Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.10.23
2219 2 Печатать

Бізнес підтримує оновлений законопроєкт про перезапуск БЕБ

3 жовтня керівники провідних бізнес асоціацій – АППУ, ТПП, ВАР – члени Української Ради Бізнесу – зустрілися з народним депутатом України, першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярославом Железняком та обговорили законопроєкт №10088

Участь у зустрічі взяли президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, перший віце-президент ТПП Михайло Непран, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Дмитро Кохан та інші.

Законопроєкт № 10088 – це оновлений законопроєкт про перезапуск Бюро економічної безпеки. Попередній законопроєкт №9080 був відкликаний після низки зауважень.

Ярослав Железняк презентував учасникам зустрічі оновлені дані, що демонструють неефективність роботи Бюро економічної безпеки України, та розповів про основні аспекти Законопроєкту за № 10088.

Ключовими проблемами роботи Бюро, які свідчать про те, що наразі БЕБ не відповідає закладеній при створенні органу концепції та потребам бізнесу, конкурсні відбори проходять з порушеннями; непередбачуваність органу через високу ротацію та відсутність відповідальних; переважання правоохоронної функції над аналітичною; тиск на бізнес інших правоохоронних органів через неефективність БЕБ. 

За результатами конкурсу на 84 вакансії, оголошеного 14 липня 2023 року, до конкурсу допустили 264 особи, а в результаті було призначено 220 осіб. Негативними проявами стало призначення без конкурсів керівників як в.о; дискримінаційні вимоги щодо досвіду роботи у правоохоронних органах; засекречена інформація про оголошення конкурсів, їх проведення та результати.

Ярослав Железняк також наголосив на високому рівні ротації та непередбачуваності органу: «За два роки роботи органу: лише один призначений директор і вже два в.о., при тому, що мінімум сім разів змінювався штатний розпис».

Народний депутат продемонстрував статистику про тиск усіх правоохоронних органів на бізнес. Виявляється що 84% проваджень за статтями, підслідними БЕБ, розслідують інші органи.

Ярослав Железняк також навів дані про збільшення фінансування Бюро за 2023 рік: за словами депутата, до бюджету БЕБ хочуть додатково виділити 44%, а в 2024 році планується збільшити бюджет БЕБ на 248%.

Основними напрямками перезавантаження Бюро економічної безпеки, відповідно до законопроєкту №10088, є:

  • проведення прозорого конкурсу з більшістю представників від міжнародних організацій у комісії та їх вирішальним голосом; 
  • дострокове припинення повноважень Директора та заступників,  після чого Кабінет міністрів оголошує конкурс;
  • переатестація працівників протягом року після призначення нового Директора;
  • розширення повноважень членів конкурсної комісії на збір інформації про кандидатів на посаду директора;
  • вдосконалення процедури конкурсу на працівників БЕБ.

Учасники заходу підтримали Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів із реформування Бюро економічної безпеки України за №10088 від 25.09.2023 року та сподіваються на його якнайшвидше прийняття Парламентом.

Зустріч відбулася конструктивно, в форматі діалогу, всі учасники заходу мали змогу висловити свою думку стосовно проблемних питань перезапуску Бюро Економічної Безпеки.

По материалам Українська Рада Бізнесу

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Надія
05.10.23 07:33

"За два роки роботи органу: ... мінімум сім разів змінювався штатний розпис».  Це називається - бардак. Та ще хоч 70 раз. Суддів міняти треба. Бо одні ловлять шахраїв, а інші випускають.  

Ответить
  • Лариса
05.10.23 10:07

В більшості випадків ловлять не шахраїв, а цапів - відбувайлів, які попалися. А судді здійснюють правосуддя шляхом оцінки доказів по справі, які повинні бути належними та достатніми (за них відповідають органи сторони обвинувачення). Якщо докази здобуті не законним шляхом, або не є достатніми, то судді тут ні при чому, суддя не винесе обвинувальний вирок, якщо слідство (орган обвинувачення) не надало відповідних доказів вини обвинуваченого у скоєнні злочину. Особа вважається не винною, поки її вина не доказана судом. В іншому випадку в Україні половина головних бухгалтерів сиділа у в'язниці за ухилення від сплати податків шляхом несвоєчасної реєстрації податкових накладних, що призвело до шахрайських дій при декларуванні ПДВ. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям