Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.02.23
18322 12 Печатать

Порядок складання первинних документів зазнав змін

Наказом Мінфіну від 28.12.2022 р. № 467 внесено зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку (Положення № 88).

Насамперед змінено термінологія деяких положень. З визначення первинних документів викючено слова «включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх [госпоперацій] проведення». Крім того, первинними документами вважатимуть просто документи, створені у паперовій або в електронній формі, які містять відомості про господарські операції. З Положення № 88 також викреслять визначення для господарських операцій.

Визначення облікових регістрів замінить поняття «регістри бухгалтерського обліку (облікові регістри)» (далі - РБО). Згідно зі змінами. носії інформації, складені у паперовій або в електронній формі, призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого накопичення, групування та узагальнення інформації з первинних документів, що прийняті до обліку. РБО можуть бути у вигляді відомостей, ордерів, книг, журналів тощо.

Важлива новація - надалі первинні документи слід буде складати саме українською мовою. Адже з Положення № 88 викреслять норму, за якою у відповідних випадках поряд з українською мовою могла застосовуватися інша мова у порядку, визначеному Законом про мови. Відповідно документи, що є підставою для записів у бухобліку і складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований автентичний переклад саме українською мовою.

Новими будуть норми, за якими первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовують у бухобліку за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки. У разі складання та зберігання первинних документів і РБО з використанням електронних засобів оброблення інформації підприємство зобов'язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень, передбачених законами.

Копії первинних документів та РБО можуть бути вилучені у підприємства лише за рішенням відповідних органів, прийнятим у межах їх повноважень, передбачених законами. Обов'язковим є складання реєстру документів, що вилучаються. Ну а вилучення оригіналів таких документів та регістрів забороняється, крім випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством.

Ну а ще перелік додаткових реквізитів первинки поповнила печатка.

Чи не найбільша новація - у новій редакції виклали главу 4 Положення № 88, яка регулює виправлення помилок у первинних документах та регістрах бухгалтерського обліку.

Зверніть увагу: виправлення помилок у первинних документах і РБО, що складені у паперовій формі, з використанням способу “червоного сторно” буде здійснюватися шляхом внесення неправильного запису (кореспонденції рахунків чи суми) червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо, що означає від'ємні числа, які в підсумку вираховуються. Одночасно під записом червоним кольором чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору здійснюється другий запис із зазначенням правильної кореспонденції рахунків чи суми.

Виправлення помилок з використанням способу додаткових бухгалтерських проведень здійснюється шляхом внесення додаткової кореспонденції рахунків на суму, яка є різницею між правильною та відображеною в цих регістрах.

Способом сторно, який передбачає складання бухгалтерської довідки, доведеться виправляти помилки в регістрах за минулий звітний період. У таку довідку помилка (сума, кореспонденція рахунків) заноситься червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо або зі знаком “мінус”, а виправлення (сума, кореспонденція рахунків) заноситься чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору.

Внесенням цих даних до РБО у місяці, в якому виявлено помилку, ліквідується неправильний запис та відображається правильна сума і кореспонденція рахунків бухобліку. Довідка має наводити причину помилки, посилання на документи та регістри, в яких допущено помилку, і підписується працівником, який склав довідку, та після її перевірки - головним бухгалтером.

Розписано тепер і виправлення помилки в первинних документах і РБО, що складені в електронній формі. Для цього встановлені способи сторно або додаткових бухгалтерських проведень. Перший передбачає здійснення зворотного запису на величину помилки та одночасне зазначення правильної суми.

Зверніть увагу: в електронній формі під час виправлення помилок має бути збережена інформація, яка виправляється, та міститися відомості про дату виправлення, посади і прізвища осіб, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які склали виправлений електронний документ.

Також закріпили, що виправлення вносяться до первинних документів та РБО в тому звітному періоді, у якому виявлені помилки.

Наказ № 467 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. На день підготовки матеріалу документ офіційно не опублікований.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • СержК
28.02.23 08:22

Тобто кожний папірець чи його клаптик на столі бухгалтера автоматично стає первинним?... в податковій буде великий банкет...

Ответить
  • Лена
28.02.23 09:20

Тобто печатка необов'язкова, але як реквізит обов'язкова? Чи я шось не так розумію?

Ответить
  • Юлія
28.02.23 11:33

Зверніть увагу: виправлення помилок у первинних документах і РБО, що складені у паперовій формі, з використанням способу “червоного сторно” буде здійснюватися шляхом внесення неправильного запису (кореспонденції рахунків чи суми) червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо, що означає від'ємні числа, які в підсумку вираховуються. Одночасно під записом червоним кольором чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору здійснюється другий запис із зазначенням правильної кореспонденції рахунків чи суми. ВОПРОС: ТОЛЬКО КРАСНЫМИ ЧЕРНИЛАМИ? с МИНУСОМ НЕЛЬЗЯ?
Способом сторно, який передбачає складання бухгалтерської довідки, доведеться виправляти помилки в регістрах за минулий звітний період. У таку довідку помилка (сума, кореспонденція рахунків) заноситься червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо або зі знаком “мінус”, а виправлення (сума, кореспонденція рахунків) заноситься чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору.  ВОПРОС: А ЗДЕСЬ МОЖНО ПРИМЕНЯТЬ МЕТОД СТОРНО СО ЗНАКОМ МИНУС? ТОЛЬКО В ЭТОМ СЛУЧАЕ - ЗА ПРОШЛЫЙ ОТЧЕТНЫЙ ПЕРИОД?

Ответить
  • Елена
28.02.23 19:10

Юлія, я лет пять назад, совсем запутавшись, дала пересчитать ведомость девочке (ей лет 40 было тогда, специалист, 12 лет стажа), когда я прифигела от итога, догадалась спросить - а ты сторно учитывала? Ответ был в спину - не умничай.
Я бы объяснила, но не ожидала что красная паста у неё никаких ассоциаций не вызывает))))))) И ещё пару раз замечала - некоторые бухгалтеры пишут цифры в кружочках, имея в виду совсем не то, что я думаю.
А по теме - я все бухг.справки печатаю, там только минус чёрный. / За прошлый период можно. Только исправлений будет куча в разных регистрах.

Ответить
  • Юлия
01.03.23 09:10

Елена, да я тоже только печатаю, поэтому немножко встала в ступор при чтении

Ответить
  • Олена
28.02.23 13:59

Цікаво, що вони курять?

Ответить
  • Наталія
28.02.23 21:28

Олена, вони мабуть не тільки щось курять, а ще и щось п*ють

Ответить
  • НАДІЯ
28.02.23 14:59

ОЦЕ ЦІВІЛІЗАЦІЯ,ПЕЧАТКА НЕ ТРЕБА , ТЕПЕР КОНЧЕ ПОТРІБНА ,Сидіти треба з чорними та червоними кульками і т .д.Знову приїхали в АУЛ!

Ответить
  • Наталія
28.02.23 21:30

НАДІЯ,їм світло не виключають, ракети летять далеко

Ответить
  • Светлана
01.03.23 12:21

Наталія,краще б та ракета впала на них і нам полегшення було б справжнє

Ответить
  • Ольга
01.03.23 13:06

Вони працюють.........

Ответить
  • Angry accountant
01.03.23 22:14

Отже, сидимо з червоною кулькою і малюємо. А дерев'яні рахівниці не потрібно з горища достати і бабусині нарукавники?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям