Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налоге на недвижимое имущество

О налоге на недвижимое имущество



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.06.2013 р. № 805/10/06-4-06


   
   ТОВ «Інтерактивна бухгалтерія»
   
   

Про податок на нерухоме майно


   
   Головне управління Міндоходів у м. Києві на виконання доручення Міністерства доходів і зборів України № 5270/7/99-99-17-04-17 від 27.05.2013 розглянуло ваш лист від 13.05.2013 № 156 та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, запроваджено ст.. 265иПодаткового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
   
   Відповідно до пп. 265.7.5. п. 265.7 ст. 265 ПКУ платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають органу державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
   
   Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт.
   
   База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи з житлової площі оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт (пп. 265.3.3 п. 265.3 ст. 265 ПКУ).
   
   Згідно із п. 265.10 ст. 265 ПКУ юридичні особи сплачують податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
   
   Пунктом 265.8 ст. 265 ПКУ визначено порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об’єкта оподаткування податком, яким передбачено, що у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому виникло право власності.
   
   Форму податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.12.2012 № 1408 (далі – Декларація).
   
   Норми ст. 50 ПКУ та форма Декларації передбачають, що платник податків має право подати уточнюючу податкову звітність.
   
   Примітками 2 та 3 до Декларації передбачено заповнення уточнюючої Декларації при переході права власності на об’єкт житлової нерухомості протягом звітного року.
   
   Відповідно до п. 4.10 Методичних рекомендацій щодо приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в органах ДПС України, затверджених наказом ДПС України від 14.06.2012 № 516, нова звітна декларація подається платником податків до граничного терміну подання податкової звітності.
   
   Враховуючи зазначене вище, у разі, якщо юридичною особою подано звітну Декларацію, а перехід права власності на об’єкт оподаткування відбувся до 01 лютого. то така особа подає нову звітну декларацію до закінчення граничного терміну її подання.
   
   Якщо перехід права власності на об’єкт оподаткування відбувся після 01 лютого, то такий платник податків має подати уточнюючу Декларацію протягом місяця з дня переходу права власності на такий об’єкт.
   
   Аналогічне роз’яснення із даного питання розміщено на WEB-сайті Міндоходів України (www.minrd.gov.ua) у категорії «106.Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», під категорія: 106.08 порядок та строки сплати податку» сервісу «Єдина база податкових знань».
   
   
   Заступник начальника Головного
   Управління Міндоходів у м. Києві
   
   О. В. Онищенко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям