Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.07.22
1866 0 Печатать

Номери платіжних рахунків користувачів та електронних гаманців відповідатимуть міжнародному стандарту IBAN

Нацбанк визначив структуру формування номерів платіжних рахунків користувачів та електронних гаманців згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 13616 (далі – стандарт IBAN).

 Тобто кожен номер платіжного рахунку користувача та електронного гаманця у стандарті IBAN складатиметься з 29 символів (літер і цифр), як і номер банківського рахунку.

 Такий уніфікований підхід до формування всіх видів рахунків, а також електронних гаманців:

  • дасть можливість пришвидшити та автоматизувати проходження платежів в Україні,
  • забезпечить користувачам платіжних рахунків той самий рівень зручності під час здійснення платежів, як і користувачам банківських рахунків.

Номер платіжного рахунку користувача та електронного гаманця обов’язково зазначатиметься в усіх платіжних інструкціях (тобто в розпорядженнях користувача надавачеві послуги про виконання платіжної операції).

Відповідні норми містить постанова Правління Нацбанк від 26 липня 2022 року № 158 “Про запровадження номера платіжного рахунку користувача та електронного гаманця в Україні” (далі – Постанова № 158).

Ухвалення Постанови № 158 зумовлене продовженням роботи Національного банку над приведенням власних нормативно-правових актів у відповідність до вимог нового Закону України "Про платіжні послуги”.

Постанова № 158 набирає чинності з дня введення в дію Закону України “Про платіжні послуги”.

Довідково

Україна взяла на себе зобов’язання щодо імплементації актів законодавства ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ( ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року № 1678-VII).

Всі трансакції в країнах ЄС обов'язково здійснюються за стандартами, розробленими міжнародними або європейськими органами стандартизації. У контексті переказів одним із таких обов’язкових стандартів є, зокрема, стандарт IBAN.

Цей стандарт розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) і Європейським комітетом з банківських стандартів (ECBS).

Із серпня 2019 року банки України формують номер банківського рахунку своїм клієнтам у стандарті IBAN

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям