Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо чинної та нової державної допомоги та їх врахування органами Казначейства (лист Держказначейства від 14.11.2017 р. № 16-10/1037-18943)

Щодо чинної та нової державної допомоги та їх врахування органами Казначейства (лист Держказначейства від 14.11.2017 р. № 16-10/1037-18943)

ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 14.11.2017 р. № 16-10/1037-18943

Щодо чинної та нової державної допомоги та їх врахування органами Казначейства

До Державної казначейської служби України надійшло роз'яснення Антимонопольного комітету України (далі - Комітет) від 01.11.2017 N 500-29/05-11848 щодо необхідності отримання надавачем державної допомоги в поточному та плановому бюджетних періодах відповідних рішень Комітету щодо чинної та нової державної допомоги та їх врахування органами Казначейства при реєстрації бюджетних зобов'язань згідно з Законом України "Про державну допомогу суб'єктам господарювання" (далі - Закон), який набрав чинності 02.08.2017 р.

05.10.2017 Комітетом були прийняті узагальнені роз'яснення з питань застосування законодавства у сфері державної допомоги N 35-рр/дд, що розміщені на офіційному сайті Комітету у розділі "Державна допомога суб'єктам господарювання" (http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/126080).

Відповідно до Закону державна допомога суб'єктам господарювання (далі - державна допомога) - це підтримка у будь-якій формі суб'єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів товарів чи провадження окремих видів господарської діяльності.

Згідно з підпунктом 6 частини першої статті 1 Закону надавачами державної допомоги є органи влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління та контролю, а також юридичні особи, що діють від їх імені, уповноважені розпоряджатися ресурсами держави чи місцевими ресурсами і ініціюють та/або надають державну допомогу.

Відповідно до пункту 18 частини першої статті 1 Закону чинна державна допомога - програма державної допомоги чи індивідуальна державна допомога, яка існувала на день набрання чинності цим Законом або щодо якої Уповноважений орган прийняв рішення про допустимість такої допомоги для конкуренції та строк дії якої ще не завершився.

Пунктом 11 частини першої статті 1 Закону встановлено, що нова державна допомога - будь-яка державна підтримка суб'єктів господарювання, що є чинною державною допомогою, а також внесення істотних змін до умов надання чи обсягу чинної державної допомоги.

Згідно з частиною четвертою статті 35 Бюджетного кодексу України якщо бюджетний запит передбачає надання державної допомоги суб'єктам господарювання за рахунок державного бюджету у будь-якій формі, головні розпорядники бюджетних коштів додають до бюджетного запиту копію рішення Уповноваженого органу з питань державної допомоги, прийнятого за результатами розгляду повідомлення про нову державну допомогу або справи про державну допомогу відповідно до Закону України "Про державну допомогу суб'єктам господарювання", або письмово повідомляють про їх звільнення від обов'язку повідомлення про нову державну допомогу з посиланням на положення зазначеного Закону та нормативно-правові акти, якими встановлені відповідні умови для звільнення.

Положення щодо рішень Уповноваженого органу з питань державної допомоги, визначене частиною четвертою статті 35 Бюджетного кодексу України, застосовується починаючи з формування проекту Державного бюджету України на 2019 рік.

Обов'язок подання повідомлень Комітету про програми підтримки суб'єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, про чинну державну допомогу, про нову державну допомогу згідно з Законом покладено на надавачів державної допомоги, які, в свою чергу, мають право визначати (з урахуванням вимог щодо подання та оформлення повідомлень про нову державну допомогу, встановлених Комітетом) вимоги до відомостей про господарську діяльність підприємств, організацій, що мають намір отримати державну допомогу.

Відповідно до частини третьої статті 16 Закону надавачі державної допомоги щороку, до 1 квітня наступного року, зобов'язані подавати уповноваженому органу інформацію про чинну державну допомогу, її мету, форми, джерела, отримувачів та їхні частки у загальному обсязі наданої протягом минулого фінансового року державної допомоги у межах відповідної програми або інформацію про те, що протягом звітного року державна допомога не надавалась.

За правильність, повноту й достовірність інформації, яка надається Комітету, відповідають надавачі державної допомоги.

На сьогодні відсутні законодавчі (окрім Бюджетного кодексу України, який застосовується в частині надання рішень Антимонопольного комітету України починаючи з формування проекту Державного бюджету України на 2019 рік) та інші нормативно-правові акти, що зобов'язують органи Казначейства вимагати від надавачів державної допомоги рішення Антимонопольного комітету України про допустимість державної допомоги для конкуренції при реєстрації бюджетних зобов'язань.

 

Перший заступник Голови

В. Дуда

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям