Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо визначення оподатковуваного доходу від здійснення незалежної професійної діяльності адвокатом(лист ГУ ДФС в Одеській області від 25.03.2019 р. № 1234/Ч/ІПК/15-32-13-01-07)

Щодо визначення оподатковуваного доходу від здійснення незалежної професійної діяльності адвокатом(лист ГУ ДФС в Одеській області від 25.03.2019 р. № 1234/Ч/ІПК/15-32-13-01-07)

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 25.03.2019 р. № 1234/Ч/ІПК/15-32-13-01-07

Головне управління ДФС в Одеській області розглянуло звернення щодо отримання індивідуальної податкової консультації з питань визначення оподатковуваного доходу від здійснення незалежної професійної діяльності адвокатом, та керуючись статтею 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. N 2755-VI із змінами і доповненнями (далі - ПКУ), у межах компетенції повідомляє.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, регламентується ст. 178 ПКУ.

Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат (п. 178.3 ст. 178 ПКУ).

ПКУ не передбачено будь-якого переліку витрат для фізичних осіб, які здійснюють незалежну діяльність.

Для визначення переліку витрат, які можуть бути враховані при обчисленні оподатковуваного доходу фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, доцільно скористатися узагальнюючими податковими консультаціями, затвердженими наказом ДПС України від 24.12.2012 N 1185 та наказом Міндоходів від 30.12.2013 N 885.

Зазначеними узагальнюючими податковими консультаціями передбачено, що до витрат фізичної особи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, може включатись сплачена сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Військовий збір є загальнодержавним збором та не належить до витрат, необхідних для провадження незалежної адвокатської діяльності.

Відповідно до п. 178.4 ст. 178 р. IV ПКУ фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб.

Пунктом 178.6 ст. 178 ПКУ визначено, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності.

Для заповнення податкової декларації за звітний податковий період (рік) використовуються дані Книги обліку доходів і витрат, затвердженої наказом Міндоходів від 16.09.2013 N 481.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації (п. 178.7 ст. 178 ПКУ).

Пунктом 2 розд. II Інструкції передбачено, що додатки до податкової декларації є складовою частиною податкової декларації.

Підпунктом 4 п. 3 розд. IV Інструкції передбачено порядок заповнення розд. IV додатка Ф2 "Доходи від провадження незалежної професійної діяльності", відповідно до якого, зокрема:

у графі 5 вказується сума одержаного доходу від провадження незалежної професійної діяльності;

у графах 6 - 8 вказується сума документально підтверджених витрат, необхідних для провадження незалежної професійної діяльності.

у графі 9 вказується сума чистого оподатковуваного доходу.

Тобто у графі 9 вказується сума чистого оподатковуваного доходу, яка визначається, як різниця між сумою одержаного доходу та сумою документально підтверджених витрат.

Відповідно до пп 9 п. 2 розд. III Інструкції сума чистого оподатковуваного доходу, отриманого фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність згідно зі ст. 178 ПКУ, вказується також в рядку 10.8 розд. II Декларації.

Отже, фізична особа - адвокат, яка здійснює незалежну професійну діяльність, має право включити суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до складу витрат того звітного періоду, в якому вони були сплачені, та відобразити у графі 8 розд. IV додатка Ф2 Декларації "Доходи від провадження незалежної професійної діяльності".

Чистий оподатковуваний дохід, одержаний від провадження незалежної професійної діяльності, відображається у графі 3 рядка 10.8 розд. II Декларації та входить до складу доходів, що включаються до загального річного оподатковуваного доходу, зазначеного в графі 3 рядка 10 розд. II Декларації.

Сума військового збору, що підлягає сплаті адвокатом самостійно за результатами звітного періоду вказується в графі 7 рядка 10.8 розд. II Декларації та у рядку 4.1 розділу V додатка Ф2 до Декларації.

Слід зазначити, що платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов'язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням (п. 7 розділу I Інструкції).

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям