Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з проведення профілактичних медичних оглядів, лабораторних бактеріологічних досліджень (лист ДПСУ від 20.10.2020 р. № 4317/ІПК/99-00-05-06-02-06)

Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з проведення профілактичних медичних оглядів, лабораторних бактеріологічних досліджень (лист ДПСУ від 20.10.2020 р. № 4317/ІПК/99-00-05-06-02-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 20.10.2020 р. № 4317/ІПК/99-00-05-06-02-06

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з проведення профілактичних медичних оглядів, лабораторних бактеріологічних досліджень, надіслане до ДПС листом ГУ ДПС у Чернігівській області, та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платник податку надає послуги з проведення лабораторних бактеріологічних досліджень, які можуть бути надані як окремий вид послуг, так і як складова частина послуги із проведення медичних оглядів:

за зверненням громадян, що надаються без направлення лікарів;

за зверненням громадян, які самостійно сплачують за обов'язковий медичний огляд без направлення з місця роботи;

за зверненням громадян, які самостійно сплачують за обов'язковий медичний огляд та мають направлення з місця роботи, але роботодавець відмовляється оплачувати медичний огляд працівника.

Згідно зі статтею 17 Закону України від 14 жовтня 1992 року N 2694-XII "Про охорону праці" роботодавець зобов'язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів. Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров'я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров'я працівника. Порядок проведення медичних оглядів визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Відповідно до цього Порядку проводяться обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, та видача їм особистих медичних книжок. Зазначені медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників). Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.

Тобто, профілактичні медичні огляди у відповідності до законодавства замовляють підприємства, установи, організації, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників, та громадяни, які займаються індивідуальною (тобто також підприємницькою) діяльністю. Крім того, вказаною постановою профілактичні медичні огляди прирівняні до обов'язкових медичних оглядів.

Порядок та організація надання медичних послуг з проведення попередніх (при зарахуванні на роботу) та періодичних медичних оглядів визначений наказами Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007 N 246 "Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 за N 846/14113, та від 23.07.2002 N 280 "Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08.08.2002 за N 639/6927.

Згідно даних наказів, попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди є обов'язковими для окремих професій, виробництв та організацій, для працівників, зайнятих на певних видах робіт, крім того, для осіб віком до 21 року.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу I ПКУ).

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктами "а" і "б" пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України.

Відповідно до підпункту 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ, крім послуг, визначених підпунктами "а" - "о" підпункту 197.1.5 пункту 197.1 розділу V ПКУ.

Отже, дану пільгу мають право використовувати виключно заклади охорони здоров'я та реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров'я.

Операції з постачання послуг з охорони здоров'я, які надаються закладами охорони здоров'я та реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю за наявністю спеціального дозволу (ліцензії) на проведення відповідних видів послуг з охорони здоров'я звільняються від оподаткування ПДВ, крім тих, які перераховані в підпунктах "а" - "о" підпункту 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, що підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 відсотків.

Послуги з проведення лабораторних бактеріологічних досліджень за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікарів, не перераховані в підпунктах "а" - "о" підпункту 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, а тому операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ.

Якщо послуги з проведення лабораторних бактеріологічних досліджень при проведенні медичних оглядів є складовою частиною послуги з проведення медичного огляду, то такі лабораторні бактеріологічні дослідження не визнаються як окрема послуга, та питання застосування пільги з оподаткування розглядається стосовно послуги з проведення медичних оглядів в цілому.

Відповідно до підпункту "в" підпункту 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ послуга з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров'я на прохання громадян оподатковується ПДВ на загальних підставах.

Враховуючи вищенаведене, у разі віднесення попередніх (при зарахуванні на роботу) та періодичних медичних оглядів, які проводяться, до обов'язкових, операції по проведенню таких медичних оглядів звільняються від оподаткування ПДВ згідно з підпунктом 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, оскільки не підпадають під виключення, зазначені в даному підпункті.

Якщо організація проведення та фінансування медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, для роботодавця є обов'язком згідно із законодавством та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров'я, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров'я, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ згідно з підпунктом 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ незалежно від того, хто їх оплачує (працівник (громадянин) чи роботодавець), оскільки такі операції не підпадають під виключення, зазначені в даному підпункті.

Пунктом 44.1 статті 44 розділу II ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим пункту 44.1 статті 44 розділу II ПКУ.

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 розділу II ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям