Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо організації перевірки національних стандартів, які містять вимоги щодо маркування чи етикетування продукції (лист Мінекономрозвітку від 08.11.2016 р. № 3411-07/35765-08)

Щодо організації перевірки національних стандартів, які містять вимоги щодо маркування чи етикетування продукції (лист Мінекономрозвітку від 08.11.2016 р. № 3411-07/35765-08)

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 08.11.2016 р. № 3411-07/35765-08

Щодо організації перевірки національних стандартів, які містять вимоги щодо маркування чи етикетування продукції

ДП "УкрНДНЦ"

 

Пунктом 30 Плану заходів з імплементації розділу IV Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на 2016 - 2019 роки, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.02.2016 N 217-р "Про внесення змін до розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 року N 847-р", на виконання статті 58 Глави 3 "Технічні бар'єри в торгівлі" Угоди про асоціацію між Україною та ЄС передбачено завдання щодо зведення до мінімуму вимог щодо маркування чи етикетування, крім тих вимог, які необхідні для адаптації законодавства ЄС у цій сфері та маркування чи етикетування з метою захисту здоров'я, безпеки чи навколишнього середовища або для інших важливих потреб державної політики.

Довідково:

Відповідно до статті 58 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС Сторони підтверджують принципи Угоди Світової організації торгівлі про технічні бар'єри в торгівлі стосовно того, що вимоги етикетування або маркування не готуються, не приймаються або не застосовуються з метою створення зайвих перешкод у міжнародній торгівлі. Із цією метою такі вимоги етикетування чи маркування не повинні обмежувати торгівлю більше, ніж це потрібно для виконання законної мети, беручи до уваги ризики, які б виникли в результаті їх невиконання.

Стосовно обов'язкового маркування чи етикетування товарів Сторони домовились про таке:

намагатися звести до мінімуму свої вимоги щодо маркування чи етикетування, крім тих, які вимагаються для адаптації acquis ЄС у цій сфері та маркування чи етикетування з метою захисту здоров'я, безпеки чи навколишнього середовища або для інших важливих потреб державної політики;

Сторона може визначити форму етикетування або маркування, але не може вимагати затвердження, реєстрації або сертифікації етикеток;

Сторони зберігають за собою право вимагати, щоб інформація на етикетці або марках була зазначена певною мовою.

Відповідно до частини другої статті 4 Закону України "Про стандартизацію" (далі - Закон) державна політика у сфері стандартизації базується, зокрема на застосуванні принципу відповідності національних стандартів та кодексів усталеної практики законодавству.

Відповідно частини четвертої статті 17 Закону в разі прийняття європейського стандарту як національного забезпечується ідентичність національного стандарту відповідному європейському стандарту. З дня набрання чинності національним стандартом, що є ідентичним європейському стандарту, повинен бути скасований національний стандарт, положення якого суперечать положенням відповідного національного стандарту, що є ідентичним європейському стандарту.

Відповідно до ДСТУ 1.5:2015 "Національна стандартизація. Правила розроблення, викладання та оформлення національних нормативних документів" національні стандарти на продукцію мають містити розділ, який стосується правил маркування цієї продукції.

Також відповідно до ДСТУ 1.2:2015 "Національна стандартизація. Правила проведення робіт з національної стандартизації" національні стандарти на продукцію можуть бути виду "Правила маркування продукції".

Попередній аналіз національних стандартів показав, що на сьогодні чинними є певна кількість національних стандартів на продукцію, що мають розділ, який стосується правил маркування цієї продукції та понад 300 національних стандартів, які безпосередньо стосуються маркування та етикетування продукції, з яких понад 60 - суто національні стандарти (ДСТУ), які містять суто національні вимоги щодо маркування та етикетування продукції.

Ці національні стандарти (ДСТУ) стосуються маркування металопродукції, низьковольтного обладнання, промислових вибухових речовин, будівельних виробів, сільськогосподарських тракторів та самохідні машини, риболовних суден та знаряддя для рибальства, лакофарбових матеріалів, відходів, нафти і нафтопродуктів, небезпечних вантажів, продукції сільського господарства, харчових продуктів, парфумерно-косметичної продукції, непродовольчих товарів, іграшок, а також попереджувального маркування хімічної продукції, енергетичного маркування електрообладнання тощо.

Враховуючи вищезазначене, а також те, що відповідно до пунктів 1 та 5 частини другої статті 11 Закону до повноважень національного органу стандартизації належить організація та координація діяльності щодо розроблення, прийняття, перевірки, перегляду, скасування та відновлення дії національних стандартів, кодексів усталеної практики та змін до них, а також забезпечення відповідності національних стандартів та кодексів усталеної практики законодавству, просимо організувати роботу щодо приведення національних стандартів у відповідність до законодавства, а також міжнародних та європейських стандартів у частині вимог щодо маркування та етикетування продукції, а саме забезпечити:

перевірку національних стандартів;

розроблення та прийняття проектів змін до чинних національних стандартів, положення яких відповідають положенням законодавства, міжнародних або європейських стандартів;

скасування національних стандартів або їх частин, положення яких суперечать положенням законодавства, міжнародних або європейських стандартів;

планування розроблення проектів національних стандартів та змін до них, положення яких відповідають положенням законодавства, міжнародних або європейських стандартів.

Про проведену роботу просимо повідомляти щомісяця до 10 числа місяця, що настає за звітним.

 

Заступник Міністра економічного
розвитку і торгівлі України

М. Є. Нефьодов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям