Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.12.13
1354 10 Печатать

Налоговые подарки к 2014 Новому году

   Роман Блажко у співавторстві з Андрієм Кулебою
   (молодший юрист «Лавринович і Партнери»)

   
   
Шановні читачі, вітаємо Вас з Новорічними і Різдвяними святами!

   
   Нижче коротко про основні зміни до податкового законодавства, які набирають чинності з 1 січня 2014 року (так звані податкові подарунки до 2014 Нового року)
   
   
Нововведення з 1 січня 2014 року

   
Що змінюється
Як було
Можливі наслідки
ПДВ
1
Зниження ставки ПДВ до 17%*.

* - Не виключено, що Верховною Радою України буде прийнято рішення про продовження застосування 20% ставки ПДВ у 2014 році.
Ставка ПДВ становила 20%.
Позитив. В ідеалі має статися зниження на 2,5% цін на всі оподатковувані ПДВ товари та послуги, а отже, і зростання загального попиту.
2
Виключається вимога щодо обов'язкового зазначення у податковій накладній номеру та дати митної декларації, згідно з якою було здійснене митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України.
Зазначення у податковій накладній номеру та дати митної декларації, згідно з якою було здійснене митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України, було обов'язковим.
Спрощення процедури оформлення податкових накладних.
3
Оподатковується ПДВ поставка на митній території України зернових культур (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, рис, сорго, гречка, просо) та технічних культур (насіння рапсу, соняшника).
Тимчасове звільнення від ПДВ.
Експортери зерна знову отримають «головний біль» у вигляді бюджетного відшкодування ПДВ.
4
Оподатковуються ПДВ поставка, імпорт відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також деревини (певних товарних позицій).
Тимчасове звільнення від ПДВ.
Злегка забуті проблеми для експортерів металургійної продукції, пов'язані з необхідністю бюджетного відшкодування ПДВ, сплаченого постачальникам металобрухту. Останні у багатьох випадках мають непрозорий ланцюг поставки, у якому податківці намагаються ідентифікувати нікчемні правочини.
5
Можливість подання заяви для реєстрації платника ПДВ засобами електронного зв'язку в електронній формі (у тому випадку, якщо між платником податку та контролюючим органом було укладено договір про визнання електронних документів).
Раніше такої можливості не було.
Спрощення процедури реєстрації платника ПДВ.





6
Камеральна перевірка податкової звітності при отриманні бюджетного відшкодування в автоматичному режимі для платників ПДВ, які мають позитивну податкову історію, проводиться протягом п'яти календарних днів з дня подання податкової декларації.

Наявність позитивної податкової історії передбачає відповідність платника ряду критеріїв протягом 36-ти послідовних місяців.
Камеральна перевірка при отриманні бюджетного відшкодування в автоматичному режимі проводилась протягом 20 календарних днів, наступних за граничним терміном отримання податкової декларації.
Прискорення процедури бюджетного відшкодування ПДВ для платників із позитивною податковою історією.
7
Відсутність можливості отримати бюджетне відшкодування ПДВ шляхом видачі фінансових казначейських векселів.
Бюджетне відшкодування ПДВ шляхом видачі фінансових казначейських векселів.
Платники ПДВ позбавляються альтернативного способу бюджетного відшкодування.
Податок на прибуток
8
Зниження ставки податку на прибуток до 16%*.

*- Не виключено, що Верховною Радою України буде прийнято рішення про продовження застосування 19% ставки податку на прибуток підприємств у 2014 році.
Ставка податку на прибуток підприємств становила 19%.
Позитив. Менше податкове навантаження для підприємств.
Акцизний податок
9
Ставка акцизного податку становить 32 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту.
Ставка акцизного податку становила 29 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту.
Зростання вартості алкогольних напоїв.
10
Специфічна ставка акцизного податку на цигарки без фільтру становить 77,50 грн. за 1 тис. штук, а на цигарки з фільтром – 173,20 грн.
Специфічна ставка акцизного податку на цигарки без фільтру становила 72,70 грн. за 1 тис. штук, а на цигарки з фільтром – 162,60 грн.
Зростання вартості цигарок.
Адміністрування
11
Можливість проведення документальних невиїзних позапланових електронних перевірок платників податків, які використовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Перевірки проводяться виключно на підставі заяви платника податків із незначним ступенем ризику. Перевірки називаються електронними з огляду на те, що документи для перевірки подаються в електронній формі.
Раніше такі перевірки не проводились.
Можливість безкоштовно перевірити правильність відображення операцій у своєму податковому обліку. Платник звертається до податкового органу із заявою про проведення перевірки та надає йому необхідні для перевірки документи. Податковий орган проводить перевірку. У випадку виявлення порушень за результатами такої перевірки, податкові повідомлення-рішення не приймаються. Платнику надається час для виправлення помилок без сплати штрафних санкцій у розмірі 25 (50)%. Разом із тим, платник буде зобов'язаний сплатити 3 (5)% штраф (за самостійне виправлення помилок) та пеню. У випадку невиправлення платником помилок проводиться окрема перевірка та приймається податкове повідомлення-рішення.
12
Вступає в силу Методика бухгалтерського обліку тимчасових та постійних податкових різниць (Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 27 від 25.01.2011).
Раніше методика не діяла.
Додаткові вимоги до фінансової звітності. Фінансова звітність за звітні періоди 2014 року має готуватися з урахуванням податкових різниць.
13
Заява про добровільну реєстрацію платника ПДВ, а також заява про вибір спрощеної системи оподаткування можуть бути подані безпосередньо державному реєстратору в момент державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.
Раніше такої можливості не було.

Більш проста процедура реєстрації платника ПДВ, а також «спрощенця».
Інше
14
Ставки екологічного податку становлять 100% від ставок, передбачених Податковим кодексом.
Ставки екологічного податку становили 75% від ставок, передбачених Податковим кодексом.
Більше, ніж раніше, податкове навантаження з екологічного податку.
15
Поновлення застосування податку на нерухомість до фізичних осіб.
Податок на нерухомість був введений у дію як для фізичних, так і для юридичних осіб. Разом із тим, із серпня 2013 року дія податку на нерухомість для фізичних осіб була призупинена.
Додаткові податкові зобов'язання для фізичних осіб–власників житлової нерухомості.
   
По материалам Податковий блог Романа Блажка
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух
09.12.13 06:29

больше всего понравилось: "Зазначення у податковій накладній номеру та дати митної декларації, згідно з якою було здійснене митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України, "було обов'язковим." Ха,ха-ха

Ответить
  • Бух
09.12.13 06:37

від 27.06.2013 р. №9684/7/99-99-19-04-01-17 Слід зазначити, що відповідно до пункту 201.1 статті 201 Кодексу, обов'язкові реквізити у податковій накладній зазначаються в окремих рядках. Таким чином, реквізити „номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України” підлягають зазначенню у податковій накладній з моменту набрання чинності змін до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення таких реквізитів.

Ответить
  • Бу-бух
09.12.13 06:59

Бух, в таблице указано то, что прописано в ПКУ, а не в разъяснениях налоговой.

Ответить
  • ФЕМЕН
09.12.13 07:17

А в проекте было ещё увеличение регистрации до 20-ти дней.... Взял бы Дед Мороз и отменил регистрацию к чертям собачьим

Ответить
  • Лю
09.12.13 07:46

опять эти долбаные налоговые разницы

Ответить
  • Елена У.
09.12.13 09:17

так податкові різниці -це ЖАХ!!! Їх будуть подавати всі, чи ведення цих податкових різниць буде за бажанням??

Ответить
  • Натали
09.12.13 12:51

Все. Только если вы подаете декларацию за год - соответственно и налоговые разницы нужно подавать только по году.

Ответить
  • Кузя
09.12.13 14:28

Ну да... У нас в отчете о фин. результатах затрат больше, чем в декл. по прибыли. Вот письмо счастья получили про предоставление пояснений по этому вопросу! Я понимаю, когда затрат в налоговом учете больше , чем в бухгалтерском. А тут налоговикам радоваться нужно, но нет - покажи разницы. Черти!

Ответить
  • Ир
09.12.13 14:29

Не все, налоговые разници -это право, а не обязянность...

Ответить
  • Елена У.
09.12.13 15:47

Оновленим із 01.01.2014 р. п. 46.2 ПКУ буде передбачено, що в складі фінзвітності платник податку на прибуток «МАЄ ПРАВО зазначати» (а не «зазначає», як було до цього) тимчасові та постійні податкові різниці за формою, установленою центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику. Водночас чинним лишився п. 1 підрозділу 4 р. ХХ ПКУ, який чітко говорить: «Суб’єкти господарювання — платники податку на прибуток подають фінансову звітність з урахуванням податкових різниць починаючи із звітних періодів 2014 року». Коли саме законодавці визначаться стосовно взаємодії даних норм поки що не відомо!!! На мою думку Вони зизначаться саме перед подачаю цих звітів!!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям