Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.08.12
6037 18 Печатать

Какие кадровые документы должно вести физическое лицо – предприниматель?

   Які кадрові документи має вести фізична особа – підприємець?
   
   Для осіб, які використовують найману працю, чинним законодавством передбачена певна кількість документів, що їх вони повинні вести обов’язково. Зокрема, це штатний розпис, колективний договір, табелі обліку робочого часу та ін. Втім, розберемося, які з цих документів має вести саме фізична особа – підприємець?
   
   У нормативно-правових актах, що передбачають обов’язковість ведення кадрових документів, використовується два формулювання: «підприємство» чи «роботодавець».
   
   Відповідно до ст. 62 ГКУ підприємство – самостійний суб'єкт господарювання, що створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності та є юридичною особою. Очевидно, що підприємець не є юридичною особою, отже, не може вважатися підприємством, а тому вимоги щодо кадрових документів, які встановлені для підприємств, не поширюються на фізичну особу – підприємця.
   
   Відповідно до пп. 14.1.222 ПКУ роботодавець – юридична особа або самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів). Схоже за змістом визначення терміна «роботодавець» наводиться і в Законах про профспілки, про організації роботодавців, про охорону праці тощо.
   
   Отже, фізособа-підприємець є роботодавцем і на неї поширюються всі вимоги стосовно кадрових документів, які стосуються роботодавців:
   
   1) наявність трудових договорів, зареєстрованих у центрі зайнятості.
   
   Відповідно до ст. 241 КЗпП у разі укладення трудового договору між працівником і фізичною особою, така фізична особа повинна у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання відповідно до порядку, встановленого Мінсоцполітики;
   
   2) наявність журналу реєстрації відпусток.
   
   Відповідно до ст. 10 Закону про відпустки власник або уповноважений ним орган зобов'язаний вести облік відпусток, що надаються працівникам. Законодавство не встановлює форми обліку, на практиці він ведеться за допомогою журналу реєстрації відпусток, який має бути прошитим, скріпленим підписом та печаткою (якщо вона використовується), сторінки мають бути пронумеровані;
   
   3) наявність інструкцій з охорони праці.
   
   Стаття 13 Закону про охорону праці зобов’язує роботодавця розробляти та затверджувати інструкції з охорони праці;
   
   4) ведення журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці.
   
   Відповідно до ст. 29 КЗпП власник до початку роботи зобов’язаний проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони. А відповідно до ст. 18 Закону про охорону праці працівники при прийнятті на роботу і під час роботи повинні проходити за рахунок працедавця інструктаж, навчання з питань охорони праці. На виконання цих норм роботодавець має вести журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, форма якого затверджена наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15.
   
   Таким чином, кадрові документи з вищенаведеного переліку в обов’язковому порядку повинна вести (мати у наявності) фізична особа – підприємець.
   
   Враховуючи, що ведення кадрових документів контролюється державним органом – Держінспекцією з питань праці, слід зауважити про спрощений порядок державного контролю для певного кола фізосіб-підприємців.
   
   Відповідно до Закону № 877-V державний нагляд (контроль) – діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища. Ця діяльність має своє вираження у заходах державного контролю (перевірках, ревізіях, оглядах, обстеженнях та інших діях).
   
   На початку 2012 року було підписано Закон № 4448-VI, який встановлює особливий порядок державного нагляду за господарською діяльністю фізичних осіб – підприємців, які не зареєстровані як платники ПДВ та які не здійснюють діяльність, що віднесена до високого ступеню ризику. Контроль за ними може полягати лише у:
   
   – позапланових заходах щодо додержання санітарного законодавства;
   
   – перевірках органами захисту прав споживачів за скаргами споживачів.
   
   Якщо діяльність фізичної особи – підприємця віднесена до діяльності з середнім ступенем ризику, Пенсійний фонд проводить планові та позапланові перевірки. Здійснення інших заходів державного контролю заборонено. Тобто зазначених фізичних осіб не може перевіряти в тому числі й Держінспекція з питань праці.
   
   Гліб Норов
   юрист, АФ «Є.С.Аудит»
   
   Дата підготовки 14.08.2012
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Iehbr
19.08.12 22:14

Наверно долго копались в их грёбаных законах.

Ответить
  • Нинель
20.08.12 00:00

Это по закону регистрация в течении недели, а по факту день в день, а то и на раньше. И как предупредили в ЦЗ, работник не должен приступить к работе раньше, чем регистрация договора, а то будут большие штрафы. А потом исколеси все фонды, для того чтобы получить информацию сколько % нужно платить на зарплату. Расплодили дармоедов.

Ответить
  • кобра питоновна
20.08.12 00:21

в 7дневный срок после принятия сотрудника на работу договор регистрируется в центре занятости,и одновременно сдаешь при принятии сотрудника на работу отчет о вакансиях..а при увольнении вообще нет особых сроков снятия с регистрации.и еще сейчас уже нет кучи фондов соцстрахования,а только пенсионный фонд и единый социальный взнос.

Ответить
  • Нинель для Кобра питоновая
20.08.12 00:33

все уже прошла - несчастные случаи - для установления класса риска, пенсионный для получения регистрационного свидетельства с указанием реквизитов согласно класса риска, ну и налоговая, где обязательно должна лежать копия трудовых договоров.

Ответить
  • Ирина
20.08.12 01:50

апупеть

Ответить
  • miau
20.08.12 01:52

Прошу не забыть - записи в трудовых книжках ведем на укр. языке, чтобы не причапились инспектора по труду

Ответить
  • Аноним
20.08.12 03:30

Вопрос о записях на украинском языке - спорный. Писать теперь нужно будет на "региональном" языке, а там - бардак полный... как и везде...

Ответить
  • ovi
20.08.12 03:38

вопрос к Нинель почему в налоговой должна лежать копия трудовых договоров?

Ответить
  • Наталья
20.08.12 04:28

ovi 20.08.2012 13:38:02 вопрос к Нинель почему в налоговой должна лежать копия трудовых договоров? Чтобы контролировать оплату НДФЛ и подачу формы 1ДФ

Ответить
  • Слава
20.08.12 04:59

копию дговора с сотрудником несете в ПФУ там вам выдают уведомление какой у вас класс ризику и какой % на ФОТ вы ежемесяно плотите ( желательно 2 раза в месяц проводить оплату налогов с зарплаты - на аванс во второй половине месяца и на остаток зарпл. до 7 числа ежемесячно.) и обязательно завести посадовые инстпукции на работников и дурнал регистрации инструкций по охране труда... а то они щас всех проверяют и юриков и физиков.

Ответить
  • ????
20.08.12 05:43

Вот бы еще кто-то написал, что должно быть на предприятии по кадрам...........

Ответить
  • Ник
20.08.12 06:21

При регистрации наемников на нового ФОПа никакие трудовые договора в Пенсионный можно не нести: все сведения к ним поступают от госрегистратора и центра занятости. То, что они хотят договора все-таки у себя видеть - никакими актами и нормами не подтверждается. Зачем же давать кому-то лишние бумаги??? Принципиально не несла никаких копий, и получила % по классу риска.

Ответить
  • Галина
20.08.12 07:23

Робітницяпішла у декретню відпустку, згодом по догляду за дитиною до 3 річного віку, управління соцзахисту вимагає- наказ про надання даної відпустки, як бути

Ответить
  • Нинель для Ovi
20.08.12 23:01

не знаю, наверное хотят все контролировать, например НДФЛ. Но они еще диктуют свою з/ту. У нас совместитель по 8 ч в неделю, поставили 1200 грн., в налоговой сказали что не менее 1600 грн. На вопрос почему? Ответ - так надо.

Ответить
  • Нютка
21.08.12 01:40

Записи в трудовой у нас в ЦЗ разрешают на русском языке.

Ответить
  • Александра
21.08.12 02:43

Прошу помощи: работаю гл. бухом у ФОПа. Хочу увольняться ( по состоянию здоровья). Но трудовой договор зарегистрирован в фонде занятости другого города(по месту регистрации ФОПа). Поехать туда не могу ну никак. Писала письмо в этот фонд и их вышестоящую организацию с просьбой снять договор с регистации по нотар. доверенности. Они не хотят никак. Только приезжайте. Что делать? Как уволиться?

Ответить
  • Владимировна
21.08.12 12:06

Александра пусть ФОП напишет вам заказное письмо с уведомлением о вручении с посьбой приехать и снять договор с регистрацией вы, а еще лучче кто-то из ваших домочадцев письмо получать откажецца (или отнесет его обратно на почту) и объявит, что адресат здесь не проживает нужно,чтобы это письмо вернулось ФОПу с припиской почты "адресат не найден" он тогда идет со своим кземпляром и снимет его с учета без вас... у нас была подобная ситуация с работником, и это нам объяснял местный ЦЗ

Ответить
  • Нюша
29.08.12 04:56

для Галини Наказ про декретну відпустку треба зробити та надати. Це неохідно для оформлення щомісячних декретних виплат.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям