Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.09.23
264 0 Печатать

Чи варто давати гроші в борг та як це робити

Давати гроші в борг – це дія, яка часто супроводжується невизначеністю та моральними дилемами. З одного боку, ми прагнемо допомагати близьким у важкі моменти, іншого – постає питання про те, чи варто взагалі вступати у фінансові відносини з друзями чи родиною. Як діяти в таких випадках, щоб не було неприємних наслідків?

 

Емоційні та фінансові аспекти боргових відносин

Перед тим як зважитися на надання коштів у борг, необхідно ретельно зважити плюси та мінуси цього рішення. У людини склалися тимчасові труднощі, з якими вона згодом впорається самостійно, чи позичальник потрапив до нескінченного кола фінансових проблем? Для чого потрібні кошти − гри в Elslots Україна, купівлі ліків, навчання чи нової шуби? Отже, варто розуміти, кому позичати: можливо, той, хто до вас звернувся, вже має безліч боргів, повернути які він не може або навіть не намагається.

Позичання грошей може мати свої переваги та бути пов’язані з певними цілями. Отже, це можливість:

  • допомогти близьким та друзям розв'язати проблеми;
  • отримати відсотки при поверненні боргу;
  • встановити довірливі фінансові відносини.

Позичаючи кошти, ми допомагаємо людям, які перебувають у фінансовій скруті та які, можливо, не зуміли б розв'язати проблему без такої підтримки. Це може статися у разі несподіваних ситуацій (хвороба), непередбаченої втрати роботи чи інших криз.

Коли йдеться про позику з метою прибутку, складається боргова угода. В ній встановлюється відсоток, що дозволяє заробляти додаткові гроші. Якщо правильно керувати борговими інвестиціями, можна отримувати додатковий дохід, тобто пасивний заробіток.

З іншого боку, даючи гроші в борг, ми будуємо відносини довіри із позичальником, що сприяє розвитку кола близьких друзів та родичів. Такі взаємини зазвичай створюються довгостроково та сприяють зміцненню зв'язків. Але тут варто розуміти, кому та скільки можна позичати. Адже все будується виключно на довірі.

Ризики, пов'язані з позичанням коштів

Одним з основних ризиків при дачі грошей у борг є можливість, що позичальник не зможе або відмовиться повернути суму. Це може призвести до втрати коштів, руйнації дружніх чи сімейних стосунків, неприємних емоцій та навіть власних фінансових проблем. Коли у людини виникають труднощі з поверненням позики, вона потрапляє в цикл заборгованості, який дуже складно перервати.

Приймаючи рішення щодо грошової позики, слід дотримуватися таких рекомендацій:

  • завжди оцінювати платоспроможність людини, яка просить гроші;
  • укладати договори, встановлювати терміни та умови повернення боргу;
  • враховувати можливі ризики та способи мінімізації збитків.

Щодо письмової угоди, то вона ніколи не буде заявою, тим більше коли сума велика. Навіть якщо гроші надаються близьким друзям або родичам, документ допоможе уникнути непорозумінь і проблем. Якщо позичальник відмовляється від укладання договору, краще йому відмовити, адже людина чесна та відповідальна поставиться до цього з розумінням.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям