Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно определения по КВЭД инженерных и инжиниринговых услуг, предусмотренных в пп. 'в' п.186.3 статьи 186 Налогового кодекса

Относительно определения по КВЭД инженерных и инжиниринговых услуг, предусмотренных в пп. 'в' п.186.3 статьи 186 Налогового кодекса



   

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.03.2011 р. N 14/3-17/170


   
   <...>
   
   Держкомстат розглянув <...> звернення стосовно визначення за Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) інженерних та інжинірингових послуг, передбачених у пп. "в" п. 186.3 статті 186 Податкового кодексу України, та у межах своїх повноважень повідомляє.
   
   У підпункті "в" пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу України зазначені послуги консультаційного характеру, що не підпадають під оподаткування ПДВ. Серед них інженерні та інжинірингові послуги.
   
   За Податковим кодексом (ст. 14 пп. 14.1.85) інжиніринг - це надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).
   
   Визначення інженерних та інжинірингових послуг, зокрема консультаційного характеру, Податковий кодекс не надає. Натомість статтею 5 розділу I Кодексу встановлено, що терміни, які застосовуються у Податковому кодексі, але не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.
   
   Посилання на КВЕД для вирішення питань віднесення діяльності суб'єктів господарювання (платників податку на додану вартість) до видів послуг, включених до підпункту "в" пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу, не є виправданим, тому що об'єктами класифікування в КВЕД є види економічної діяльності суб'єктів господарювання, а не види послуг, що ними надаються.
   
   За КВЕД діяльність у сфері інжинірингу передбачає консультування у галузі архітектури на попередніх стадіях проектування, архітектурно-проектні роботи, проектування виробничих будівель та споруд, включаючи розміщення машин та устаткування, проектування, управління проектами, інженерно-технічну діяльність, розроблення проектів у галузі кондиціонування повітря холодильної техніки, санітарної техніки та систем контролю за забрудненням навколишнього середовища, будівельної акустики тощо, діяльність технічних консультантів, інші послуги в галузі проектно-конструкторських робіт. Послуги, що відповідають цій діяльності за КВЕД, визначені в Статистичній класифікації продукції (СКП), затвердженій наказом Держкомстату 26.12.2006 N 630, яка ґрунтується на модельній статистичній Класифікації продукції за видами економічної діяльності Європейського Союзу (СРА, 2002). Так, наприклад, діяльності у сфері інжинірингу (код 74.20.1) за СКП з числа консультаційних послуг відповідають тільки послуги у сфері архітектури на попередніх стадіях проектування та послуги з питань інженерної діяльності (відповідно коди 74.20.21 і 74.20.31). Крім того, відповідно до статистичної методології прямий зв'язок між послугами та видом економічної діяльності відбувається лише тоді, коли в результаті надання цих послуг створюється додана вартість.
   
   При цьому слід зазначити, що СКП не обмежує класифікування послуг місцем їх постачання, на чому наголошує пункт 186.3 статті 186 Кодексу.
   
   Враховуючи вищезазначене, тлумачення положень та понять (термінів) Податкового кодексу лежить поза межами повноважень органів державної статистики.
   
   З повагою,
   
   Заступник Голови
   В. Колеснік

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям