Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригувань (лист ДФС від 05.12.2017 р. № 2817/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригувань (лист ДФС від 05.12.2017 р. № 2817/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 05.12.2017 р. № 2817/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригувань та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пункту 201.16 статті 201 Кодексу реєстрація податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у разі відповідності такої податкової накладної / розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, встановлених відповідно до пункту 74.2 статті 74 Кодексу.

На підставі пункту 74.2 статті 74 Кодексу критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 р. N 190 (далі - Постанова) затверджені підстави для прийняття рішення комісією Державної фіскальної служби про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації.

Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Критерії оцінки) та вичерпний перелік документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 р. N 567, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.06.2017 р. за N 753/30621 (набрав чинності з 20.06.2017 р.).

Відповідно до пункту 201.10 Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 Кодексу якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної (далі - розрахунок коригування) складає платник ПДВ у разі:

якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їхньої вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, котра їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг (пункт 192.1 статті 192 Кодексу та пункт 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. N 1307 (далі - Порядок N 1307);

виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у т.ч. не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг (пункт 192.1 статті 192 Кодексу та пункт 21 Порядку N 1307);

якщо товари/послуги, необоротні активи, за якими були нараховані податкові зобов’язання згідно з пунктом 198.5 статті 198 Кодексу, надалі починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (у т.ч. переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів) (пункт 198.5 статті 198 Кодексу);

проведення річного перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях за приписами пункту 199.1 статті 199 Кодексу. У цьому випадку складають окремі розрахунки коригування до кожної зведеної податкової накладної, складеної на вимогу пункту 199.1 статті 199 Кодексу.

Порядок складання та зберігання розрахунку коригування аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, адже він є частиною цього документа.

Розрахунок коригування може бути наданий покупцеві товарів/послуг в електронному вигляді з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

- отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу розрахунок коригування може бути складений тільки до зареєстрованої в ЄРПН податковій накладній.

Таким чином, діючими нормами Кодексу не передбачено механізм видалення з ЄРПН поданих на реєстрацію податкових накладних.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям