Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.01.20
3703 8 Печатать

У Мінцифрі готують реформу оподаткування для ІТ-галузі

Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT, повідомляє, що Мінцифри вже декілька місяців разом з Комітетом цифрової трансформації активно працює над підготовкою реформи оподаткування для ІТ-галузі.

Ще у вересні була сформульована ідея створити 5-у групу ФОП для ІТ-спеціалістів. Однак майже відразу і експерти, і ринок виступили проти подібної ідеї. Адже це порушувало і принципи рівності платників податків, і не усувало жодних ризиків в системі.

Пропонується обговорити єдиний податок для юридичних осіб без обмеження обігу. Запропоновано встановити його на рівні 4-7%.

"І ні, ми не певні, що це єдине правильне рішення. Але, провівши години аналізу, вважаємо це найкращою ідеєю, яка дозволить буквально створити індустрію, в які буде працювати не 200 тисяч юридично не пов’язаних між собою ФОПів, а повноцінні прозорі компанії. Відповідно до цього режиму юридичні особи-експортери послуг сплачуватимуть єдиний податок, та буде податковим агентом для співробітника, сплачуючи 2 ЄСВ та військовий збір", - пише Борняков. 

Наразі обговорюються такі вимоги до тих, хто приєднується до такого режиму:

- компанія із кількістю співробітників більше 10
- частка експорту у прибутку — більше 75%
- частка зарплатного фонду у собівартості — більше 75%,
- середня зарплатня — не менше 5 мінімальних ЗП

Це створить:
- легальні умови праці для галузі
- зробить її привабливішою для інвестицій, створивши прозору зрозумілу корпоративну структуру
- створить рівні конкурентні умови
- створить умови для експорту інших сервісів

Борняков наголошую на тому, що все обговорюється. Він звертається до представників галузі із запитанням, чи готові вони перейти на такий режим оподаткування?

Також потрібна порада тих, хто має досвід в міжнародному оподаткуванні із таких питань:⠀
- Якщо ми встановимо для ІТ компаній ставку податку 4-7% від обороту, як на це відреагує BEPS і податкова США?⠀
- Чи не створюємо ми правила гри, що перешкоджають невиправданого виведення прибутків з-під оподаткування при трансферному ціноутворенні?

Команда авторів ідеї чекає коментарі та конструктивну критику.

Дивитися презентацію повністю

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
11.01.20 05:20

Откроют фирмы в американских офшорах, и там платить будут. Никакой министр-американец ничерта не вякнет, т.к. сидеть придётся за наезды.

Ответить
  • Юра Г.
11.01.20 07:59

Шурик, а Вам не кажется, что ОНИ просто ждут от айтишников предложений (читай взяток). Я чекаю від тебе...………..

Ответить
  • Юра Г.
11.01.20 07:58

ДЛЯ ИГРАЛЬНОГО БИЗНЕСА 10%, ДЛЯ АЙ-ТИ,-7%. ЕДИНЩИКИ 5%. А с взяток 0%. Причем до этого момента ни у одного явно наколядовавшего ничего даже не пытались забрать, разве что поделиться в свой карман.  НУ КАК, СДЕЛАЛИ НАС РАЗОМ?  д я к у є м о !

Ответить
  • Юра Г.
11.01.20 08:07

Особенно понравилось желание, что бы 200 тисяч не связанных ФОПов стали одним юрлицом, что бы легче было рейдернуть. C ФОПами за авторское право тягаться хлопотно. Кстати СПАСИБО Данилычу за распаевание земли, а то умники уже бы давно её прибрали в свои костлявые ручонки. ОНО своим скудным умишком не в состоянии понять, что ОНО тупое. Айтишникам респект, жаль только что их мало осталось, понимающих красоту кода. В основном ремесленники, стругающие зелень.

Ответить
  • Мария
11.01.20 10:12

"...Чи не створюємо ми правила гри, що перешкоджають невиправданого виведення прибутків з-під оподаткування при трансферному ціноутворенні?..."
Оооооо... почалось в колхозі утро!
Давайте, 7% единый, ЕСВ, ВЗ и трансфера притянем с ихними заоблачными штрафами...
Прям 100% создание условий для инвестиций!
ИдиЁты!!!!!

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
11.01.20 11:47

Мне интересна позиция "законотворцев": вдруг, ни с того, ни с сего, начиная с прошлого года, закинули идею "легализовать" IT-шников (как будто это самые первые в списке "уклонистов от налогов"). И картинки рисуются красивые, и разные ставки предлагаются, и т.д., и т.п. Не защищая IT-отрасль – задаюсь вопросом: а почему именно они одними из первых попали под раздачу? Почему не рыбаки, или продавцы унитазов? Почему не певцы и штангисты? А бабушки, которые продают семечки – да они за день не менее 20 стаканчиков продают!? Они все всё легально получают и декларируют все доходы? 
А вообще-то могли бы начать рисовать такие же красивые картинки и обговаривать ставки ПДФО и ВЗ для руководителей Навтогаза, Укрпошти и Укрзализници (и т.д.). ПДФО для них должен быть хотя бы 45%, но не менее 500 тыс. в месяц (всё равно и им платят миллионные зарплаты, а они ещё и воруют). Если зарплаты не хватает – доудержать или посадить! 

Ответить
  • Даша
11.01.20 12:09

А Чому тільки АТ отрасль,?  А такі знані групи,  артисти певці, хто виступає і збирає стадіони? Вони взагалі копійки платят в казну (

Ответить
  • Владимир
12.01.20 10:50

Не дают покоя заработки айтишников. С аграриями уже все зарешали, крыши стоят четко, а от по айтишникам непорядок...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям