Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.07.22
3234 1 Печатать

Обережно! Нова кібератака з використанням шкідливої програми

Загальна інформація

Урядовою командою реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA виявлено файл "Доповідь_050722_4.ppt", що містить зображення-мініатюру, на якій згадєуться оперативне командування "Південь". 

У випадку відкриття документу та активації макросу останній забезпечить створення файлів "gksg023ig.lnk" та "sgegkseg23mjl.exe", а також виконання LNK-файлу за допомогою rundll32.exe, що, в свою чергу, призведе до запуску згаданого EXE-файлу.

Виконуваний файл є .NET-програмою, обфускованою за допомогою ConfuserEx, що здійснює завантаження JPEG-файлу "thumb_d_F3D14F4982A256B5CDAE9BD579429AE7.jpg", пошук відповідного офсету, дешифрування та декомпресію даних і запуск отриманої в результаті .NET-програми MCMDiction.exe (дата компіляції: 2022-07-08). 

Надалі, після ряду перетворень (Gzip, AES, base64, XOR), в тому числі, із застосуваннями стеганографії, на комп'ютері буде виконано шкідливу програму-стілер AgentTesla (дата компіляції: 2022-07-06).

Зважаючи на ім'я та контент-приманку PPT-документу, припускаємо, що атаку було спрямовано на державні організації України.

По материалам CERT-UA

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Антонина
21.07.22 14:55

Редкость, когда айтишники с бухами дружат. Компиляции, макросы.. Вот шо они написали?.. 15-го регить будут или нет?)))

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям