Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (лист ДПС від 08.05.2020 р. № 1919/6/99-00-07-03-02-06/ІПК)

Щодо застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (лист ДПС від 08.05.2020 р. № 1919/6/99-00-07-03-02-06/ІПК)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 08.05.2020 р. № 1919/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі - Кодекс) та, керуючись статтею 52 розділу II Кодексу, повідомляє.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Податкового кодексу України (далі - Кодекс) (пункт 1.1 статті 1 розділу І Кодексу).

Правові основи оподаткування податком на додану вартість встановлено розділами І, V та підрозділом 2 розділу XX Кодексу.

Законом України від 30 березня 2020 року N 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" викладено в новій редакції пункт 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу.

Згідно з пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу (з урахуванням змін) від оподаткування податком на додану вартість звільняються такі операції:

з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України

з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), на які розповсюджується режим звільнення від оподаткування, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року N 224 та доповнено окремими товарними позиціями постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 року N 271 (далі - Перелік N 224).

Режим звільнення від оподаткування застосовується:

- з 17 березня 2020 року до операцій з постачання товарних позицій, включених до Переліку N 224 (в редакції, до внесення доповнень постановою N 271);

- з 15 квітня 2020 року до операцій з постачання всіх товарних позицій, включених до Переліку N 224, в тому числі з урахуванням Постанови N 271.

Операції з постачання товарів на митній території України, які здійснюються після 17 березня 2020 року (15 квітня 2020 року для товарних позицій, включених до Переліку N 224 Постановою N 271), звільняються від оподаткування незалежно від періоду, коли такі товари було виготовлено чи придбано на митній території України або ввезено на митну територію України (до дати запровадження пільги з оподаткування чи після такої дати).

У разі здійснення операцій, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, положення пункту 198.5 статті 198 та статті 199 розділу V Кодексу не застосовуються, та податкові зобов’язання з ПДВ при здійсненні таких операцій не нараховуються.

Податкові пільги, визначені статтею 197 розділу V Кодексу та окремими пунктами підрозділу 2 розділу XX Кодексу, надаються не окремим платникам податків, а застосовуються при здійсненні операцій з постачання тих чи інших товарів чи надання тих чи інших послуг. Тому платники ПДВ не мають права ні відмовитися, ні зупинити використання режиму звільнення від оподаткування на один чи декілька звітних періодів, якщо дію пільги прямо не зупинено чи не обмежено відповідними нормами Кодексу.

Дане правило повного мірою застосовується і до пільги із оподаткування, яка передбачена пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу. Таким чином, вартість товарів, що включені до Переліку N 224, повинна визначатися без ПДВ з настання дати запровадження цієї пільги, відповідно до змін, внесених Законом N 540 (тобто з 17 березня 2020 року). Ця вимога законодавства застосовується незалежно від того чи містять договори та первинні документи, складені на постачання таких товарів, положення щодо необхідності нарахування ПДВ чи ні, а також незалежно від дати укладення таких договорів.

Слід зазначити, що операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України (як ввезених, так і вироблених на митній території України) товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), що включені до Переліку N 224, звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, хто виробляє та закуповує таку продукцію. Постачальником (виробником, імпортером) товарів, що включені до Переліку N 224, може бути будь-який суб’єкт господарювання, юридична або фізична особа.

Постачання зазначених товарів також може здійснюватися і за трьохсторонніми договорами, в яких отримувачем товарів буде, наприклад, медичний заклад, а особою, яка здійснює оплату - благодійний фонд, будь-який інший суб’єкт господарювання чи фізична особа.

Таким чином, платники податку, які здійснюють операції з постачання товарів, зазначених у Переліку N 224, у період з 17.03.2020 року до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, в тому числі операції з постачання таких товарів закладам охорони здоров’я та іншим категоріям покупців, зобов’язані застосовувати режим звільнення від оподаткування ПДВ. За такими операціями ПДВ не нараховується. Платники ПДВ не мають права ні відмовитися, ні зупинити використання режиму звільнення від оподаткування на один чи декілька звітних періодів, якщо дію пільги прямо не зупинено чи не обмежено відповідними нормами Кодексу.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 розділу II Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям