Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об урегулировании вопроса реформирования системы общеобязательного государственного социального страхования

Об урегулировании вопроса реформирования системы общеобязательного государственного социального страхования



   
ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.03.2016 р. № 64-10-1

   
   
Голові Верховної Ради України
   Гройсману В. Б.

   
   
Шановний Володимире Борисовичу!

   
   У зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" від 28.12.2014 N 77-VIII (далі - Закон), який набрав чинності з 1 січня 2015 року, виникло ряд проблемних питань і юридичних колізій в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   Зазначений Закон, який був прийнятий Верховною Радою України без проведення відповідного професійного аналізу функціонування системи соціального страхування, не враховуючи пропозиції і застережень фондів соціального страхування, думку експертів, громадськості, виявився недосконалим і, незважаючи на численні зміни, не виправдав сподівань з підвищення ефективності діяльності системи та покращення конституційних гарантій соціального захисту застрахованих громадян.
   
   Пунктом 4 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.99 N 1105-XIV передбачено утворення одного Фонду соціального страхування України, реорганізувавши шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
   
   При цьому у порушення вищезазначених норм Закону, замість визначеної Законом процедури реорганізації двох фондів соціального страхування, Міністерством юстиції України 31 грудня 2015 року зареєстровано статут Фонду соціального страхування України, внаслідок чого утворено третій Фонд.
   
   Відповідно до пункту 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону передбачено: "До завершення заходів, пов'язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань забезпечують у межах компетенції відповідні виконанні дирекції та їх робочі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності".
   
   Також пунктом 9 вищезазначених положень Закону визначено: "Нормативно-правові та розпорядчі акти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності діють до затвердження відповідних рішень Фондом соціального страхування України".
   
   4 березня 2016 року відбулося засідання правління новоствореної юридичної особи - Фонду соціального страхування України, на якому було розглянуто ряд питань та прийнято відповідні рішення, зокрема затверджено Положення про виконавчу дирекцію Фонду соціального страхування України.
   
   Таким чином, у зв'язку із прийняттям та введенням в дію Фондом соціального страхування України власних нормативно-правових актів, зокрема, Положення про виконавчу дирекцію Фонду соціального страхування, втратить чинність Положення про виконавчу дирекцію Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, яке є основним нормативно-правовим документом, відповідно до якого здійснює діяльність виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
   
   З огляду на вищезазначене, виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань втратить право на виконання функцій і завдань, передбачених Законом, що в свою чергу унеможливить виконання обов'язків, зокрема надання страхових виплат і соціальних послуг майже 250 тисячам потерпілих на виробництві та членам їх сімей, які є життєво важливими для цієї категорії громадян.
   
   Звертаємо Вашу увагу, шановний Володимире Борисовичу, що виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України неодноразово надавались пропозиції Міністерству соціальної політики України, як органу державного нагляду в сфері соціального страхування, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення щодо законодавчого врегулювання процесу реформування системи соціального страхування.
   
   Крім того, перехідними та прикінцевими положеннями Закону передбачено утворити робочі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, реорганізувавши шляхом злиття відповідних робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. При цьому зазначаємо, що у виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України кількість робочих органів складає 374 юридичні особи, а у виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності - 57 юридичних осіб.
   
   Таким чином, у 317 наказах про припинення робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України неможливо буде вказати - шляхом злиття з яким робочим органом Фонду з тимчасової втрати працездатності буде припинено відповідний робочий орган, що в свою чергу може слугувати причиною у відмові державної реєстрації припинення таких юридичних осіб.
   
   Також законодавством не передбачено механізм припинення діяльності робочих органів виконавчої дирекції Фонду, які знаходяться на тимчасово окупованій території АР Крим, м. Севастополя та районах Донецької і Луганської областей, що не контролюються українською владою, у зв'язку з неможливістю проведення інвентаризації майна та складання достовірного передавального акта.
   
   Наразі на зазначених територіях знаходиться понад 1200 автомобілів, які перебувають в користуванні інвалідів, обліковуються на балансах відповідних робочих органів та є власністю Фонду. Неможливо здійснити інвентаризацію понад 115 тисяч оригіналів особових справ потерпілих на виробництві (членів їх сімей), включити їх до передавальних актів та передати правонаступнику, що унеможливлює припинення діяльності Фонду.
   
   Зважаючи на зазначені проблеми, реформування діючої системи соціального страхування, з урахуванням норм законодавства України, неможливо здійснити без внесення якісних змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".
   
   З метою правового врегулювання питання реформування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування просимо Вас, шановний Володимире Борисовичу, втрутитися в ситуацію, застосувати усі надані Вам повноваження для забезпечення дотримання норм законодавства в процесі реорганізації фондів соціального страхування, захисту прав застрахованих осіб та недопущення соціальної напруги у суспільстві, у зв'язку з неможливістю виконувати Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України своїх обов'язків.
   
   З повагою
   
   
   
   Директор
В. Акопян

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям