Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо можливості здійснення внутрішнього аудиту в період дії правового режиму воєнного стану(лист Мінфіну від 20.03.2022 р. № 33020-07-5/6432)

Щодо можливості здійснення внутрішнього аудиту в період дії правового режиму воєнного стану(лист Мінфіну від 20.03.2022 р. № 33020-07-5/6432)

 МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20.03.2022 р. N 33020-07-5/6432

Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним та Київській міській державним адміністраціям, головним розпорядникам коштів державного бюджету (за списком)

Про надання роз'яснення

Міністерство фінансів України, зважаючи на звернення працівників підрозділів внутрішнього аудиту державних органів щодо можливості здійснення внутрішнього аудиту в період дії правового режиму воєнного стану, з питань компетенції повідомляє.

Єдині підходи до провадження діяльності з внутрішнього аудиту в державних органах, їх територіальних органах та бюджетних установах, що належать до сфери їх управління визначаються, зокрема, Бюджетним кодексом України, постановою Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 N 1001 "Деякі питання здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту" та затвердженим нею Порядком здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту (далі - Порядок N 1001), а також Стандартами внутрішнього аудиту, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 04.10.2011 N 1247 та зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 20.10.2011 за N 1219/19957 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 14.08.2019 N 344, далі - Стандарти внутрішнього аудиту).

Нормативно-правовими актами з питань внутрішнього аудиту не встановлено обмежень щодо дистанційного (камерального) проведення внутрішніх аудитів, а також інших необхідних управлінських рішень, які б забезпечували діяльність підрозділу внутрішнього аудиту в умовах режиму воєнного стану.

Таким чином, керівник підрозділу внутрішнього аудиту, враховуючи поточні умови, спричинені введенням в Україні режиму воєнного стану має переглянути внутрішні документи з питань внутрішнього аудиту та за необхідності готувати відповідні зміни до них враховуючи особливості діяльності відповідного державного органу.

Крім того, керівнику підрозділу внутрішнього аудиту доцільно розглянути питання щодо можливості проведення внутрішніх аудитів (зокрема, дистанційного або камерального) у разі наявності доступу до документів, інформації та баз даних, необхідних для проведення внутрішніх аудитів.

Водночас звертаємо увагу, що пунктом 6 Порядку N 1001 та пунктом 5 Стандарту 7 "Планування діяльності з внутрішнього аудиту" розділу III Стандартів внутрішнього аудиту передбачено можливість внесення змін до Операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту.

Відповідно до кращих практик підрозділи внутрішнього аудиту допомагають установам досягати поставлених цілей за допомогою системного, упорядкованого підходу до оцінки і підвищення ефективності процесів управління ризиками, контролю, і системи управління, зокрема через виконання консультаційних завдань (наприклад, надання порад і рекомендацій, організація процесу колективного обговорення проблем, дорадча участь в робочих групах тощо).

При цьому слід зазначити, що у випадку прийняття керівником державного органу рішення щодо залучення керівника та/або працівників підрозділу внутрішнього аудиту до консультаційної діяльності (наприклад, стосовно надання методологічної допомоги, дорадчої участі у робочих групах (або комісіях) тощо), необхідно вжити заходів для обмеження негативного впливу на їх незалежність та об'єктивність, а також врахувати кваліфікаційну спроможність підрозділу внутрішнього аудиту та можливий вплив на безпосереднє проведення внутрішніх аудитів.

З огляду на викладене, підрозділи внутрішнього аудиту державних органів мають організувати свою діяльність відповідно до вимог нормативно-правових актів з питань внутрішнього аудиту та з урахуванням вимог законодавства щодо введення в Україні режиму воєнного стану.

 

Перший заступник Міністра

Денис УЛЮТІН


 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям