Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо включення до складу витрат фізичної особи - підприємця від'ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, отриманої від здійснення зовнішньоекономічної діяльності (лист ДФС від 31.07.2018 р. № 3337/г/99-99-13-01-02-14/ІПК)

Щодо включення до складу витрат фізичної особи - підприємця від'ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, отриманої від здійснення зовнішньоекономічної діяльності (лист ДФС від 31.07.2018 р. № 3337/г/99-99-13-01-02-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

ЛИСТ

від 31.07.2018 р. № 3337/г/99-99-13-01-02-14/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула Ваше звернення щодо надання індивідуальної податкової консультації з питань включення до складу витрат фізичної особи - підприємця від'ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, отриманої від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, та з урахуванням фактичних обставин, викладених у зверненні, повідомляє таке.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, встановлено ст. 177 Кодексу.

Згідно з п. 177.2 ст. 177 Кодексу об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Оскільки виручкою фізичної особи - підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або отримання інших видів компенсації вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів, тобто застосовується касовий метод.

Статтею 5 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-XII "Про зовнішньоекономічну діяльність", зі змінами, визначено, що фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з чинним законодавством.

Відповідно до п. 5 розд. I Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 10 серпня 2005 року № 281, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29.08.2005 за № 950/11230, із змінами та доповненнями (далі - Положення № 281), торгівлю іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України, на міжнародному валютному ринку дозволяється здійснювати виключно Національному банку та суб'єктам ринку (або з такими суб'єктами).

При цьому суб'єктами ринку є уповноважені банки, уповноважені фінансові установи.

Суб'єкти ринку мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою виключно у випадках і в порядку, передбачених Положенням № 281.

Тобто валютні кошти, що надходять на валютний рахунок фізичної особи - підприємця від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, перераховуються у гривні за офіційним курсом Національного банку України.

Якщо при продажу частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку курс іноземної валюти нижчий за офіційний курс Національного банку України, то у фізичної особи - підприємця виникає від'ємна курсова різниця.

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначених п. 177.4 ст. 177 Кодексу, не містить суми від'ємної курсової різниці, яка виникає при продажу валютної виручки.

Враховуючи викладене, сума від'ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, отриманої фізичною особою - підприємцем від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, до складу витрат не включається.

Зазначаємо, що відповідно п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям