Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.08.12
5254 81 Печатать

Собственные средства, внесенные ФЛП - плательщиком единого налога на собственный текущий счет, включаются в доход (письмо ГНСУ от 23.08.2012 г.)

   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.08.2012 р.
   


   Державна податкова служба України розглянула запит від 24.05.2012 р. N 51 щодо власних коштів, внесених фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку на власний поточний рахунок в установах банків для здійснення підприємницької діяльності (закупівлі товарів (матеріалів, комплектуючих) та відображення цих коштів в книзі обліку доходів, і повідомляє.
   
   Відповідно зі статтею 1 Закону України "Про державну підтримку малого підприємництва" визначено, що суб'єктами малого підприємництва є фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб'єкти підприємницької діяльності.
   
   Для суб'єктів малого підприємництва в порядку, встановленому законодавством України, може застосовуватися спрощена система оподаткування, обліку та звітності.
   
   Згідно зі статтями 42, 44 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. N 436-IV (далі - Господарський кодекс) підприємництво - самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
   
   Підприємництво здійснюється на основі вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності, самостійного формування підприємцем програми діяльності, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону, комерційного розрахунку та власного комерційного ризику, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.
   
   Спрощена система оподаткування, обліку та звітності для фізичних осіб - підприємців регулюється главою 1 розділу XIV "Спеціальні податкові режими" Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - Податковий кодекс), в редакції Закону України від 04.11.2011 р. N 4014-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності".
   
   Згідно з пунктом 292.1 статті 292 Податкового кодексу доходом для фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 статті 292 Податкового кодексу. При цьому в дохід не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
   
   Відповідно до норм Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року N 492, поточні банківські рахунки для фізичних осіб - резидентів діляться на: поточні рахунки фізичних осіб - підприємців, що відкриваються для здійснення підприємницької діяльності, і поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.
   
   Відповідно зі статтею 44 Господарського кодексу підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом. Враховуючи вищевикладене, фізична особа - підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунку, відкритого для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.
   
   Відповідно до підпункту 296.1 статті 296 Податкового кодексу платники єдиного податку, які обрали I, II і III групу, ведуть облік у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1 - 296.1.3 статті 296, шляхом щоденного відображення отриманих доходів за підсумками робочого дня в книзі обліку доходів. Форма книги обліку доходів та порядок ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. N 1637 "Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядку їх ведення" (далі - Порядок), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 27.12.2011 р. за N 1534/20272.
   
   Пунктом 4 Порядку передбачено, що в Книзі відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Згідно з пунктом 5 Порядку записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги). Відповідно до п. 6 Порядку платник податку вносить до Книги відомості в такому порядку: у графі 1 указується дата запису, у графах 2 - 7 відображається дохід від провадження господарської діяльності, оподатковуваний податком за ставками, встановленими відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 Податкового кодексу, а саме: у графі 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги.
   
   Платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат і в графі 2 книги обліку доходів і витрат вказують отриману суму коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги без ПДВ.
   
   Дані Книги використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.
   
   Отже, всі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, відкритий фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до валового доходу фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку.
   
   Перший заступник Голови
   А. Головач
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
29.08.12 20:32

Вид деятельности - розничная торговля. Внес выручку за несколько дней торговли ( в книге она указана) на расчетный счет и что, опять сумму внесения ставить в доход?

Ответить
  • Аноним
29.08.12 21:10

Бредятина от ГНИ-консультация в их любимом духе.Кручу-верчу запутать хочу.

Ответить
  • Александр Н
29.08.12 21:13

Большего бреда я не читал!!!

Ответить
  • Ольга
29.08.12 22:23

Тоесть, если я выручку (с которой уплачен налог) положу на счет, чтобы оплатить аренду и комунальные платежи, это снова будет доход? Шикарно они придумали.

Ответить
  • Геннадий
29.08.12 22:36

Пунктом 4 Порядку передбачено, що в Книзі відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності - положить СВОИ деньги на СВОЙ счет - это ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ!!! И НИКАКИХ вариантов типа возвратной финпомощи! Я пацталом!!! ОСТОРОЖНО! РАБОТАЮТ ПРОФФЕСИОНАЛЫ!!!

Ответить
  • Марина
29.08.12 22:46

а писали недано противоположное- если в книге доход записан, то повторно внесенные средства не включаются в доход. они бы там прочистили себе мозги и определились. вижу, что без суда не докажешь, хотя и суд у нас до костей продажный.

Ответить
  • Тетяна
29.08.12 22:58

Мда... Вони все працюють((( Недавно ж писали, що внесені власні кошти для поповнення обігових коштів не враховується, як дохід. А тут вони посиділи і вирішили. а ну візьмем і поміняємо все... Нам весело, а ви мучтися!!!((( Ось така забавна гра виходить...але нажаль ми в ній лише маріонетки... повині всьому цьому коритись... Да...країна ідіотів, що тут скажеш.

Ответить
  • прохожий
29.08.12 22:59

Если предприниматель открывает депозитный счет в каком либо финансовом учреждении то такое финансовое учреждение ( банк ) обязано В ОБЯЗАТЕЛЬНОМ ПОРЯДКЕ известить налоговую инспекцию. Каково ! При вопросе " А зачем и зависит ли это от суммы депозита ?" ответили " Да хоть три гривны, это может быть утаенные от налога доходы. А не хотите чтоб сообщали оформляйте вклад как безработный" !!???? А в таком случае получается Вы заведомод али ложные сведения. Страна не пуганных дебилов.

Ответить
  • Крайній
29.08.12 23:02

Дай мильйон, ну дай мильйоон ) ЕП на ПДВподаток, ЕП с транзитных денег, с дотационных поступлений, с ошибочно попавшых и отданых обратно денег) когда нажрутся?

Ответить
  • GB
29.08.12 23:04

Хвати батько торгувать - здачу нічим вже давать...

Ответить
  • Крайній
29.08.12 23:09

много букв но в тему №69 25,07,2012 ВБО ЧИ ВВАЖАЮТЬ СУМУ ПОПОВНЕННЯ РАХУНКУ ВЛАСНИМИ ГРІШМИ ДОХОДАМИ ФІЗОСОБИ-ЄДИННИКА Я підприємець — єдинник IIгрупи. Для розра¬хунків з постачальниками товарів попов¬нив поточний рахунок у банку з власної кишені. Ці надходження банк провів із формулюванням "інші надходження поповнення рахунку ". Чи вважають це поповнення доходом фіз¬особи-єдинника? Т. Михайлишина, підприємець, м. Запоріжжя ВІДПОВІДЬ: Таким надходженням не місце в доходах фізособи-підприємця — платника єди¬ного податку. Проте, як свідчить практика, по¬датківці щодо цього іншої думки. Так, у консультації, опублікованій у р. 230.04 ЄБПЗ, спеціалісти ДПСУ спираючись на ви¬значення поняття "доходи платника єдиного податку" з пп. 1 п. 292.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), уважають, що доходом платника єдиного податку можна вважати будь-яке (за пооди-нокими винятками) надходження грошей на поточний рахунок або/та до каси під¬приємця-єдинника. Поповнення поточного ра¬хунку власними грішми немає у списку доходів, які дозволено не включати до доходів платника єдиного податку. Через це вони вважають, що сума таких надходжень має по-повнити доходи платника єдиного податку. Ми з такою точкою зору та аргументами на її захист, звісно, не згодні. Пояснимо, чому так. Для цього відразу процитуємо пп. 1 п. 292.1 ПКУ й розберемо сказане в ньому до цурочки. "Доходом платника єдиного податку є: І) для фізичної особи — підприємця — дохід, отри-маний протягом податкового (звіт¬ного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або не¬матеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включа¬ються отримані такою фізичною особою па¬сивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роя-лті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухо¬мого та нерухомо-го майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використо¬вується в її господарській дія-льності" (пп. 1 п. 292.1 ПКУ) Після прочитання цього визначення, на пер¬ший погляд може скластися враження в пра¬вомірності претензій податківців. Усі грошові надходження (за поодинокими винятками) — доходи єдинника. Однак це не правильно. Зверніть увагу на виділену в цитаті частину. З неї можна зробити два логічні умовиводи: 1. Доходом платника єдиного податку можуть стати доходи в грошовій формі. 2. Аби доход у грошовій формі дійсно став доходом платника єдиного податку, він має бути одержаний і не потрапляти до списку ви¬нятків. Щоб віднайти аргументи на користь невклю¬чення до доходів єдинника сум поповнення по¬точного рахунку власними грішми, проаналі¬зуємо ці два висновки окремо. Почнемо зі з'ясування того, що взагалі ПКУ розуміє під терміном "доходи". Відповідь зна¬ходимо в пп. 14.1.56 ПКУ Згідно з ним доходи — загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахова¬ного) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами. У цьому визначенні, крім того, що доходи — це знову-таки доходи, легко вгледіти один ці¬кавий нюанс: доходом уважають не просто гро¬ші, що потрапили в руки платника податків, а гроші, які він одержав від усіх видів діяльності. Коли так, то ось вам і перший аргумент. В отриманого на поточний рахунок підпри¬ємця-єдинника як поповнення рахунку власни¬ми грішми нічого спільного з надходженням за товари (роботи, послуги), які він продає (вико¬нує, надає) у рамках своєї діяльності. Таке по¬повнення рахунку — різновид розпорядження фізособою власніс-тю. У нашому випадку такою власністю виступають гроші, отримані нею з яких завгодно джерел, припустимо до каси від здійснення діяльності як підприємець-єдинник, від роботодавця у вигляді зарплати тощо. Хай там як, а всі ці гроші — власність фізосо¬би, якою вони залишаються навіть при перера¬хуванні на поточний рахунок фізособи, відкритий у банку для провадження підприємницької діяль-ності. Адже законодавство України про¬понує нам усього два суб'єкти права власності: юросіб і фізо-сіб. Державна реєстрація всього лише наділяє фізособу підприємницьким стату¬сом, який надає право здійснювати підприємни¬цьку діяльність, але не створює нового суб'єкта права власності. Отже, при перерахуванні на по¬точний рахунок власних коштів фізособа-під¬приємець жодних нових доходів не одержує. Далі більше. Фізособа взагалі не може здій¬снювати таку діяльність, як поповнення поточ¬ного рахунку власними грішми. Вона поповнює рахунок коштами, які належать їй на правах власнос-ті, як фізособі. Виходить, сума поповнення поточного під¬приємницького рахунку взагалі не приводить до одержання фізособою-підприємцем будь-яких нових доходів, зокрема й доходу платни¬ка єдиного податку. Більше того, якщо суму поповнення поточного рахунку оселити в до¬ходах платника єдиного податку, то фактично одні й ті самі доходи фізособи потраплять під оподаткування двічі. Якщо це заощадження фіз¬особи, які складаються з коштів, одержаних від підприємницької діяльності, то впе-рше вона їх уже відображала в Книзі як доходи від продажу товарів (робіт, послуг). Коли це заоща-дження, джерело походження яких не пов'язане з під¬приємництвом, то із цих коштів обов'язково сплачують податок на доходи або в окремих випадках — держмито. Непрямим аргументом на захист нашої точ¬ки зору будуть національні стандарти бухгал¬терського обліку, ґрунтуючись на яких юросо¬би-єдинники обліковують свої доходи. Так, від¬повідно до п.З П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" доходами вважають збіль¬шення економіч-них вигід у вигляді надходжен¬ня активів або зменшення зобов'язань, які при¬водять до збільшення власного капіталу (опріч збільшення капіталу за рахунок внесків учасни¬ків). Сума власних коштів (заощаджень), якою фізособа поповнює свій підприємницький ра¬хунок, не спричиняє збільшення його капіталів точнісінько так само, як і перекладання грошей з однієї кишені до іншої. Тож із пози-цій бухгал¬терського обліку ніякого доходу не виникає. Таким чином, існує достатньо аргументів на користь того, що поповнення поточного рахун¬ку власними грішми не збільшує доходів плат¬ника єдиного податку. Аби зроблений нами висновок і наведені ар¬гументи на його захист стали залізобетонними доказами в суперечках із податківцями, підпри¬ємцю-єдиннику належить бути завжди готовим доку-ментально обгрунтувати походження суми, якою він поповнює поточний рахунок. 1. Якщо сума поповнення — гроші від під¬приємницької діяльності, то підтвердженням їх походження в підприємця — єдинника II групи стануть дані про одержані готівкові доходи з Книги обліку доходів і Декларації платника єдиного податку. 2. Коли це зарплата від роботи за трудовим до¬говором, на джерело походження доходів укаже довідка роботодавця про виплачені доходи. 3. Якщо поповнення поточного рахунку відбу¬вається за рахунок непідприємницьких дохо-дів (наприклад, від здавання в оренду майна або продажу квартири), про джерело походження засобів можуть свідчити дані, відображені в річ¬ній Декларації про майновий стан і доходи. Одначе навіть найміцніші доведенню й докази можуть не знайти адекватного розуміння в подат¬ківців. Тоді право на невключения до доходів єдин¬ника сум поповнення поточного рахунку власни¬ми грішми доведеться відстоювати за допомогою судових органів. А коли це все не для вас, то є ще кілька способів вирішення проблеми. 1. Сплачувати за товари (послуги), податки (внески) підприємець може готівкою через банк без внесення її на свій поточний рахунок. Інакше кажучи, всі оплати можна здійснюва¬ти, уникаючи поповнення поточного рахунку власними грішми. 2. Можна відмовитися від поповнення рахунку з власної кишені на користь здавання до бан-ку одержаної готівкової виручки. Принаймні такі надходження податківці не вимагають повтор¬но включати до доходів єдинника. До того ж готівку за необхідності підприємець завжди може зняти зі свого поточного рахунку коли завгодно й на будь-які потреби. Щоправда, ко¬ристувачам цього спосо-бу поповнення рахун¬ку слід бути обережними у формулюванні при¬значення платежу в банківських документах. Наприклад, у призначенні платежу завжди тре¬ба зазначати, за який період здається ви-ручка. Окрім цього, сума виручки, яку передають до банку, має бути менше або дорівнювати доходу від продажу товарів (робіт, послуг), отриманих готівкою за цей період, суму якого зафіксовано в Книзі обліку доходів. Чому це настільки важ¬ливо, можна дізнатися з консультації, опубліко¬ваній у газеті "Все про бухгалтерський облік" № 120 за 2011 р. на стор. 12. Андрій ХУСІД, консультант газети "Все про бухгалтерський облік"

Ответить
  • Ирина
29.08.12 23:14

Да, весело. Облагается единым налогом выручка(доход). А собственные деньги-это не доход. они же об этом писали.

Ответить
  • Надежда
29.08.12 23:21

"Торгівельна виручка" - это не собственные средства ФОПа и в книге они повторно не отражаются.

Ответить
  • Таня
29.08.12 23:24

А как -же банковские символы при сдаче денег? " Спецы" трудятся !

Ответить
  • Иванна
29.08.12 23:30

Веселее всего тем кто открывает дело, их просто принуждают не использовать собственные средства, а только заемные, т.е. банкам мало.

Ответить
  • Тоня
29.08.12 23:35

интерсно,а если у ФОПА несколько счетов и он с одного счета своего счета пополняет другой свой счет - это тоже доход? МАРАЗМ

Ответить
  • oksana
29.08.12 23:35

Шановний пан Азаров- узаконьте взятки і не морочте я.......я бідним бухгалтерам

Ответить
  • Реал
29.08.12 23:47

Податківці в черговий раз доводять своє вміння читати (з розвиненою фантазією) поміж рядків. А й правильно: самі Кодекс складати - самі й трактувати будемо. Потрібно вимагати внесення змін в Податковий кодекс щодо чіткого визначення поняття "дохід". І чому, цікаво, Держкомпідприємництва спить?

Ответить
  • люся
29.08.12 23:47

Спасибо за напоминае Андрею Хусию!!!! Но еще ситуация-ведь сочиняя этот Закон Налоговая не учла еще один ньюанс и это поголовно сейчас встречается точно в нашем городе! Вот в чем речь- по "старому Закону о единщиках в 2011 г. в декабре я совершила действие-сдала машину в аренду- единый налог за декабрь-2011 г. уплачен, акт подписан предприятием, на балансе предприятия числится кретиторка в мою пользу, а у меня естественно долг за этим предприятием, который они не успели погасить до конца 2011 г. Вступает Новый Закон- переходные положения этого закона вступают в действие с 2012 г. 1 января. Так! А тут приходит оплата за мои действия в декабре 2011 года -Т.Е ПОГАШАЕТСЯ АКТ ОКАЗАННЫХ МНОЮ УСЛУГ. ЗА 2011 Г. (я на 2 группе) Звонит мне налоговая и напрягает заплатить 15% за совершенные мною неправомерные действия как плательщика 2 группы . Несу копию акта, несу платежку ,где точно указана цель поступления мне денег. Ведь новом Законе точно прописано- за "неправомыре здіснення діяльності відмінне для 1-2 групи". Обьясняю, что в 2012 г. нет ни одного моего действия по отношению нарушения к плательщику 2 группы. Конфликт интересов!!! И конечно же в мою пользу!!!! А налоговая успела дать консультацию уже, что все поголовно платят за 2011 год 15%. ПОЧЕМУ ТАК БЕЗГРАМОТНО!!!!! ВЕДЬ ВСЕ ПРОСТО1111 ОПЯТЬ СУДЯТ ПО СВОИМ ИНТЕРЕСАМ А НЕ ПО ПРИНЯТЫМ ИМИ ЖЕ ЗАКОНАМ..... ТОШНИТ ОТ ЭТОГО ВСЕГО!!!!

Ответить
  • Шокированная
30.08.12 00:02

Вот у oksana сразу виден "государственный" подход к делу: наш "многоуважаемый" министр Табачник уже предложил "легализовать" поборы в школе! Так почему бы и взятки не "легализовать" взятки и все что "им не принадлежит"? Это точно по Крылову: "Ты виноват уж тем, что хочется мне кушать!" Такое впечатление, что они НИКОГДА реально не вели никакого бизнеса! Иначе, как подобные вещи могут даже в голову придти?

Ответить
  • Натали
30.08.12 00:13

Я ФОП НА 2 ГРУПІ. З НОВОГО РОКУ ЗБИРАЮ НЕОБХІДНІ ГОТІВКОВІ КОШТИ І В БАНКУ ПРОШУ ЩОБ ПИСАЛИ "НАДХОДЖЕННЯ ТОРГІВЕЛЬНОЇ ВИРУЧКИ ЗА ПЕРІОД 01.01- 15.01 .2012 Р" НАПРИКЛАД. ТОБТО Я ПОСТІЙНО ВКАЗУЮ ЩО ЦЕ ТОРГІВЕЛЬНА ВИРУЧКА.

Ответить
  • Лилия
30.08.12 00:20

Забыли указать что такое доход, и деятельность. Все да НЕОЧЕМ. Нада же так уметь грузить.

Ответить
  • oksana
30.08.12 00:31

Шокированной- а воний й не вели, знімати шапки з добропорядних громадян -це не бізнес , а розбій, який зараз поширився на всю країну. Тільки зараз з народу знімається не норкова шапка а останні труси

Ответить
  • нива
30.08.12 01:02

Согласно выводу в письме финансовая возвратная помощь, поступившая на р/счет тоже является объектом налоообложения! Но у меня есть письмо по индивидуальной консультации от районой ГНИ, что фин помощь не облагается ЕН. Интересно, отзовует район свое письмо?...

Ответить
  • Алиса в Стране чудес
30.08.12 01:06

Читаю - перечитываю письмо, а в голове крутиться цитата: "Когда вы говорите, Иван Васильевич, такое впечатление, что вы бредите".

Ответить
  • Ратьяна
30.08.12 01:08

Люсе- доход ФОПа ВСЕГДА считался по кассовому методу, поэтому сколько вы бы актов не подписывали - когда деньги получили - тогда и доход, а поскольку вы получили доход от юр. лица в 2012 гоу, когда не имели права его получать, то ГНИ и требует с него 15%. Хорошо что у вас не потребовали перехода на 3 группу - как у меня - пришлось делать распечатку ответа с ЕБНЗ, что 15% платим, а на 3 группу не переходим для областной ГНИ ... иначе ни в какую....

Ответить
  • Ратьяна
30.08.12 01:12

Не консультация а действительно БРЕД - сначала " дивиденды, % по депозитам и т.п. -не являются доходом" - а они что на текущий счёт не попадают? а потом ВСЁ чт поступило на тек. счёт - доход и облагается - это уже диагноз , с этим уже к психиатору, а не народ учить

Ответить
  • счастлива по умолчанию...!
30.08.12 01:52

Лично писала в Единую Базу и был ответ по банку таков: - либо вносите как торг выручка за период и она до копейки должна совпадать с книгой доходов за этот период -либо, если уже часть дохода потратили, вносите как пополнение собственными-и не переживаете.

Ответить
  • Дарья
30.08.12 01:53

Советовались мы в нашей бухгалтерии между собой относительно включения в доход ФЛП ЕН процентов, полученных по депозиту. Пришли к выводу, что в п.292.1 НКУ в части разъяснения, что именно является доходом, нужно для себя четко понимать, кто такой ФЛП, а кто такой ФЛ. Т.е. в первом случае - субъект предпринимательства, во втором - обычный гражданин. Склоняемся к мнению, что если ФЛП Иванов открывает депозит на гажданина Иванова, то проценты в доход ЧП не идут. Если открывает на счет ФЛП Иванов, то проценты поступают на р/с ФЛП и, конечно, является доходом. Законодательного подтверждения не нашли, это наше мнение

Ответить
  • джаконда
30.08.12 02:12

Маразм ,это же двойное налогообложение, если человек занял , для бизнеса деньги , чтобы развивать бизнес , то эту сумму нужно обложить налогом , и вообще они читают , что они пишут , если уже налоговая такие разьяснения дает , то тут никакой Уполномоченный не поможет , это уже пришел апокалипсис в нашу страну , экономический , моральный , професиональный, юридический и этический !!!!!

Ответить
  • Алиса в Стране чудес
30.08.12 02:20

Маразм маразматический! Нигде не запрещено выручку наличними сдать на р/с. Только теперь, будьте любезны, удвоить доход. У-Р-О-Д-Ы. Никогда не думала, что искренне могу их так назвать.

Ответить
  • Алиса в Стране чудес
30.08.12 02:22

А главное, так тихонько, подленько, письмецом, такой финт выдали. Типа, а мы еще можем и так! Браво! Удивили! Поразили мощью мысли в который раз.

Ответить
  • agony
30.08.12 03:02

у налоговой горит план по сбору налогов для обещанных социальных инициатив нашего презика, вот и придумывают и пишут всякую бредятину достали

Ответить
  • Бухи-Бухи
30.08.12 03:17

*** Punto глюкнул? :) :) :)

Ответить
  • Елена
30.08.12 03:30

Как кто то недавно писал: интересно, что они там курят?!

Ответить
  • Елена
30.08.12 03:33

Так тогда получается, что и кредит взятый в банке (если в безнале на р/р) тоже доход?!

Ответить
  • АРФА
30.08.12 03:36

Господа! Вы все правы, но надо искать выход из этой ситуации. Посему предлагаю всем: если вы оприходованную в книге выручку хотите по безналу перечислить поставщикам, то не вносите ее на свой счет, а заходите в любой ближайший банк и перечисляйте нужную сумму по нужным реквизитам. Недостаток: с каждого платежа придется оплачивать банковские услуги побольше, чем оплата с предпринимательского счета. Самые низкие расценки в СберБанке.

Ответить
  • Леся
30.08.12 03:43

А я думаю, нужно опираться на статью 153.4.1 НКУ, где сказано , что займ не относится к доходу. Ложить на счет как займ от друзей, родственников...., а со следующей выручки-налички отдавать наличными, и опять одалживать,.....получаеться все по кругу. Написала, читаю и удивляюсь- или мы, бухгалтера, чудноватые со своими идеями или они придурки?!

Ответить
  • Алиса в Стране чудес
30.08.12 04:01

Арфе, Лесе. Так в том то и дело, что найти выход можно. Только сколько можно? Устали уже извращаться. Дебилизм законодательства зашкаливает. Если сейчас начну объяснять директору, что теперь нельзя безнаказанно пополнять счет, боясь он поставит меня на учет как шизофреника. Он и так после регистрации баз данных и ГДТ в НН на меня косо смотрит.

Ответить
  • Алиса в Стране чудес
30.08.12 04:02

А еще страшнее, что они завтра придумают?

Ответить
  • Леночка
30.08.12 04:30

А на счёт Сберкассы, так там платёж идёт дня 2, а у меня поставщик выставляет счёт согласно курсу евро на 1 день и если сегодня оплаты нет, то завтра уже и курс другой. Ну вот в книге, я отразила доход, а в банк через несколько дней понесла, всё равно за год по безналу у меня меньше, чем за нал выходит. Каждый год сверяю, чтобы в книге всегда больше было чем через р/счёт прошло.

Ответить
  • Алиса в Стране чудес
30.08.12 04:58

Да всем ясно, что поздно пить боржоми (через кассу банку платить поставщикам). Пора почки лечить. А внашем случае - ампутировать.

Ответить
  • Аноним
30.08.12 04:58

А у меня хозяин не только косо смотрит,а вообще попросил уволится,думает что круглая дура,специально его стращаю,а когда другие бухгалтера подтвердили весь этот мараз.,да сам наверное почитал умную литературу,то пошел на попятную,да вот только я уже нашла другую работу,и у такого идиота работать неостанусь.Вместо того что бы с бухом воевать,лучше бы пошел на баррикады и отстаивал свой бизнес,который у него крадет наше государство.

Ответить
  • Аноним
30.08.12 05:06

Да мы все скоро станем круглыми дураками, дебилами, неврастениками.

Ответить
  • olga
30.08.12 05:33

Всего-навсего надо было указать "денежные средства от хозяйственой деятельности"!!! что поступили на р/стет

Ответить
  • Аноним
30.08.12 05:35

а как Вы докажете, что данные хозяйственные средства уже отражены в книге????? Может Вы их только что получили от покупателя и сразу в банк отнесли. Так и в книжечку надо записать.

Ответить
  • Аноним
30.08.12 06:00

Вопрос, может не по теме, но очень интересует. Переход с Ш на П группу только с начала следующего года или можно с 4 квартала?

Ответить
  • Нинель для 30.08.2012 15:35:56
30.08.12 06:40

А если в книгу не записывать, а от имени покупателя тут же через с/кассу положить на счет? В книге должен быть доход, который отражается в декларации.

Ответить
  • счастлива по умолчанию...!
30.08.12 07:06

olga-объясните, чем спасет от задвоения перед налоговыми баранами- "денежные средства от хозяйственой деятельности" на банк

Ответить
  • Пупкин
30.08.12 11:20

Дебилы руководят налоговой,потому я оттуда и ушел!

Ответить
  • Ирина - Ратьяна Люсе
30.08.12 13:42

Ратьяна, ВЫ Люсе писали, что поскольку она получила на р/сч денежные средства от общесистемщика в 2012 года за осущ. деятельность в 2011 году, то должна обложить все эти деньги 15%, т.к. у единщика кассовый метод. С кассовым методом, я согласна, но, что по ставке 15% - НЕТ. Это налоговики нас таким образом давят. Ведь в НКУ написано, что ставка 15% единщиком применяется "до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування". Ключевое слово в этом пункте НКУ "ОТРИМАНОГО ВІД ЗДІЙСНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ", а деятельность Люся совершала в 2011 году и это было вполне законно и в 2011 году такая деятельность не считалась запрещенной единщикам. Да, доход получила в этом году, но за деятельность осущ. в 2011 году. Т.е. доход - это уже результат данной деятельности. Так, что не надо с налоговиками так просто соглашаться. Да, и в разных налоговых - разное мнение.

Ответить
  • Ирина - Ратьяна Люсе
30.08.12 14:15

ДА, кстати, деятельность, которую нельзя осуществлять единщикам и в случае ее осущ. единщик платит 15%, прописана в ст.291.5 НКУ. И там нет такой нормы, что в случае сотрудничества с общесистемщиком нельзя быть единщиком - это раз. Во-вторых, к единщику могла бы быть применима санкция, как переход в другую группу, однако эту деятельность единщик осуществлял законно в 2011 году. Да и в ЕБНЗ на сайте ГНС был вопрос и отвечали они, что 15 % - да, а переход в другую группу НЕТ, т.к. эта деятельность 2011 г. Но, применять к таким доходам 15% у налоговиков нет оснований (см. ст.291.5 и ст.293.4 НКУ).

Ответить
  • Наталья
30.08.12 22:39

Леся - ст 153.4.1 не имеет отношения к единщикам-это налог на прибыль.

Ответить
  • Виолетта
30.08.12 23:26

А я вношу деньги как оборотные средства. И как их теперь трактовать будут? И что теперь делать, если нужно проплачивать поставщикам?

Ответить
  • Доброжелатель
30.08.12 23:52

Писец а что теперь делать есть рецепт?

Ответить
  • Аноним
30.08.12 23:59

Доброжелателю- є, дістати тонну ціаністого калію і згоувати її нашому уряду

Ответить
  • Доброжелатель
31.08.12 00:05

Получатся работаю 5 лет весь товар покупал по безналу вносил выручку называл при вневении собственные средства я её мог вносить крупными накоплеными суммами 2-3 раза в месяц и что теперь налоговая начислит за штрафы ? По грубым расчётам сумма внесённых средств за всю мою деятельность 1,5-2 лимона?

Ответить
  • Папа Игорь
31.08.12 00:09

Так мы дождемся, что к доходам отнесут содержимое кошелька (при посещении банка). Зачем токда применяется классификация поступлений на текущий счет (выручка, собственные средства и т.п.)? Может г. Гловач ответит?

Ответить
  • НН
31.08.12 00:15

А куда делись все союзы предпринимателей и прочие защитники мелкого бизнеса? Иногда получается даже так, что вчера снял со счета деньги, а сегодня не хватает налоги заплатить, ну, просчитался малость. Вношу деньги, фактически возвращаю их на расчетный счёт, и что? Это доход? Да, круто!

Ответить
  • Елена
31.08.12 00:31

Выход один-платить через кассу......оплата за квитанцию все же меньше чем 5% с этих же денег.

Ответить
  • Надежда Крым
31.08.12 00:38

К сожалению, налоговики давно придерживаются такой точки зрения, разъяснения были подобного содержания года 2 назад. Знаю нашу судебную систему, я просто отказалась от таких формулировок, использую займы, другие транзитные суммы, или оплачиваю наличными.

Ответить
  • Доброжелатель
31.08.12 00:49

Действительно а где помощь предпринимателям от Натальи Королевской "Украина-вперёд" или Оксана Продан "Фортеця" только пиариця? Эсли будут читать их представители читать этот форум передайте руководству о проблеме.

Ответить
  • Крайній
31.08.12 02:22

Я вообще ВСЕ суммы что надо проплячивать - плачу через другие кассы. А то что НАДО показать провожу через свою касу.

Ответить
  • Трям
31.08.12 04:27

А номер у этого "Листа" есть?!? На сайте ДПС этого "Листа" не нашла. Откуда письмо вообще взялось? (Вопрос к работникам сайта)

Ответить
  • Доброжелатель
31.08.12 05:53

Этот А.ГОЛОВАЧ сделал "настоящий" подарок ко дню предпринимателя!?!?

Ответить
  • Бабуля
31.08.12 06:08

Я СПД - единщик 3 группы, открыла в банке карточный счет и текущий . Деньги от покупателей поступают на карточный счет, а на текущий ничего не поступает. Для того, чтобы банк мог списать РКО я получила деньги по карточке 100 грн и внесла их на текущий счет как пополнение собственных оборотных средств. Теперь я должна эту сумму записать в книгу учета доходов и заплатить ЕН 5 % ? В моем случае сумма конечно смешная, но думаю подобных случаев много. Или может я не верно поняла полкование этого письма ? Подскажите пожалуйста !

Ответить
  • Сева
31.08.12 06:26

Интересно, к какому виду хозяйственной деятельности относится "пополнение счета в банке"??????????

Ответить
  • Доброжелатель
31.08.12 06:39

Сидат там "головастые" незря фамилия Головач и придумывают бред в их писме нет ни одного обоснования, теоритически в суде сто процентов налогоплатенльщик должен доказать обратное.

Ответить
  • ната
31.08.12 06:39

Цей лист не має юридичної сили. Він не зареєстрований в ДПІ.

Ответить
  • Мари
31.08.12 06:51

Учитывая их объяснения , можно договориться до того, что деньги, которые снимает ФОП со своего расч.счета, как доход предпринимателя, нужно также второй раз отразить в книге и заплатить налог (первый раз , когда деньги поступили от клиента на р/с)...

Ответить
  • Михаил
31.08.12 07:30

А средства, снятые с текущего счёта как чистый доход, считаются доходом, полученным в кассу...

Ответить
  • Арина
01.09.12 00:42

Интересно, у авторов этого письма есть экономическое образование? С каких пор изменения в структуре активов стали доходом?:) Это не просто смешно, за это даже стыдно. По этой логике - правильно пишет Михаил - поступление с р/с в кассу тоже доход. А автор пусть при каждом снятии денег со своей зарплатной карты опять платит НДФЛ.

Ответить
  • Yupiter
02.09.12 12:07

А я в прошлом квартале внес день на рс для оплаты налога и ЕСВ и Зп. Теперь что опять налог считать? Продажная страна. Украина никогда не станет жить хорошо. Так как цель: Об..ать. Столкнуть ближнего Насрать на нижнего. Земля плоская.

Ответить
  • Доброжелатель
02.09.12 23:19

Так должно быть, но у нас? Так, согласно пункту 56.21 ст.56 Кодекса, в случае если норма данного Кодекса или другого нормативно-правового акта, изданного на основании данного Кодекса, либо если нормы разных законов или разных нормативно-правовых актов, либо если нормы одного и того же нормативно-правового акта противоречат друг другу и допускают неоднозначную (множественную) трактовку прав и обязанностей плательщиков налогов или контролирующих органов, в результате чего имеется возможность принять решение в пользу как плательщика налогов, так и контролирующего органа, решение принимается в пользу плательщика налогов.

Ответить
  • Олександр В.
03.09.12 01:18

Відокремлюйте діяльнійть підприємця . При внесенні власних коштів на рахунок вас, як підприємця напишіть "Поповнення рахунку власними коштами" І ніхто і ніколи не має права вам донарахувати доходи на ці суми.

Ответить
  • Танкистка
03.09.12 02:51

да это и так ясно было, а как по вашему они будут контролировать весь процесс, волю дай и все будут все деньги вносить как собственный средства, а не 5% облагать))

Ответить
  • Молодец
03.09.12 03:43

http://kchp.com.ua/chastnuy-predprinimatel-na-edinom-naloge/vkljuchaetsja-li-povtorno-v-nalogooblagaemuy-dohod-nalichnaja-vuruchka-pri-vnesenii-ee-na-bankovskiy-schet-flp.html Отже, якщо фізична особа – підприємець отримані суми доходу від продажу товарів (робіт, послуг) у вигляді готівки відобразила у Книзі та вносить у погодженому з банком порядку готівку на свій розрахунковий рахунок, який відкритий для здійснення підприємницької діяльності, то вдруге ця сума не відображається у Книзі, яку ведуть платники єдиного податку. Головний державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Херсонській області Ірина Щербина

Ответить
  • Наталья для Молодец
03.09.12 03:50

В ответе речь идет о внесении своей ВІРУЧКИ! на р/с а не собственных средств

Ответить
  • Молодец
03.09.12 04:37

Наталье.Ответ на комментарии, смотрите выше.

Ответить
  • Злюка
03.09.12 04:51

Наталья для Молодец а как, по Вашему, отражать собственные средства в книге доходов?

Ответить
  • Наталья для Молодец
03.09.12 22:17

Злюка я не отражаю собственніе средства ни в книге ни в учете и готова отстаивать свою позицию. В порядке ведения книги п4 четко прописано "доход від провадження діяльності", далее 6.2.1 "У графі 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, уиконані роботи, надані послуги та/або передплати"-нет тут никаких "власних заощаджень". Далее есть такой закон про "розвиток та підтримку підприємництва". там прописано что для всех субъектов предпринимательства должны быть равные! права. и в ст.292,11 п8) НКУ, где прописано про статутний капітал не написано про юр.лиц,а написано "платника эдиного податку". Значит и физ лица имеют право на собственный капитал. Я так думаю.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям