейчас не надо)

Ответить
  • оа
14.05.18 11:42

Уважаемая редакция, напечатайте, пожалуйста, образцы заполнения РКО и ПКО по новым правилам постановы №148. Достали уже эти мнения ГФС!

Ответить
  • Наталія
14.05.18 12:49

У ВКО на видачу зарплати по відомості чи здану виручку в банк у реквізиті ВИДАТИ вказується ПІБ касира (іншої уповноваженої особи), реквізити Одержав,дата,підпис одержувача, за яким документом видано - не заповнюється р.ІІІ п.32 Положення 148.У ПКО  реквізит  Прийнято від не заповнюється тільки на готівку прийняту по чеку з банку, у всіх інших випадках вказується ПІБ відповідальної особи від якої прийнято готівку (у т.ч. і на прийняту виручку  РРО від структурного підрозділу).

Ответить
  • МС
14.05.18 23:14

Наталія, а где написано, что "У ВКО на видачу зарплати по відомості чи здану виручку в банк у реквізиті ВИДАТИ вказується ПІБ касира (іншої уповноваженої особи)"?

Ответить
  • Світлана
14.05.18 13:11

В ПКО  прийнято від не заповнюється тільки на готівку прийняту по чеку з банку, тоді в касовій книжці що писати?

Ответить
  • Наталія
14.05.18 13:25

Світлана,в ПКО прийнято від не заповнюється тільки на готівку прийняту з банку, а в касовій книзі все рівно пишете від банку по чеку.

Ответить
  • Игорек
14.05.18 13:54

И всё-таки в РКО и в ПКО там где # з/п что пишем? 

Ответить
  • оба-на
14.05.18 13:59

При проверке обращают внимание на ПРИКАЗЫ по ответственным. Обратите внимание: кто подписывает ордера в субботу и воскресение.  Помним о работе в праздничные и выходные дни(если бух. вышел на работу 9 мая  подписал ордер-не забыли ли ему оплатить этот день согласно КЗОТу). Графу ДОДАТКИ заполнять тоже полностью(если есть № ,дата..)

Ответить
  • Иннен
14.05.18 14:27

Задолбали... Теперь все РКО зарплатные перепечатывать????
Редакция, сделайте, пожалуйста, примеры заполнения ПКО и РКО зарплатные и т.п.

Ответить
  • Ірина
14.05.18 14:30

я видаю ЗП тільки згідно відомості без створення РКО , неправильно ?  ніби можна ж було

Ответить
  • Кира
14.05.18 15:12

Ірина,я под ведомость прикладываю РКО

Ответить
  • Ірина
14.05.18 15:16

в мене 1С формує відомість без РКО , програміст сказав , що можна без РКО , але хочеться зробити правильно

Ответить
  • ок
14.05.18 15:31

Ірина, Вы по вопросам бух.учета консультируетесь у программиста? 

Ответить
  • Бяка
14.05.18 15:51

Уже второй за сегодня комментарий  від Головбух, в котором перекрученные выводы,читайте первоисточник!!

Ответить
  • МС
14.05.18 23:22

В том письме ГФС, на котором основана эта статья, между прочим написано: "Окрім того, ДФС пропонує звернутись до Національного банку України, як до розробника Положення N 148, для отримання роз’яснення з порушених питань.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію."

Короче, нигде законодательно не урегулирован вопрос о реквизите "Видати" РКО, а, значит, если его не заполнять, то и нарушения законодательства нет, это всего лишь чье-то частное мнение, что этот реквизит обязательно заполнять в РКО  по ведомости выплаты з/п, что называется, "говорите и Вы"

Ответить
  • СВ
15.05.18 13:48

МС,Лист НБУ від 07.03.18 р. № 50-0007/13560 «Роз'яснення з питань ведення касових операцій відокремленими підрозділами підприємств»

Ответить
  • Наталия
15.05.18 14:25

Где можно скачать программу для ведения электронной касовой книги?

Ответить
  • оба-на
15.05.18 14:56

Чтобы легче было понять как правильно, применяю иногда такой трюк. Представьте, что все применяется к Большушему предприятию. В штате , напрмер,6 кассиров.И вдобавок, 2 кассы оборудованные, чтобы еще больше укрупнить
И сразу все понятно, что писать в графе ВИДАТИ.

Ответить
  • оба-на
15.05.18 15:04

"У разі якщо видатковий касовий ордер оформляється на загальну суму готівки, що видається, наприклад - по видатковій відомості працівникам підприємства, то у реквізиті "Видати" зазначається прізвище, ім'я, по батькові особи, яка видає кошти (касир)."

Ответить
  • оба-на
15.05.18 15:10

Сейчас очень бушуют кассовики.
Все помнят случай, когда вкатали штраф за то, что "службова видача" по времени на час позже, чем деньги сданы в банк в тот же день. Неправильная закарлючка(ее отсутсвие) , а не дай бог НЕТ РКО или ПКО (ну и что, что есть ведомость)- Сразу штраф.

Ответить
  • Лана
15.05.18 16:10

А как понимать такую фразу из положения 148: "Типові форми КО-3, КО-3а ведуться за рішенням керівника."  - это Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.
Можно вести, а можно не вести?

Ответить
  • Наталия
16.05.18 10:03

Лана,или КО-3,или КО-3а.Есть две формы, какую купите такую и ведите .Если КО-3,то нужно две книги - отдельно регистрируете ПКО и РКО.А если КО-3а,то одна,в которой регистрируются вместе ПКО и РКО.Мне лично больше нравится КО-3а,но к сожалению у нас такие не продаются.

Ответить
  • Лана
16.05.18 15:29

Наталия,
Спасибо, тогда с 1С печатать

Ответить
  • оа
16.05.18 15:53

Лана, подскажите,как в 1С вписать в расх.ордере имя бухгалтера в строку "видати" (при сдаче денег в банк), если там проводка Д-311 К-301 автоматически проставляет в этой строке  "Основной р/счет" вместо ФИО видповидальной особы?

Ответить
  • Наталия
17.05.18 14:45

оа, в 1с есть в панелях инструментов -редактор таблиц-окошко квадрат с ручкой.Когда я даю документ на печать нажимаю на этот квадрат и могу отредактировать уже готовый документ ,вместо банка пишу вручную ФИО кассира.Очень неудобно,но пока по другому не получается.

Ответить
  • оа
18.05.18 13:24

Наталия, спасибо!


Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям