Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.12.20
3566 1 Печатать

Як виправити помилку в коді КОАТУУ у декларації акцизного податку?

Як заповнити додаток 8 до уточнюючої декларації для виправлення помилки у разі зазначення невірного коду КОАТУУ у розділі «Д» декларації акцизного податку?

Форма декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Мінфін від 23.01.2015 р. № 14 (далі – Порядок № 14).

Відповідно до п. 16 розділу ІІІ Порядку № 14 платник, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт недоплати – заниження податкового зобов’язання минулих звітних (податкових) періодів, зобов’язаний подати, зокрема:

  • або уточнюючу Декларацію разом із розрахунком суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8 «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» до Декларації (далі – Додаток 8));
  • або розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (Додаток 8), у складі звітної (звітної нової) Декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання.

У рядку Д. 1.1 розділу Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі – розділ Д) Декларації у четвертій графі зазначаються податкові зобов’язання з акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, розраховані окремо за кожним кодом за КОАТУУ, обчислені за формою згідно з додатком 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі – Додаток 6) до Декларації (п  7 розділ  ІV Порядку № 14).

Відповідно до п. 11 розділу V Порядку № 14 до уточнюючої Декларації подається додаток 8, при цьому код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ заповнюється лише у разі виправлення показників розділу Д Декларації.

Таким чином, якщо у звітній Декларації платником помилково зазначено невірний код КОАТУУ, до уточнюючої Декларації він має подати Додаток 6 з правильним кодом КОАТУУ та два Додатки 8 - до помилкового коду КОАТУУ (зі зменшенням податкового зобов’язання) та до уточненого (правильного) коду КОАТУУ (зі збільшенням податкового зобов’язання).

При виправленні помилки у разі зазначення невірного коду КОАТУУ в розділі Д Декларації у Додатку 8, зокрема, зазначається:

  • у рядку 4 Додатка 8, що подається до помилкового коду КОАТУУ – суми податку, які зменшують суму податкового зобов’язання, що уточнюється;
  • у рядку 3 Додатка 8, що подається до уточненого (правильного) коду КОАТУУ – суми податку, які збільшують суму податкового зобов’язання, що уточнюється.

При цьому, у разі заниження податкового зобов’язання, визначеного по кожному КОАТУУ, обчислені штраф та пеню (дані граф 5 – 7 Додатка 8) необхідно сплатити до бюджету на відповідний рахунок до подання уточнюючої Декларації.

По материалам ГУ ДПС у Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
06.01.21 00:04

Сломался комп,а тут отчетность,осталось много подсказок
Ед.под .2 группа пиво на вынос,открылись недавно опыта нет,никто ничего не знает,все молчат как партизаны,например,по ошибке!!Не специально внесли пиво  в раздел (бутылки, под Е не акциз)
Сейчас подбиваю и нашла ошибку  96 гривен не попало за 4,12.20,а значит немного,но 4,57 акциз не учтен,как избежать ,
Если я еще отчет не сдавала,то я могу добавить сумму  за ставкоюакцизного податку и отсюда изменится сумма акц.податку.Буду признательна (.nikpakgv@ukr.net.)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям