Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 "Об'єднання підприємств"

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 "Об'єднання підприємств"

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 "Об'єднання підприємств"

наказами Міністерства фінансів України
 від 28 січня 2000 року N 15
,
 від 25 листопада 2002 року N 989
,
 від 19 грудня 2006 року N 1213
,
 від 31 травня 2008 року N 756
,
 від 25 вересня 2009 року N 1125
,
 від 9 грудня 2011 року N 1591
,
 від 27 червня 2013 року N 627
,
від 29 вересня 2020 року N 588

Загальні положення

2. Норми цього Національного положення (стандарту) застосовують підприємства, організації та інші юридичні особи (далі - підприємства) усіх форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності).

4. Терміни, що використовуються в Національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Гудвіл - перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів, зобов'язань і непередбачених зобов'язань на дату придбання.

Дата придбання - дата, на яку контроль за чистими активами і діяльністю підприємства, що купується, переходить до покупця.

Дочірнє підприємство - підприємство, яке перебуває під контролем материнського (холдингового) підприємства.

Контроль - вирішальний вплив на фінансову, господарську і комерційну політику підприємства або підприємництва з метою одержання вигод від його діяльності.

Материнське (холдингове) підприємство - підприємство, яке здійснює контроль дочірніх підприємств.

Немонетарні активи - всі активи, крім грошових коштів, їх еквівалентів та дебіторської заборгованості у фіксованій (або визначеній) сумі грошей.

Чисті активи - активи підприємства за вирахуванням його зобов'язань.

Облік придбання

6. У разі придбання контрольного пакета акцій (капіталу) іншого підприємства покупець, починаючи з дати придбання, повинен відображати придбані акції (частку в капіталі) у складі фінансових інвестицій.

7. Об'єднання підприємств та/або видів їх господарської діяльності відображається в обліку за вартістю, яка є сумою сплачених грошових коштів або їх еквівалентів. Якщо об'єднання підприємств та/або видів їх господарської діяльності здійснюється шляхом передачі інших активів або прийняття на себе зобов'язання, то вартість дорівнює справедливій вартості (на дату обміну) активів або зобов'язань, наданих покупцем в обмін на контроль за чистими активами іншого підприємства, збільшеної на суму витрат, які безпосередньо пов'язані з об'єднанням підприємств та/або видів їх господарської діяльності.

12. Якщо гудвіл на кінець року не відповідає ознакам активу, то він списується з включенням залишкової вартості до витрат.

Розкриття інформації про об'єднання підприємств

18. У примітках до фінансової звітності за період, у якому відбулося об'єднання підприємств та/або видів їх господарської діяльності, покупцем, вказуються:

18.1. Назва та загальна характеристика підприємств, що об'єдналися.

18.2. Дата об'єднання.

18.3. Інформація про закриття або продаж складової частини діяльності об'єднаних підприємств та/або видів їх господарської діяльності

19. У примітках до фінансової звітності за період, у якому відбулося придбання підприємства (контрольного пакета акцій), наводиться інформація про:

19.1. Відсоток придбаних акцій з правом голосу.

19.3. Характер і сума забезпечення реструктуризації та інших витрат на закриття підприємства, які виникають в результаті придбання і визнані на дату придбання.

 

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку 

 
В. М. Пархоменко
 

 

Визначення справедливої вартості придбаних
ідентифікованих активів і зобов'язань

Об'єкти визначення справедливої вартості 

Визначення справедливої вартості 

1. Цінні папери 

Поточна ринкова вартість на фондовому ринку. За відсутності такої оцінки - експертна оцінка 

2. Дебіторська заборгованість 

Теперішня (дисконтована) сума, яка підлягає отриманню, що визначена за відповідною поточною відсотковою ставкою за вирахуванням резерву сумнівних боргів та витрат на отримання дебіторської заборгованості в разі потреби. Дисконтування не здійснюється для короткострокової заборгованості, якщо різниця між номінальною сумою дебіторської заборгованості та дисконтованою сумою несуттєва (менше 5 % номінальної суми) 

3. Запаси 

 

3.1. Готова продукція і товари 

Ціна реалізації за вирахуванням витрат на реалізацію та суми надбавки (прибутку), виходячи з надбавки (прибутку) для аналогічної готової продукції та товарів 

3.2. Незавершене виробництво 

Ціна реалізації готової продукції за вирахуванням витрат на завершення, реалізацію та надбавки (прибутку), розрахованої за розміром прибутку аналогічної готової продукції 

3.3. Матеріали 

Відновлювальна вартість (сучасна собівартість придбання) 

4. Основні засоби 

 

4.1. Земля та будівлі 

Ринкова вартість 

4.2. Машини та устаткування 

Ринкова вартість. У разі відсутності даних про ринкову вартість - відновлювальна вартість (сучасна собівартість придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки 

4.3. Інші основні засоби 

Відновлювальна вартість (сучасна собівартість придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки 

5. Нематеріальні активи 

Поточна ринкова вартість. За відсутності такої вартості - оціночна вартість, яку підприємство сплатило б за актив у разі операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами, виходячи з наявної інформації 

6. Чисті активи або зобов'язання за пенсійними програмами з передбаченими виплатами 

Теперішня (дисконтована) сума належних виплат пенсій за вирахуванням справедливої вартості будь-яких активів пенсійної програми 

7. Податкові активи та зобов'язання 

Сума податкових пільг чи податків, що підлягають сплаті, які виникають унаслідок об'єднання підприємств 

8. Поточні та довгострокові зобов'язання 

Теперішня (дисконтована) сума, яка має виплачуватися при погашенні заборгованості, визначеної за відповідними поточними відсотковими ставками. Дисконтування не здійснюється для короткострокових зобов'язань, якщо різниця між номінальною сумою зобов'язання та дисконтованою сумою є несуттєвою (менше 5 % номінальної вартості) 

9. Обтяжливі контракти та інші непередбачені зобов'язання 

Теперішня (дисконтована) сума, яка підлягає сплаті при погашенні зобов'язання, визначена за відповідною поточною відсотковою ставкою 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям