Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.01.21
865 0 Печатать

Чи правомірне звільнення особи із займаної посади, яка служить за контрактом на військовій службі Збройних Сил України, в зв’язку з реорганізацією установи?

До Управління Держпраці звернулася пані Наталія, яка занепокоєна долею сина. Її син на даний час служить за контрактом в зоні АТО, до цього він працював в держаній установі. Нарізі на адресу сину надійшли документи про його скорочення із займаної посади у зв’язку з реорганізацією установи.  Жінка цікавиться: чи правомірне звільнення її сина  із займаної посади під час його перебування на військовій службі Збройних Сил України в зоні АТО?

Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Разом з цим зазначаємо, що ні в законодавстві про працю, ні в законодавстві з питань проходження військової служби та соціального захисту військовослужбовців немає норми, яка забороняє роботодавцю звільняти мобілізованих або прийнятих на військову службу за контрактом працівників у разі ліквідації (припинення діяльності) підприємства. В такому випадку припинення трудових відносин з працівниками має відбуватись з урахуванням положень п. 1 ст. 40 КЗпП.

Ірина Панкова, інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області.

По материалам ГУ Держпраці у Миколаївській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям