Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.06.20
3106 4 Печатать

Розслідувано виток і розповсюдження персональних даних українців

За ініціативи Мінцифри проведено розслідування витоку та розповсюдження персональних даних українців. 

Спільний брифінг 25 червня провели Михайло Федоров, Віцепрем‘єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації, Сергій Гончаров, заступник Міністра внутрішніх справ, Володимир Горбенко, заступник голови Служби Безпеки України та Сергій Кропива, перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

У травні було виявлено Telegram-бот, який продавав персональні дані українців. У витоку цих даних та їх поширенні безпідставно звинуватили Мінцифри: нібито виток даних був із мобільного застосунку Дія. 

Одразу після цих заяв були ініційовані перевірки, згідно з якими встановлено, що Дія до витоку даних не причетна, адже навіть не має власних баз даних користувачів. 

Після цього Міністерство цифрової трансформації провели кілька нарад з усіма силовими структурами, які можуть бути залучені для розслідування цієї справи. 

Кіберполіцією було ініційовано проведення операції «ДАТА» для виявлення і протидії несанкціонованого розповсюдження і збуту персональних даних українців.

Кіберполіція та СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури разом провели 36 обшуків у 10 областях України. У результаті було виявлено значну кількість файлів, що містять персональні дані громадян України, фрагменти державних баз даних, банківських та комерційних установ. Наразі встановлено 25 причетних до правопорушень осіб, з яких 8 осіб отримали підозру, а одного затримано. 

На думку Михайла Федорова, корінь проблеми в іншому. І випадки будуть повторюватися, але значно менше. Ми працюємо над причинами. На жаль, це світова проблема. 

Для Мінцифри важливо повністю змінити бізнес-процеси на основі цифрових технологій — точкові електронні реформи не дають потрібного результату. Зараз у міністерстві працюють над удосконаленням реєстрів, їх захистом та безпекою.

У ході слідчих дій правоохоронці встановили, що джерела походження цих даних — компанії з автострахування, комерційні та державні банки, бази державних органів РФ, компанії з логістичних послуг, служби таксі та ігрові сервіси. Крім цього, правоохоронці викрили несанкціонований доступ до облікових записів міжнародних Market Places.

Ключові затримання відбулися в Києві, Одеській, Донецькій, Чернігівській та Запорізьких областях. За словами заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Гончарова, за результатами слідчих дій найближчим часом поліція оголосить підозру ще 29 фігурантам розслідування, проведе 9 обшуків та припинить діяльність ще 9 Telegram-каналів і форумів даркнету з розповсюдження персональних даних громадян. Окрім цього, документується та реалізується відкриття ще 12 кримінальних проваджень. 

По материалам Міністерство цифрової трансформації

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Валерий
26.06.20 10:58

А государственные органы Украины - неприступные крепости... от же  ш балаболы.

Ответить
  • Олена
26.06.20 14:35

Вранье

Ответить
  • Влад
27.06.20 00:36

Данные слил, кто-то из доступам к базам, но мы не знаем кто, потому, что в системе не организовано слежение за выгрузкой больших обьемов данных...
Как настроить слежение мы знаем, но это очень дорого, а как сделать за дешево не знаем. Но мы считаем, что таких случаев уменьшиться, ведь копы взяли продавцов баз, пусть они и не сдали тех кто организовал утечку, но в следующий раз может получится и организаторы наверное этого испугается. Так что все будет в порядке. Вы просто поверьте...

Ответить
  • Сергій
29.06.20 18:41

Нема віри ані вашим базам, ані вашим гарантіям!!!!!!!!!!!!!!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям