Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.10.21
5722 2 Печатать

Чи треба ФОП вести форму П-2 «Особова картка працівника»?

До Держстату звернулися із запитом щодо обов’язку ведення форми № П-2 підприємцями та самозайнятими особами. Адже спільний наказ Держстату та Міноборони № 495/656, яким затверджено діючу форму № П-2, передбачає вдосконалення державних статистичних спостережень підприємств, установ, організацій щодо обліку особового складу.

Держстат у листі від 25.08.2021 р. № 19.1.2-26/О-117-21/122 відповідає, що вимоги типових форм передбачають обов'язковість ведення респондентами первинного обліку показників, зазначених у затверджених Держстатом формах.

Тобто під "обов'язковістю" слід розуміти насамперед не питання обов'язковості використання типових форм, а необхідність ведення первинного обліку в цілому.

Далі Держстат рекомендує звернутись до Держпраці для з'ясування правових аспектів ведення кадрової документації та оформлення працівників на підприємстві.

Держпраці із цього запитання надала більш конкретну та цікаву відповідь. Так у листі Держпраці від 16.09.2021 р. № 6093/4/4.1-ЗВ-21 фахівці Служби нагадали, що типова форма первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника» затверджена наказом № 495/656.

Зазначеним наказом не передбачено ведення типової форми первинного обліку N П-2 "Особова картка працівника" для самозайнятих осіб та фізичних осіб - підприємців.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
07.10.21 04:47

Держтруда требует.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
07.10.21 11:12

Что самое интересное и смешное, так это два вывода в письме Держпраці: 
1. не передбачено ведення типової форми первинного обліку N П-2 "Особова картка працівника" для самозайнятих осіб та фізичних осіб - підприємців (тут скорее всего опечатка Держпраці, т.к. правильно: " для самозайнятих осіб в т.ч. фізичних осіб - підприємців") 
2. з кожним записом, що заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення і звільнення власник або уповноважений ним орган зобов'язаний ознайомити працівника під розписку в особистій картці 
Т.е., следуя логике Держпраці, самозанятое лицо НЕ обязано вести Особову картку, но с записями, которые вносятся в трудовую книжку, должен ознакомить работника под подпись в Особовой картке

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям