Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.11.22
240 0 Печатать

Пенсії 2023: яких змін очікувати українцям

У грудні 2022-го українських пенсіонерів наздогнало ще одне підвищення пенсій – відповідно з запланованим зростанням прожиткового мінімуму. Проте до кінця 2023-го таких заходів більше не передбачено.

Враховуючи очевидну вірогідність інфляції – всім українцям, включаючи пенсіонерів, варто замислитися про додаткові джерела доходу. Допомога дітей, продукти з власного господарства, продовження робочого стажу чи виграш в казино онлайн – наступного року все стане у пригоді.

Мінімальна пенсія 2023 – якою вона буде

Бюджет України на 2023-й рік було прийнято не так давно. У ньому врахували реальні умови життя в країні та її найближчі перспективи. Зокрема, прийнятий бюджет передбачає стабільну величину мінімального прожиткового мінімуму. Так як від цієї цифри залежить розрахунок багатьох виплат – це значить, що всі вони залишаться на попередньому рівні.

Не секрет, що бюджетні доходи у 2022-му суттєво знизилися. До того ж, все, що поступає до бюджету через податки, мито та інші виплати – йде на оборону.

Соціальний сектор фінансується лише завдяки донаціям, грантам та кредитам, які надаються іноземними партнерами. Зрозуміло, що планувати підвищення видатків у таких умовах неможливо. Хоча соціальна складова залишається другим за пріоритетністю напрямком бюджету – вона також суворо обмежується, відповідно до реального стану справ. 

Це торкнулося і підвищення пенсій. У бюджеті на 2023-й подібні заходи не заплановані.

Таким чином, розмір мінімальної пенсії залишиться стабільним протягом 2023-го року. Як відомо, вона відповідає прожитковому мінімуму, встановленому у країні. На початку грудня його розмір несуттєво зріс – з 2027 гривень до 2093 грн. Це могло додати сотню-другу для пенсіонерів з більш суттєвими пенсійними виплатами. Проте для тих, хто отримує мінімальну пенсію – збільшення становить всього +66 гривень на місяць.

Такою ж залишиться й мінімальна пенсія наступного року. Певні зміни можна очікувати лише у разі закінчення війни. Проте, як говорять спеціалісти – навряд чи воєнні дії завершаться повністю у наступному році, навіть за умови суттєвих успіхів українських військових. До того ж, варто враховувати, що в післявоєнний період наповнення бюджету залишиться зниженим. А от видатків на відновлення країни буде багато. Тому до кінця 2023-го сподівань на зміни до пенсійної статті бюджету немає.

Всього бюджет України на 2023-й рік включає 800 мільйонів гривень на соціальні виплати. Крім пенсій, вони включають виплати постраждалим, ВПО, особам з інвалідністю, матерям і т.д.

Частка пенсій складає близько 25% від вказаної суми. Всього це 223 мільйони гривень до кінця 2023-го року.

Підвищення стажу для виходу на пенсію

Проте, українців чекають інші нововведення, що стосуються пенсії. А саме – зміна пенсійного віку, потрібного для нарахування державних виплат.

Розмір стажу, потрібного для виходу на пенсію, зросте. Він залежить від віку, в якому людина бажає покинути трудову діяльність.

  1. Так для отримання пенсії в 60 років – українець повинен мати від 30-ти років трудового стажу.
  2. Маючи стаж від 20-ти років – можна покинути трудову діяльність в 63 роки з отриманням пенсії.
  3. Для виходу на пенсію у 65 років – достатньо мати 15 років стажу.

Розмір пенсії при цьому залежить від зарплат та податкових виплат з них, які здійснюються майбутнім пенсіонером протягом трудового життя.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям