Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно применения и назначения обновленного национального классификатора КВЭД

Относительно применения и назначения обновленного национального классификатора КВЭД



   

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 03.11.2011 р. N 13/3-20/503ПІ
   
   Щодо застосування та призначення оновленого національного класифікатора КВЕД


   
   На запит Державна служба статистики України повідомляє, що для збирання, опрацювання, аналізу та поширення статистичної інформації органи державної статистики застосовують національний статистичний стандарт ДК 009:2005 "Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД)", розроблений на базі Класифікації видів економічної діяльності Європейського Союзу (NACE, rev. 1.1).
   
   Об'єктами класифікації у КВЕД є види економічної діяльності суб'єктів господарювання. Визначення коду виду економічної діяльності здійснюється в залежності від витрат на виробництво, процесу виробництва та випуску продукції (надання послуг), які характеризують діяльність суб'єкта господарювання.
   
   Відповідно до статистичної методології, покладеної в основу NACE та КВЕД, діяльність видавництв, які є власниками авторських прав на продукцію, що готується до видання (книг, газет, журналів тощо), класифікується у відповідних позиціях групи 22.1 "Видавнича діяльність" розділу 22 "Видавнича і поліграфічна діяльність, тиражування записаних носіїв інформації" за видами продукції.
   
   Продукція, яка є результатом діяльності видавництв, може видаватись як в одному, так і в декількох форматах - удрукованій формі, на компакт-дисках або у вигляді оперативної (on-line) електронної публікації в мережі Інтернет. Якщо інформація (у тому числі книги, газети, журнали) створюється виключно для електронної публікації в мережі Інтернет і не має друкованої або іншої форми видання, зазначена діяльність суб'єктів класифікується у позиції 72.40.0 "Діяльність, пов'язана з банками даних" розділу 72 "Діяльність у сфері інформатизації".
   
   Разом з тим повідомляємо, що за результатами всесвітнього перегляду статистичних класифікацій методологічні підходи до класифікування діяльності з видання інформації (у тому числі книг, газет, журналів) змінилися. За переглянутою версією стандартної європейської статистичної Класифікації видів економічної діяльності (NACE, rev.2) та розробленою Держкомстатом на її основі КВЕД (ДК 009:2010) (накази Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. N 457 та від 29.11.2010 р. N 530) зазначена діяльність класифікується у позиціях розділу 58 "Видавнича діяльність" за видами продукції і не відноситься до діяльності у сфері інформатизації.
   
   З електронною версією КВЕД (ДК 009:2010) можна ознайомитися на офіційному сайті Держстату України (www.ukrstat.gov.ua) - посилання на головній сторінці "Запровадження нової КВЕД (ДК 009:2010)"/"Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД)"/"КВЕД 2010".
   
   Звертаємо увагу на те, що, враховуючи переважно статистичне призначення КВЕД, код виду економічної діяльності не створює прав чи обов'язків для суб'єктів господарювання, виступає припущенням і не є достатнім критерієм для виконання всіх передбачених нормативно-правовими актами умов.
   
   Стосовно наявності або відсутності відповідного коду КВЕД у довідці з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) інформуємо, що відповідно до Закону України "Про державну статистику" органи державної статистики здійснюють державний облік та ідентифікацію юридичних осіб і відокремлених підрозділів юридичних осіб (далі - суб'єктів) в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).
   
   Згідно з Положенням про ЄДРПОУ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 р. N 499, підставою для внесення до ЄДРПОУ або виключення з нього даних щодо суб'єктів, а також унесення змін до ЄДРПОУ є надходження від державного реєстратора до органу державної статистики інформації про вчинення реєстраційних дій, передбачених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". Тобто органи державної статистики є користувачами адміністративних даних про державну реєстрацію суб'єктів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, унесених до ЄДРПОУ (зокрема, щодо видів економічної діяльності суб'єктів). Відповідно до пункту 16 Положення довідку з ЄДРПОУ видає орган державної статистики на запит суб'єкта, де зазначає заявлені під час учинення реєстраційних дій види економічної діяльності.
   
   Перший заступник Голови
   В. Піщейко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям