Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.06.19
8346 4 Печатать

Помилково зареєстрували податкову накладну на «неплатника». Як виправити помилку

Податкова накладна виписана та зареєстрована на неплатника, а покупець не повідомив що є платником ПДВ та вимагає надати йому зареєстровану податкову накладну.

При здійснення операцій з постачання товарів та послуг (згідно пункту 201.10, ПКУ  платник податків зобов’язаний в установлений термін скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів та послуг, є для покупця таких товарів та послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Отже, у випадку реєстрації постачальником податкової накладної на неплатника, покупець не має права скористатись податковим кредитом.

Як постачальнику виправити помилку?

Постачальник (продавець) повинен скласти розрахунок коригування з урахуванням таких особливостей:

-у полі "Дата складання" зазначається дата, на яку було виявлено помилку в ІПН покупця;

-у заголовній частині розрахунка коригування зазначаються дані із заголовної частини податкової накладної з помилковим ІПН;

-у розділі Б зазначаються зі знаком "-" (виводяться в "0") відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ).

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, якому належить ІПН, що помилково був зазначений у полі "ІПН покупця" податкової накладної.

Продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

-реквізити заголовної частини податкової накладної зазначаються без помилок, тобто у полі "ІПН покупця" має бути вказаний правильний ІПН отримувача (покупця);

-у полі "Дата складання" зазначається дата виникнення податкових зобов'язань постачальника (продавця), тобто дата складання податкової накладної з "помилковим" ІПН;

-такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з "помилковим" ІПН отримувача (покупця);

-у розділі Б такої податкової накладної зазначається обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були вказані в податковій накладній з "помилковим" ІПН.

Якщо така помилка виявлена та виправлена після 15 числа наступного місяця за місяцем складання податкової накладної то до продавця згідно п. 1201.1 ПКУ за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій у розмірі від 10% до 50% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування.

По материалам Офіс великих платників податків ДФС
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • задовбана
04.06.19 13:42

абсурд якийсь! Ви там в тому "офісі великих платників" хоч читаєте те що публікуєте???? чітко написано, що помилково виписано на неплатника , тобто ІПН 100000000000, як неплатник може зареєструвати РК??? вже місяць цілий борюся із таким РК на неплатника- його неможливо зареєструвати((( Може хтось домігся реєстрації- поділіться секретом, ЯК???

Ответить
  • ННД
05.06.19 18:07

задовбана, під кодом 103 не реєструється? А вверху поставили, що реєструється продавцем? Вибачте, але по-різному  буває.
 А те, що написано, згодна, нісенітниця.

Ответить
  • Павел
04.06.19 16:29

Згідний однозначно бред.

Ответить
  • бухгалтер
05.06.19 10:39

Регистрируете корректировку, полностью отменяющую налоговую накладную, т.е. со знаком минус, с кодом 103. отправляете на регистрацию. После того, как корректировка будет принята, делаете правильную налоговую

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям